Renkamės žuvis: kas svarbu sveikatai?

  • Teksto dydis:

Kalėdinis stalas neįsivaizduojamas be žuvų, o Kūčių vakarą jos tampa pagrindiniu patiekalų akcentu. Kartu tai ir jautrus laikymo sąlygoms bei trukmei produktas, todėl labai svarbu atkreipti dėmesį į informaciją ant pakuočių, prekinę išvaizdą, prekybos vietą.

Daugiau patikrinimų

Prieš Kūčias ir Kalėdas visada suaktyvėja prekyba žuvininkystės produktais. Kartu pagausėja darbo ir priežiūros institucijoms. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vyriausioji veterinarijos gydytoja-valstybinė veterinarijos inspektorė Janina Kondrotienė teigė, kad tarnyba, siekdama užtikrinti tiekiamų rinkai žuvininkystės produktų atitiktį teisės aktams, reglamentuojantiems maisto saugą, kokybę, ženklinimą ir atsekamumą, kasmet šiuo laikotarpiu atlieka daugiau patikrų parduotuvėse ir turgavietėse.

„Pasitaiko atvejų, kai patikrinimų metu nustatoma pažeidimų: pavyzdžiui, vienas dažnesnių neatitikimų – vartotojams nepateikiama privaloma informacija apie gamybos metodą (žuvis sužvejota ar užauginta) arba vietovę, kur žuvis sugauta. Inspektoriai fiksuoja atvejų, kai pažeidžiamos laikymo sąlygos, prekiaujama produktais su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais ir panašiai“, – pasakojo specialistė.

Reikia būti akyliems

Prieš perkant bet kokį maisto produktą J.Kondrotienė pataria jį atidžiai apžiūrėti, įvertinti kokybę, prekinę išvaizdą, perskaityti informaciją, pateiktą ženklinimo ar kainų etiketėje, informaciniuose stenduose, atkreipti dėmesį į laikymo sąlygas prekybos salėje, produkto vartojimo trukmę, jo sudėtį.

„Nereikėtų pirkti žuvų ar jų produktų, kurie pageltę, ištižę, o sūdytų žuvų – pernelyg sukietėję. Prastesnę kokybę parodo ir dėl baltymų sudėties pakitimų patamsėjusi ar labai blanki žuvų mėsa, taip pat aiškiai matomos baltyminis sūdytų ir rūkytų žuvų apnašos, išsikristalizavusi druska vytintų žuvų paviršiuje, plyšę neišdarinėtų žuvų pilveliai ir panašiai. Pirmuoju gedimo požymiu laikomas ryškus riebalų oksidavimosi, nemalonus gedimo kvapas“, – aiškino J.Kondrotienė.

Šviežios žuvys sveikiausios

Mitybos specialistai sutaria, kad šviežios žuvys yra pačios vertingiausios. Jos niekaip neapdorojamos, o tik atšaldomos ledu, kuris gaminamas iš švaraus ar geriamojo vandens ir laikomos tirpstančio ledo temperatūroje siekiant sustabdyti gedimo procesus. Šviežios žuvys neturi pašalinio kvapo, nebent jūros ir jodo. Jeigu jaučiamas amoniako kvapas, vadinasi, žuvis nešviežia ir jau pradeda gesti.

Šviežių žuvų akys paprastai būna išsipūtusios, švarios, ragena skaidri, žiaunos nuo šviesiai iki tamsiai raudonos spalvos, žiauniniai dangteliai standžiai suglausti nesusiklijavę, oda blizganti ir stangri, gleivės skaidrios, žvynai tvirtai laikosi, pelekai ir uodega neapdžiūvę, raumenys standūs, elastingi, sunkiai atsiskiria nuo ašakų, žuvis nelinksta, paspaudus pirštu duobutė nedelsiant išsilygina. Neskrostų žuvų vidaus organai neištižę, nesusilieję ir gerai matyti, juos galima laisvai atskirti.

Stalo karalienė – silkė

Kūčių vakarienė sunkiai įsivaizduojama be silkės. Pramoninei gamybai dažniausiai naudojamos Ramiojo ir Atlanto vandenyno silkės. Parduotuvėse siūlomas gana didelis šių žuvų gaminių asortimentas. Yra įvairių silkių užkandų, kurios gaminamos su daržovėmis, vaisiais, grybais bei įvairiais prieskoniais, užpiltos marinatu, aliejumi, padažais. Silkės, pavadintos islandiškomis, itališkomis, švediškomis, yra paruoštos naudojant skirtingus prieskonius, kurie atspindi pasirinktos šalies virtuvės ypatumus. Todėl pirkdami kulinarinius žuvų gaminius, ypač užkandas, įdėmiai perskaitykite informaciją ženklinimo etiketėje apie produkto sudėtį. „Tada pamatysite, kokių papildomai maisto produktų ar prieskonių įdėta ir tik taip galėsite pasirinkti produktą pagal savo skonį. Tokių produktų skonis ir kvapas turi būti būdingas sudėtinėms dalims“, – sakė J.Kondrotienė.

Galime pirkti tiek neišdarinėtas, tiek išdarinėtas žuvis. Labiausiai mėgstamos ir dažniausiai gaminamos silpnai sūdytos silkės, kur druskos kiekis mažesnis negu 7 proc., arba marinuotos su prieskoniais ar be jų, t.y. apdorotos rūgštimi (paprastai acto) ir druskos tirpalu, kuris suteikia žuviai būdingą skonį, kvapą bei tekstūrą.

Karpių, kaip ir visų „Lidl“ šviežių produktų, kokybė užtikrinama palaikant vienodą temperatūrą – nuo augintojo ir gamintojo iki parduotuvių lentynų.

Svarbi temperatūra

Šaldytos žuvys, jų filė ar kiti gaminiai turi būti gaminami tik iš kokybiškų šviežių žuvų. Žuvys dažniausiai užšaldomos dar jūroje, o šaldymo metu padengiamos apsauginiu ledo sluoksniu. Tokiu būdu žuvis galima išlaikyti kokybiškas ilgesnį laiką.

Jeigu laikomasi visų technologinių reikalavimų, o laimikis prieš sušaldymą buvo kokybiškas, produktų savybės juos atšildžius beveik nesiskirs nuo šviežių žuvų. Visgi žuvų vertė šiek tiek sumažėja priklausomai nuo atitirpinimo proceso, nes su vandeniu gali pasišalinti ir natūraliai žuvyje esantis skystis, be to, dėl susidariusių ledo kristalų šiek tiek pakinta audinių struktūra.

Sušaldytų žuvų produktai turi būti natūralios spalvos, blizgėti, stuksenant girdimas skambus garsas. Jei produktų krašteliai apdžiūvę, išblukę ar pageltusi spalva, tai jau yra ženklas, kad žuvis pasenusi. Pirkdami sušaldytus žuvų produktus atkreipkite dėmesį į tai, ar tikrai šaldytuvo termometras rodo minus 18 laipsnių.

Nepirkite produktų iš perpildytų šaldymo įrenginių, pilnų šerkšno ir sniego, nes tokiu atveju šaldoma nepakankamai. Apžiūrėkite, ar nėra pažeista pakuotė arba žuvį dengiančio ledo sluoksnis – tokie produktai greičiau genda ir gali būti nekokybiški. Sušaldytų žuvų produktų pakartotinai užšaldyti negalima.

Atsakinga žuvininkystė

Vis didėjantis dėmesys atsakingai žuvininkystei jaučiamas ir prekybos sektoriuje. Pavyzdžiui, „Lidl“ pirkėjams šiuo šventiniu periodu siūlomi karpiai yra auginami Lietuvos žuvininkystės ūkiuose, puoselėjančiuose ilgametes žuvininkystės tradicijas ir taikančiuose natūralius veisimo metodus. Tokiuose ūkiuose žuvys yra laikomos jų rūšiai pritaikytomis sąlygomis, turi galimybę laisvai plaukioti ir gauti pakankamai deguonies.

„Lidl“ vadovaujasi gyvūnų gerovės ir atsakingos žuvininkystės principais, tad gyvais karpiais čia neprekiaujama nuo pat prekybos tinklo veiklos Lietuvoje pradžios. „Lidl“ kviečia atkreipti dėmesį į žuvų gerovę ir pirkėjams siūlo rinktis Lietuvos žuvininkystės ūkiuose atsakingai ir tausiai užaugintus šviežius karpius.

Žuvų kokybei įtakos turi ne tik tinkamas jų auginimo būdas, bet ir vidiniai procesai: „Žuvų šviežumą ir kokybę užtikriname bendradarbiaudami su partneriais, kurie ne tik vadovaujasi atsakingais žuvininkystės principais, bet ir atsakingai žiūri į savo darbą bei produktų tiekimo grandinės procesus. Karpių, kaip ir visų „Lidl“ šviežių produktų, kokybė užtikrinama palaikant vienodą temperatūrą – nuo augintojo ir gamintojo iki parduotuvių lentynų. Iš savo partnerių mes taip pat reikalaujame reguliariai tirti produkciją, patys inicijuojame procesų patikrinimus tiekėjų gamybos vietose. Visa tai mums leidžia užtikrinti ir išlaikyti aukštus kokybės standartus“, – sako „Lidl Lietuva“ kokybės departamento atstovas Karolis Lebednikas.

Pakuotė išlaiko šviežumą

Nors įsitikinimas, kad gyva žuvis yra šviežesnė už išskrostą – populiarus, K.Lebednikas pastebi, kad tokia nuomonė yra klaidinga.

„Kontroliuojamos atmosferos – vakuuminės arba atmosferinės – pakuotės ne tik apsaugo produktą nuo išorinių veiksnių transportavimo metu ar prekybos vietoje. Vakuuminėse pakuotėse pašalinamas oras, atmosferinėse – pakeičiamas natūralių dujų mišiniu iš anglies dioksido, azoto ir deguonies. Jų proporcijos dalis galima kaitalioti atsižvelgiant į produktą ir konkrečiai jam tinkamesnę aplinką. Dėl to produkto gedimą lemiantys mikroorganizmai nebegali daugintis. Galiausiai, kontroliuojamos atmosferos pakuotėse žuvis ilgiau išlieka šviežia ir kokybiška be papildomų priedų bei konservantų, išsaugoma šviežios žuvies struktūra, skonis.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

LKL

LKL portretas
Pati geriausia žuvis-tai dešra,o pati geriausia dešra-tai kojinė su pinigais.

gyventoja

gyventoja portretas
is kur zinoti pvz as pirkau Maximoje silutes pi banginyje nestandartine lasisa supakuota tai parsinesiau ziuriu visi viduriai jau minksti ir nezinau ar ja kepti ar mesti laukant nes ir apsudziau ir vis kalvoju ka daryti su ja

...

... portretas
"Geriausia žuvis - krabiena".
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių