Pereiti į pagrindinį turinį

Už alkoholio ir tabako pardavimą nepilnamečiams iš karto atimtų licenciją

2013-09-04 12:23
BNS inf.
Sušilti norintys pirkėjai negavo kavos – kioskelyje užšalo vanduo
Sušilti norintys pirkėjai negavo kavos – kioskelyje užšalo vanduo / Gedimino Bartuškos nuotr.

Parlamentarė Larisa Dmitrijeva ragina griežtinti atsakomybę už alkoholio ir tabako pardavimą nepilnamečiams.

L.Dmitrijeva siūlo veiklos licenciją iš rūkalus ir alkoholį jaunesniems kaip 18 metų asmenims pardavusių prekybininkų atimti iš karto po pirmo pažeidimo ir nebelaukti, kol tas pats prekybininkas per trejus metus pakartotinai padarys analogišką pažeidimą.

Parlamentarė už Tabako kontrolės įstatyme nustatyto tabako gaminių pardavimo nepilnamečiams draudimo pažeidimus pardavėjams siūlo iš karto skirti 3-5 tūkst. litų baudą ir panaikinti licenciją. Už alkoholinių gėrimų pardavimą  nepilnamečiams prekybininkams grėstų iki šio taikoma 1-3 tūkst. litų bauda ir licencijos verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais atėmimas metams.

"Tokiu būdu paskirta sankcija taptų efektyvesnė, turinti didesnį prevencinį poveikį kovai su žalingais įpročiais, ypač tarp nepilnamečių", - įsitikinusi L.Dmitrijeva, kurios duomenimis, 2012 metais tabako ir alkoholio pardavimo nepilnamečiams pažeidimai sudarė atitinkamai 26 proc. ir 4 proc. visų Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento nustatytų pažeidimų.

L.Dmitrijevos teigimu, šiuo metu beveik nepasitaiko atvejų, kai prekybininkui už pažeidimus būtų panaikintas tabako arba alkoholio prekybos licencijos galiojimas.

"Sprendimai dėl sankcijų skyrimo yra skundžiami, teismo procesai trunka ilgai - apie dvejus metus, todėl norint nustatyti pakartotinus pažeidimus kontroliuojančios institucijos turėtų "nuo ryto iki nakties" stebėti tą pačią prekybos vietą,o tai neįmanoma", - sakė L.Dmitrijeva.

Dabar už alkoholinių gėrimų pardavimą nepilnamečiams iki 18 metų, prekybininkai baudžiami nuo 1-3 tūkst. litų, už tabako - 3-5 tūkst. litų baudomis - atsižvelgiama į lengvinančias ir sunkinančias aplinkybes. Už pakartotinai padarytą analogišką pažeidimą per trejus metus nuo pirmosios baudos paskyrimo - metams panaikinamas licencijos prekiauti alkoholiu galiojimas, o tabako prekiautojai dar sumoka didesnes baudas - 5-10 tūkst. litų dydžio bei visam laukui praranda veiklos licenciją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų