Teismas: SPIS sistemą atnaujinusi „Proit“ turi likti nepatikimų tiekėjų sąraše

Socialinių paslaugų informacinę sistemą (SPIS) modernizavusi programinės įrangos kūrimo bendrovė „Proit“ turi likti nepatikimų tiekėjų sąraše, nusprendė teismas.

Vilniaus apygardos teismas pirmadienį atmetė „Proit prašymą laikinai uždrausti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai (SADM) įtraukti įmonę į šį sąrašą arba įpareigoti iš jo pašalinti, kol įsiteisės sprendimas jos ginče su SADM.

„Ieškovo („Proit“ – BNS) įrašymas į nepatikimų tiekėjų sąrašą savaime nelaikytinas neproporcingu paties ieškovo elgesiui, vykdant viešųjų pirkimų būdu prisiimtus įsipareigojimus. Be to, prašomų laikinųjų apsaugos priemonių taikymas, (...) suteiktų ieškovui nepagrįstą pranašumą prieš kitus tiekėjus, kurie yra įtraukti į šį sąrašą“, – BNS nurodė Vilniaus apygardos teismas.

Bendrovė prašo teismo uždrausti ministerijai vienašališkai nutraukti 2021-ųjų lapkritį pasirašytą SPIS sistemos kūrimo ir modernizavimo sutartį, pateikti laidavimo draudimo raštus bei panaikinti ministerijos rugsėjo 10 dienos sprendimą trejiems metams  įrašyti įmonę į nepatikimų tiekėjų sąrašą.

Savo ruožtu „Proit“ pirmadienį pranešė nutraukianti vieno milijono eurų vertės sutartį su SADM, pagal kurią didžioji paslaugų dalis jau apmokėta, o likusių nebaigtų darbų vertė – apie 22 tūkst. eurų.

Pasak bendrovės, toks sprendimas priimtas ministerijai nebendradarbiaujant dėl sistemos modernizavimo problemų. Bendrovė skelbė pateikusi ir veiksmų planą išspręsti nesklandumus, tačiau ministerija jam nepritarė.

Ministerijos kanclerė Ana Selčinskienė praėjusią savaitę teigė, kad už sistemos modernizavimą „Proit“ jau yra sumokėjusi 982 tūkst. eurų (be PVM). Visa sutarties vertė siekia 1,04 mln. eurų (be PVM).

Ministerijos teigimu, SPIS buvo sukurta 2008 metais, joje kas dieną apsilanko apie 600 tūkst. vartotojų. Sistemą modernizuoti buvo nuspręsta prieš beveik dešimtmetį.

Teismo sprendimas per 7 dienas gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių