Pereiti į pagrindinį turinį

Laisvų rankų įranga – tik mažiausia blogybė

2012-03-07 18:53
Laisvų rankų įranga – tik mažiausia blogybė
Laisvų rankų įranga – tik mažiausia blogybė / Artūro Morozovo nuotr.

Vairuotojai, kuriems tenka daug kalbėti mobiliuoju telefonu, dažniausiai įsigyja prietaisus, kurie atlaisvina bent rankas. Visgi kai kurie jų gamintojai įrašo perspėjimą, verčiantį suabejoti prietaiso paskirtimi.

Apsidraudžia dėl atsakomybės

„Nesinaudokite laisvų rankų įranga vairuodami!“ – toks įspėjimas paryškintomis raidėmis rašomas ant ausies kabinamo mobiliojo telefono pakaitalo instrukcijoje. Taip pat primenama, kad visada reikia vairuoti saugiai, vengti trikdžių ir laikytis vietos įstatymų. Išjungti laisvų rankų įrangą patariama visais atvejais, kai užsiimama veikla, reikalaujančia viso žmogaus dėmesio.

Nori nenori imi abejoti, kuo blogas šis prietaisas? Ar jį naudojant prie vairo policijos pareigūnai baus?

Susisiekimo ministerijos Saugaus eismo skyriaus vedėjas Vidmantas Pumputis nuramino: tokiais perspėjimais gamintojai viso labo apsidraudžia ribodami savo atsakomybę, nes kalbėjimas telefonu net ir neužimant rankų vis tiek blaško vairuotojo dėmesį.

Esama įvairaus pobūdžio laisvų rankų įrangos. Antai profesionalia įranga laikoma ta, kuri yra sumontuota pačiame automobilyje. Suskambėjus telefonui, vairuotojas gali atsiliepti balsu, toliau kalbėtis galima per mikrofoną, pašnekovo balsas girdimas per kolonėles, tarsi per radijo imtuvą.

Anot pašnekovo, ausinės ar kiti panašūs įrenginiai taip pat yra legalūs ir sveikintini telefonu kalbančių vairuotojų pagalbininkai. Mat nesitikima, kad pareikalavus visuose automobiliuose naudoti tik profesionalią įrangą, žmonės į tai investuos. Todėl pasirenkama mažesnė blogybė.

„Kalbėti su ausinėmis, laidinėmis ar nuotolinėmis yra gerokai saugiau, nei laikant telefono aparatą rankoje. Įrodyta, kad žmogus, darydamas vienu metu kelis veiksmus, padaro klaidas ten, kur net nesitiki. Jau vairuodamas žmogus dirba kojomis bei rankomis. Jei dar dirbama telefonu, kuris laikomas rankoje, padaroma gerokai daugiau klaidų“, – dėstė saugaus eismo specialistas.

Lemtingos sekundės

Vairuoti ir tuo pat metu prie ausies laikyti telefoną labai rizikinga, tikimybė įvykti avarijai labai didelė.

„Anglų atlikti tyrimai parodė, kad jei telefonas laikomas rankoje, dėmesys tam, kas vyksta aplinkui, dar labiau sumažėja. Kalbančio žmogaus reakcija prailgėja mažiausiai pusantro karto“, – duomenis pateikė V.Pumputis.

Tą sekundę, kai telefonas paimamas, pažiūrima, kas skambina, vairuotojas aplinkos visai nestebi. Būna situacijų, pridūrė pašnekovas, kad tuo momentu vairuotojas praranda automobilio kontrolę.

Tyrimai rodo, kad JAV kasmet žūsta daugiau kaip 200 žmonių būtent dėl kalbėjimo telefonu vairuojant. „Lietuvoje tokie tyrimai neatlikti, tačiau mums tikrai žinomas ne vienas eismo įvykis, kurio kaltininkas – telefoną prie ausies laikantis vairuotojas“, – tikino V.Pumputis.

Pasak jo, vieną kartą taip buvo partrenktas per gatvę einantis pėsčiasis. Šis vėliau teigė pats paskutinę sekundę matęs, kad vairuojas laikė rankoje telefono aparatą. Vairuotojas tai neigė, tačiau patikrinus pokalbių suvestines paaiškėjo, kad vairuotojas melavo.

Valgyti nesaugu, bet leidžiama

Kad ir kokia būtų įranga, pats kalbėjimas telefonu ar bendravimas su bendrakeleiviu šiek tiek blaško vairuotoją. Vis dėlto drausti kalbėti telefonu net ir naudojant įrangą, neketinama.

„Suprantame, kad gyvename XXI a., atsisakyti kalbėjimo telefonu vairuojant visi tikrai negalėtų. Reikalauti, kad visuose automobiliuose būtų sumontuota profesionali kalbėjimosi įranga, taip pat ne visai pagrįsta, nes ir ši įranga dėmesį blaško taip pat, kaip ir radijo imtuvas“, – pripažino V.Pumputis.

Jo žiniomis, nė vienoje šalyje nėra draudžiama kalbėti telefonu naudojant laisvų rankų įrangą. Sankcijos už telefono aparato laikymą prie ausies vairuojant kitose šalyse gana griežtos, bausmės neseniai sugriežtintos ir mūsų šalyje. Mobiliojo ryšio telefono iš rankų nepaleidžiantys vairuotojai gali būti baudžiami bauda nuo 300 iki 500 litų arba gali būti atimta teisė vairuoti automobilį nuo 1 iki 3 mėnesių.

Dar prieš įgydami vairuotojo pažymėjimą žmonės mokomi visais būdais vengti vairuojant veiksmų, kurie nesusiję su vairavimu. Antai už valgymą ar rūkymą vairuojant nebaudžiama, bet tai nereiškia, kad tai yra gerai. Apeliuojama į vairuotojų sąmoningumą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų