Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip apsisaugoti nuo akinančios saulės

2012-07-14 14:00
Kaip apsisaugoti nuo akinančios saulės
Kaip apsisaugoti nuo akinančios saulės / Shutterstock nuotr.

Sutiksite, kad vairuoti, kai į akis spigina saulė ir mus apakina, yra sunku. Taip pat, mūsų pakeleiviai vaikai neretai zirzia, kai saulė šviečia į juos, arba spinduliai trukdo jiems miegoti ilgesnės kelionės metu. Taigi, kaip apsisaugoti ir aspaugoti savo pakeleivius nuo spindulių?

Stiklų tonavimas

Priekinius ir šoninius priekinius automobilio stiklus tamsinti draudžiama, tačiau iki leistinos normos galima tamsinti užpakalinius šoninius bei užpakalinį stiklą.

Pagal Techninių reikalavimų naudojamoms kelių transporto priemonėms, patvirtintų susisiekimo ministro 1994 m. sausio 24 d. įsakymu Nr.33 (Žin.,1996, Nr.110-2520; 1999, Nr.83-2487) 628 kodą, leidžiama naudoti gamintojo numatytus stiklus. Taip pat pabrėžiama, jog „draudžiama tamsinti: automobilio priekinį ir priekinius šoninius stiklus; kitus stiklus – veidrodine holografine plėvele arba panašias savybes turinčiomis medžiagomis“.

Išimtinai galima papildomai tamsinti priekinio stiklo viršutinę dalį, t.y. 15 cm pločio juostą nuo iš transporto priemonės salono matomo stiklo viršutinio krašto.

Nesilaikant šių stiklų tamsinimo reikalavimų, yra baudžiama.

Stiklo plėvelės

Dažniausiai naudojamos langų plėvelės gerai sulaiko šiluminius ir net 99 proc. ultravioletinių spindulių, praleidžia nuo 4 iki 80 proc. šviesos, sulaiko apie 50 proc. saulės energijos, atspindi 6–20 proc. matomos šviesos. Plėvelė apsaugo nuo karščio ir akinančių saulės spindulių, ne taip įkaista salonas, mažiau blunka apmušalai.

Kokybiškos plėvelės nesibraižo, nesuprastina matomumo. Stiklų tamsinimas vidutiniškai kainuoja nuo 250 Lt iki 650 Lt priklausomai nuo automobilio.

Naudojamos ir permatomos priekinio stiklo apsaugos plėveles, apsaugančios nuo UV ir infraraudonųjų spindulių. Padengus stiklą tokiomis plėvelėmis, vairuotojui ir priekyje sėdinčiam keleiviui nebūtina nuolatos nešioti akinių nuo saulės.

Kitos apsaugos

Dar vienas būdas apsisaugoti nuo saulės automobilyje – naudoti prilipinamas ritinines užuolaidas, dažniausiai taikomas užpakalinio stiklo ar šoninių užpakalinių stiklų apsaugai. Jos nesudėtingai montuojamos ir uždengia visą langą. Panašios, tik mažesnės ritininės užuolaidos naudojamios ir šoniniams priekiniams stiklams.

Įvairių formų bei spalvų ar su piešinėliais, prilipinami langų apsaugai dažniausiai naudojami tose vietoje, kur sėdi vaikai. Patogu tai, kad juos galima lengvai nuimti ir vėl, esant poreikiui – prilipdyti.

Stovintis automobilis

Saulėtą dieną ne pavėsyje pastatytas automobilis įkaista. Tokiu atveju gelbsti specialūs apsaugai iš folijos ar panašios medžiagos – apsauginiai skydai. Jie naudojami uždengti automobilio skydelį ar visą priekinį stiklą iš vidaus.

Naudojant šiuos apsaugus, automobilis neprikaista, nes atspindimi saulės spinduliai ir automobilio vidaus temperatūrai neleidžiama pakilti iki 40 laisnių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų