Pereiti į pagrindinį turinį

Teismas: Panevėžio statybos trestas dėl Šiaulių arenos projekto žalos nepadarė

2014-03-31 14:45
R. Vilimo / BFL nuotr.

Šiaulių prokurorams nepavyko įrodyti, kad viena didžiausių Lietuvoje statybos bendrovių Panevėžio statybos trestas (PST) neteisėtai pardavė Šiaulių arenos projektą Ukrainos statybų bendrovei ir taip padarė 1,2 mln. litų žalos Šiaulių miestui.

Panevėžio apygardos teismas kovo 28 dieną prokurorų ieškinį dėl viešojo intereso atmetė kaip nepagrįstą.

„Byloje nėra įrodymų, kad Šiaulių miesto savivaldybė būtų netekusi turto, kuris buvo sukurtas PST ir kitų trečiųjų asmenų. PST, norėdamas patenkinti Ukrainos prašymą parduoti jiems Šiaulių arenos techninį ir darbo projektus, sutikimo kreipėsi į visus trečiuosius asmenis, kurie neprieštaravo, kad projektinė dokumentacija būtų panaudota, Ukrainoje statant panašius statinius į Šiaulių arenos. Todėl teigti, kad PST veiksmuose buvo tyčiniai ar neteisėti veiksmai, nėra pagrindo“, - rašoma teismo nutartyje.

Teismo vertinimu, tiek PST, tiek individuali įmonė „E.Miliūno studija“, tiek bendrovė „Dviejų grupė“, atlikusios Šiaulių miesto savivaldybės užsakymus, neprarado autorinių teisių į techninį ir darbo projektus.

Aiškindamas tarp PST ir Šiaulių miesto savivaldybės 2005 metų pabaigoje pasirašytą sutartį, teismas padarė išvadą, kad šalys aiškiai susitarė, jog rangovas išlaikys autoriaus bei kitas intelektines nuosavybės teises į projektinę dokumentaciją ir šalys, norėdamos perleisti šiuos dokumentus, privalės gauti viena kitos sutikimą.

„Tokie sutikimai tiek iš techninio projekto rengėjo, tiek iš savivaldybės iš esmės buvo gauti. Tokia situacija suteikė teisę PST perleisti projektinę dokumentaciją Ukrainai“, - rašoma teismo nutartyje.

Teismas, be to, konstatavo, jog „E.Miliūno studija“, „Dviejų grupė“, perduodamos savivaldybei techninį projektą, programinę užduotį bei projektinius pasiūlymus su vizualizacija, taip pat neprarado autorių teisių.

„Šiuo atveju autoriai turtines teises perdavė tik vieną kartą realizuoti kūrinį konkrečiame sklype, tai yra Šiaulių miesto savivaldybė įgijo teisę vieną kartą pastatyti multifunkcinį kompleksą ir ja pasinaudojo. Tuo tarpu visas kitas turtines teises „E. Miliūno studija“ ir „Dviejų grupė“ išlaikė“, - rašoma teismo nutartyje.

Teismo sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos Apeliaciniam teismui.

PST sutartį su Ukrainos kompanija „Budivelnik Properties Inc.“ ir Lietuvoje registruota „BSK Budivelnik“ dėl Šiaulių arenos projekto pardavimo ir autorinių bei turtinių teisių perleidimo sudarė praėjusių metų balandį. Už 1,2 mln. litų Panevėžio bendrovė perdavė visas išimtines teises naudoti projektą, statant arenas 2015 metų Europos krepšinio čempionatui. Sutartyje darbo projektas įvertintas 1 mln. litų, o darbo projektas - 200 tūkst. litų.

PST teismui buvo nurodęs, kad 200 tūkst. litų sumokėjo projekto rengėjams, deryboms, leidimams, komandiruotėms į Ukrainą, už vertimo bei kopijavimo paslaugas.

Derybas dėl Šiaulių arenos projektinės dokumentacijos įsigijimo inicijavo Ukrainos krepšinio federacija.

PST statyti Šiaulių areną baigė 2007 metais. Iki 7,4 tūkst. žiūrovų galinti talpinti arena kainavo 75,5 mln. litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų