Pereiti į pagrindinį turinį

„Volfas Engelman“ plėtra: dar šiemet bus paleista antroji gamybos širdis

2022-08-27 09:00
DMN inf.

Kaune įsikūrusi alaus darykla „Volfas Engelman“ gyvena statybų nuotaikomis. Šiuo metu įrengiama nauja alaus virimo linija, vieta ruošiama ir sandėliui. Įgyvendinus šiuos projektus, gamybos pajėgumus bus galima padvigubinti.

Ne vienas kaunietis pastebėjo, kad jau kurį laiką ties „Volfas Engelman“ alaus darykla sukiojasi sunkioji technika, vyksta statybos darbai. Alaus daryklos atstovai pasakojo, kad iš tiesų „Volfas Engelman“ yra ant didelių pokyčių slenksčio. Įgyvendinus naujų statybų projektus, bus galima padvigubinti gamybos pajėgumus, atsiras ir naujų laisvalaikio erdvių, kuriose kauniečiai ir miesto svečiai galės iš arčiau susipažinti su alaus daryklos kuriama produkcija.

Apie visas permainas, laukiančius pokyčius ir iššūkius plėsti gamybą pačiame miesto centre kalbamės su alaus daryklos „Volfas Engelman“ generaliniu direktoriumi Mariumi Horbačausku.

– Kokios statybos vyksta alaus daryklos teritorijoje?

– Tai ilgalaikės mūsų plėtros dalis. Kiek anksčiau padidinome fermentacijos patalpas, pristatėme didelius varinius katilus, kurie matomi iš gatvės pusės. Dabar atėjo laikas didinti alaus virimo pajėgumus, tad, įgyvendinę šį projektą, galėsime dirbti dviem gamybos širdimis.

Kitas mūsų projektas – sandėlis, kuris atsiras vidinėje mūsų teritorijoje. Šiuo metu ties buvusiu sandėliu valoma teritorija, griaunami seni pastatai, vykdomi kiti pasiruošimo darbai. Gali būti, kad modernų sandėlį turėsime jau po kelerių metų.

Tai bus automatinis, modernus sandėlis, taupantis energiją, su įrengtomis rekuperacijos sistemomis ir turintis vienuolika aukštų. Tiesa, logistiniai aukštai skaičiuojami kitaip, nei esame įpratę, tai daugiau kaip lentynos paletėms, tad naujas sandėlis išlaikys panašų aukštingumą kaip ir dabartinės administracinės patalpos.

– Kas lėmė tokių pokyčių būtinybę?

– Augome ilgai ir jau kurį laiką trūko antros alaus virimo linijos ir modernaus sandėlio pačioje daryklos teritorijoje. Iki šiol turimas sandėlis netenkino mūsų poreikių, tekdavo dalį produkcijos išvežti kitur, paskui vėl ją parsivežti. Pastatę naują sandėlį, galėsime išvengti bereikalingo sunkvežimių važinėjimo. Taip bus ne tik taupomos lėšos, bet ir tausojama aplinka, nes viską, ko mums reikia gamyboje, turėsime vietoje.

Skaičiuojame, kad, paleidę antrąją alaus virimo liniją ir pradėję naudoti automatinį sandėlį pačioje teritorijoje, pajėgumus galėsime beveik padvigubinti. Tai ilgalaikė investicija, kuri turės didelės pridėtinės vertės.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

– Vykdote statybas pačiame miesto centre. Su kokiais iššūkiais susiduriate?

– Iš tiesų mus labai riboja turima teritorija, būsime užstatę beveik viską, kas yra įmanoma. Naujas alaus virimo linijos pastatas dėliojamas kaip lego kaladėlės, plečiamas gatvės pusėje. Kurį laiką žmonės net nematė didesnių darbų. Reikėjo sutvarkyti komunikacijas, įkalti polius. Įrengus pamatinius įtvirtinimus, sukelta gamybos technika, o pastatas statomas toliau, nes vėliau įrenginių jau nebūtų galima įdėti.

Galima sakyti, kad pats pastatas yra kaip įrenginys, montuojamos ir specialios konstrukcijos, kurios turi išlaikyti sunkius, iki 40 t sveriančius, nerūdijančio plieno virimo katilus. Inžineriškai tai tikrai sudėtingas statinys.

Tačiau dabar investicijos tarnaus mažiausiai 50, o gal ir visą 100 metų. Dėl vietos specifikos teko įveikti ne vieną inžinerinį iššūkį, į projektą pažiūrėti labai kūrybiškai ir protingai išnaudoti kiekvieną laisvą centimetrą.

– Tačiau ar padvigubinus gamybos procesą centrinėje Kauno dalyje nepadidės aplinkos tarša?

– Verta pažymėti, kad alaus gamyba netarši, beveik nelieka jokių atliekų, nes vadovaujamasi žiedinės ekonomikos principais. Salyklas atiduodamas ūkininkams, kvapas primena kepamos duonos kvapą. Tai netaršus pramoninis objektas, todėl alaus darykla puikiai gali veikti miesto centre.

Mes galime plėsti gamybą nesudarydami kažkokių nepatogumų aplinkiniams gyventojams ar kitiems šalia veikiantiems verslams. Kitaip tariant, net ir padvigubinę alaus gamybą miesto centre, papildomos taršos nesukuriame.

– Ar naujoje alaus virimo linijoje pratęsite esamų produktų gamybą, ar tai bus skirta dar neatrastų skonių paieškoms?

– „Volfas Engelman“ kasmet pasiūlo kokį nors naują produktą, ieško naujų skonių ir jų derinių. Tad dalis produkcijos čia bus sinchroniškai gaminama naudojant senąją gamybos liniją, tačiau bus verdami ir nauji gėrimai. Ši linija bus panaudojama pagal poreikį.

– Naujas pastatas taps dar vienu alaus daryklos „Volfas Engelman“ traukos centru?

– Kadangi esame įsikūrę beveik Kauno centre, norėjome atverti daugiau erdvių ir patiems miestiečiams. Virš naujosios alaus virimo linijos bus galimybė patekti į restorano erdvę, kurioje galės vykti ir koncertai. Planuose – ir nauja stogo terasa, nuo kurios atsivers kerinti Kauno panorama tiek į miesto centrą, tiek į Nemuną.

Įvairiems renginiams skirta erdvė susijungs su mūsų „Studija“ ir ją papildys. Iš kauniečių ir miesto svečių buvo juntamas didesnių erdvių poreikis, nes ne visus norinčius dėl vietos stygiaus galėjome priimti. Dabar bus galima rengti produkcijos degustacijas didelėms grupėms, naujas patalpas su dideliais langais išnaudoti koncertams ar kitoms šventėms.

Be to, į naują pastatą bus galima liftu patekti iš gatvės pusės, nereikės eiti pro administracines patalpas, todėl ši vieta tikrai bus patraukli.

Justinos Lasauskaitės nuotr.

– Kokios alaus daryklos investicijos į naujas statybas?

– Dėl sandėlio sudėtinga pasakyti, nes realiai statybos dar nevyksta, kaip minėjau, dabar vyksta tik paruošiamieji darbai. Į naują alaus virimo liniją investavome daugiau nei 5 mln. eurų.

Abu projektai vystomi remiantis tvarumo principais. Alaus gamyboje naudojame atsinaujinančiosios energijos šaltinius. Žalieji ekonomikos principai bus įgyvendinami ir sandėlyje.

Žinoma, dabartiniai projektai yra labai dideli, tarnaus ne vienus metus ir pastatę sandėlį, atrodo, galėtume sustoti su plėtra, tačiau visada taip sakome, bet tada kyla naujų idėjų, kaip dar galima būtų išnaudoti turimas erdves, kaip tobulinti technologiją ar puoselėti mūsų kuriamų gėrimų kultūrą. Nuolat augame, todėl neatmetu minties, kad investicijų į kitus projektus ateityje taip pat gali prireikti.

– Kada planuojate baigti statybas?

– Pasiruošimas užtruko apie pusantrų metų, buvo daug nematomo darbo, tačiau dabar jau viskas įsibėgėjo ir bus statoma greičiau. Nauja gamybos linija turėtų pradėti veikti dar šiais metais, o dėl sandėlio kol kas sudėtinga konkrečiai pasakyti, bet tikimės, kad juo galėsime naudotis jau po kelerių metų.

Straipsnis užsakytas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų