Pereiti į pagrindinį turinį

Karas keliuose artėja į pabaigą

2010-01-06 11:52
Karas keliuose artėja į pabaigą
Karas keliuose artėja į pabaigą / Nerijaus Jankausko nuotr.

Praėjusiais metais keliuose žuvusiųjų – mažiausiai nuo 1965 m., rekordas pasiektas ir per Naujuosius: per visą savaitę nežuvo nė vienas žmogus.

Žuvusiųjų nėra

Per savaitę, nuo gruodžio 28-osios iki sausio 3 d., per eismo įvykius nežuvo nė vienas žmogus, o avarijų, kuriose nukentėjo žmonių, taip pat įvyko palyginti nedaug. Per šių metų pirmąsias tris paras užregistruota tik 10 eismo įvykių. Juose sužeista 12 žmonių.

Tik vieno eismo įvykio kaltininkas – neblaivus vairuotojas. Šis incidentas registruotas sausio 1-osios popietę Marijampolės savivaldybėje, Liudvinavo miestelyje. Atbuline eiga važiuojantis automobilis "Volkswagen Golf" kliudė 61-erių pėsčiąją. Moteris dėl sunkios galvos traumos paguldyta į ligoninės reanimacijos skyrių. 22-ejų automobilio vairuotojui, šios savivaldybės Želsvos kaimo gyventojui, nustatytas vidutinis 1,93 promilės girtumas.

Praėjusių metų sausio 1–3 d. buvo daug skaudesnės: registruoti net 32 eismo įvykiai, kuriuose 4 žmonės žuvo (2 pėstieji ir 2 vairuotojai) ir 41 buvo sužeistas. Dėl neblaivių vairuotojų kaltės įvyko 3 eismo įvykiai.

Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnybos pareigūnai teigia, kad šiais metais eismo sąlygos sudėtingos: sniegas, slidūs ar provėžuoti keliai. Todėl nelaimių tikėtasi daug daugiau. "Vairuotojai išlaikė egzaminą – kelyje elgėsi atsakingai ir saugiai", – džiaugiasi pareigūnai.

Rekordiniai metai

Praėjusiais metais Lietuvoje, pirminiais duomenimis, avarijose žuvo 368 žmonės, t. y. 131 mažiau nei 2008-aisiais, sužeista 1334 žmonėmis mažiau (beveik 23 proc.) nei 2008 m. (2009 m. sužeista 4484, 2008 m. – 5818).

Tiek nedaug žuvusiųjų nebuvo nuo pat 1965 m., nors tuo metu keliuose važinėjo vos keliasdešimt tūkstančių autotransporto priemonių, o dabar – apie 2 mln.

Beveik perpus sumažėjo eismo įvykių, kuriuos sukėlė neblaivūs kelių eismo dalyviai (2009 m. – 288, 2008 m. – 508).

Palyginti su 2005 m., eismo įvykių sumažėjo beveik 3 tūkst. (2005 m. – 6771).

Savi nebepadeda

Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis teigia, kad padėtis šalies keliuose gerėja jau antri metai iš eilės. "Vis dar veikia tai, kad 2007 m. pabaigoje buvo labai sugriežtinta atsakomybė už Kelių eismų taisyklių pažeidimus neblaiviems vairuotojams. Tai akivaizdžiai matome studijuodami statistiką", – sakė ministras.

Antra priežastis – kelių policijos reidai ir neplanuoti pokyčiai. "Savuose rajonuose vietiniai pažįsta policininkus ir žino: nestabdys, o jei sustabdys, susitarsime. Dabar tartis sunkiau. Pradėjome taikyti praktiką: nieko neinformavę į vieną ar kitą rajoną visiškai iš kito Lietuvos krašto atvažiuoja policijos pareigūnai ir rengia akciją. Taip įkliuvo ne vienas įtakingas rajonų veikėjas. Tokios akcijos šios kategorijos žmones, planuojančius sėsti prie vairo, sulaiko nuo piktnaudžiavimo alkoholiu", – kalbėjo E.Masiulis.

Kova su dėmėmis

Trečia priežastis, dėl kurios mažėja avarijų, – investicijos į vadinamąsias juodąsias dėmes.

Itin pavojingose vietose padaugėjo žiedinių sankryžų. Jose žmogus priverstas pristabdyti. Daug kur, ypač magistraliniuose keliuose, uždrausti posūkiai į kairę. Nors ministerija dėl to sulaukia gyventojų pasipiktinimo, tai, kad avarijų įvyko mažiau, rodo, kad ši priemonė veiksminga.

"Į karą keliuose įsitraukė ne tik valdžia, ne tik policija, bet ir visuomeninės organizacijos, Bažnyčia, didelis ir žiniasklaidos indėlis", – sakė E.Masiulis.

Minusas – teismai

Ministras teigia, kad kol kas visos šios kompleksinės priemonės duoda rezultatų, tačiau manoma, kad jau šiais metais jų neužteks. Dabar kaip tik sudaromas naujų priemonių planas. "Kaip rodo Vakarų valstybių praktika, griežtesni įstatymai duoda rezultatų tik kelis pirmus metus, paskui efektas mažėja, reikia ieškoti naujų būdų", – aiškino ministras.

Vienas iš šių būdų – spragos įstatymuose. "Matome tokią didelę problemą kaip teismai, kurie sugeba išteisinti nusikaltusius, tokių landų ir skylių užglostymas nieko gero neduoda. Kad ir Seimo nario Arvydo Vidžiūno atvejis. Tokie rezonansiniai įvykiai labai pakerta pasitikėjimą policija ir teismais. Jie sudaro galimybę ir kitiems piktnaudžiauti, nes žmonės mano: jis išsisuko ir aš išsisuksiu", – kalbėjo E.Masiulis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų