Pereiti į pagrindinį turinį

"Taupkasės" atsovai: Lietuvos bankas ignoruoja teismo sprendimą

2017-12-29 12:18
DMN inf.

"Taupkasė" pasiruošusi ginčyti teisme Lietuvos banko priežiūros tarnybos nutarimą įvesti išorės administratorių ir laikinai sustabdyti unijos veiklą.

DMN nuotr.

Verslininkų teigimu, Lietuvos banko sprendimas yra šališkas, neobjektyvus ir klaidinantis visuomenę, juo siekiama susidoroti su viena sparčiausiai augančių kredito unijų Lietuvoje bei sumažinti konkurenciją finansinėje rinkoje.

Lietuvos banko Priežiūros tarnybos sprendimas netenkinti "Taupkasės" prašymo persitvarkyti į specializuotą banką grindžiamas, kad unija esą aiškiai ir detaliai nenurodė, kokiomis priemonėmis bus užtikrinama tvari banko veikla, o pateikta informacija apie būsimą investuotoją, Priežiūros tarnybos manymu, buvo neišsami. Taip pat, remiantis sprendime nurodytais skaičiavimais, unijos nuosavo kapitalo dalių suma yra mažesnė nei nustato teisės aktai.

"Taupkasė" apskundė Lietuvos banko Priežiūros tarnybos sprendimą Kauno bei Vilniaus apylinkės teismams, laikydama jį nepagrįstu ir neatitinkančiu realybės. Unija nesutinka su tarnybos atliktais nuosavo kapitalo skaičiavimais.

"Priežiūros tarnyba unijos kapitalo skaičiavimams pasirinko senesnius duomenis, darydami prielaidą, kad "Taupkasės" nuosavas kapitalas nuo 2017 m. rugsėjo 30 d. iki metų pabaigos visiškai nesikeis, dėl ko unija nevykdytų persitvarkymui reikalaujamo kapitalo rodiklio, tačiau toks skaičiavimas yra ne tik neobjektyvus, bet ir neatspindi tikrovės", – sako "Taupkasės" administracijos vadovas Algirdas Kučinskas.

Teismuose "Taupkasei" suteiktos laikinosios apsaugos priemonės, todėl jos atstovų teigimu, Lietuvos bankas negalėjo atimti ar laikinai sustabdyti šios unijos licencijos.

"Vertinant pastarųjų metų Lietuvos banko veiksmus mūsų atžvilgiu, tikėtina, kad toks Lietuvos banko Priežiūros tarnybos elgesys yra tam tikrų suinteresuotų grupių tikslų tenkinimas, o ne objektyvi Lietuvos finansinės rinkos priežiūra. Todėl dar kartą kreipsimės į teismus bei konkurencijos tarnybą ištirti esamą padėtį ir atskleisti tikruosius Lietuvos banko siekius", – teigia A.Kučinkas.

Nuo kitų metų sausio 1 d. įsigaliosianti nauja tvarka, pagal kurią kredito unijos savo veiklą galės vykdyti tik būdamos Centrinės kredito unijos narėmis, arba tapusios specializuotais bankais.

"Taupkasė" prašymą leisti persitvarkyti į specializuotą banką Lietuvos bankui pateikė prieš 8 mėnesius. Neigiamą atsakymą gavo gruodžio 4 d. Tada "Taupkasė" pateikė prašymą Centrinei kredito unijai siekdama tapti jos nare. Atsakymo negauta iki šiol.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų