Teismas: Lietuvos „HPS Systems“ neteisėtai naudojo JK įmonės patentuotą detalę

Bankų mokėjimo kortelių terminalų stovus gaminanti Lietuvos įmonė „HPS Systems“ neteisėtai naudojosi patentuota detale – pasukamąja kulise – ir patento savininkei Jungtinės Karalystės (JK) bendrovei „Ergonomic Solutions“ privalės atlyginti 189 tūkst. eurų žalą, nutraukti gamybą bei sunaikinti jau pagamintas prekes, nusprendė teismas.

Vilniaus apygardos teismas ketvirtadienį patenkino Britanijos bendrovės ieškinį ir nurodė, kad išimtinės gaminio ir jo gamybos būdo teisės priklauso būtent jai. 

„Pagal patento apibrėžtį, „Ergonomic Solutions“, kaip patento savininkui, išimtinės teisės suteikiamos ne tik į gaminį, tačiau ir į gamybos būdą. Teismo vertinimu, „HPC System“ pažeidžia ieškovo teises į patentą gamindamas ir realizuodamas metalines pasukamąsias jungtis“, – teigiama sprendime.

„Ergonomic Solutions“ galimai neteisėtą jos patentuotos detalės naudojimą pastebėjo 2020-aisiais, kai bendrovės atstovas lankėsi Kaune įsikūrusioje „HPC System“, į kurią buvo pakviesti siūlant įsigyti verslą. Nuotraukose užfiksuotą Lietuvoje gaminamą stovą britai nusipirko Vokietijoje ir, įsitikinę jų patentuotos detalės panaudojimu, pateikė pretenziją.

Ginčo neišsprendus taikiai, pernai gegužę jis persikėlė į teismą.

„HPC System“ laikėsi pozicijos, kad „Ergonomic Solutions“ patente aprašytas išradimas nėra aiškiai atskleistas, jo gaminys yra originalus ir nepažeidžia ieškovo patento.

Pripažinęs, kad Lietuvos bendrovė pažeidė teises į patentą, teismas ją įpareigojo nutraukti pasukamųjų kulisių gamybą ir pardavimą, nuspręsta areštuoti ir sunaikinti visus iki šiol pagamintus stovus, įskaitant ir tuos, kurie jau perduoti tretiesiems asmenims.

„HPC System“ taip pat turės atlyginti 189 tūkst. eurų žalą „Ergonomic Solutions“ ir beveik 14 tūkst. bylinėjimosi išlaidų.

Europos patentų tarnybos informacinėje sistemoje nurodoma, kad Danijos piliečio Hanso Ole Larseno išrasta pasukamoji kulisė pagal „Ergonomic Solutions“ paraišką įregistruota 2002 metais.

Dėl detalės suteikiamo lankstumo tokie stovai itin plačiai naudojami banko kortelių skaitytuvuose prekybos vietų kasose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių