Pereiti į pagrindinį turinį

Mama mia, vėl – Valentino!

Kolekcija: V.Rossi pasaulio čempionu tapo devynis kartus.
Kolekcija: V.Rossi pasaulio čempionu tapo devynis kartus. / "Reuters" nuotr.

Valentino Rossi, finišuodamas Sepango lenktynių trasoje Malaizijoje, sušuko: "Mama mia, man vėl pasisekė!" Tąkart Italijos motociklininkas devintą kartą užsitikrino žiedinių lenktynių pasaulio čempiono titulą, nors iki "MotoGP" varžybų pabaigos buvo likęs dar vienas etapas.

Kieme – vien BMW

16-ajame "MotoGP" etape Malaizijoje V.Rossi užėmė 3-iąją vietą, tačiau jau buvo surinkęs palankamai taškų pergalei galutinėje įskaitoje. Paskutinis – 17-asis – etapas Ispanijoje tebuvo formalumas.

Italui, kaip geriausiam sezono motociklų lenktynininkui, buvo įteiktas specialus prizas – sedanas "BMW M3'. Tai buvo jau penktasis BMW prizinis automobilis V.Rossi garaže.

"Ką aš galiu pasakyti? BMW man patinka, bet jie jau netelpa kieme. Tarsimės su kaimynais, gal jie priglaus manuosius prizus. Leisiu jais naudotis nemokamai, tegul tik neviršija greičio", – juokavo gerą humoro jausmą turintis "MotoGP" didvyris, pravardžiuojamas Daktaru.

V.Rossi pasaulio čempiono titulus pradėjo kolekcionuoti 1997-aisiais, kai laimėjo 125 kub. cm motociklų klasės lenktynes. 1999-aisiais jis triumfavo 250 kub. cm klasėje, 2001-aisiais buvo geriausias 500 kub. cm varžybose, o 2002, 2003, 2004, 2005, 2008 ir šiemet – neprilygstamas elitinėje "MotoGP".

Svajojo apie "Formulę-1"

"Devyni pasaulio čempiono titulai – ypatingas pasiekimas, tačiau aš jaučiuosi taip, lyg iš naujo pradėčiau karjerą: noriu dalyvauti lenktynėse, tobulėti, būti geriausias. Man jau trisdešimt, bet aistra motociklams – tokia pat didelė, kaip anksčiau. Jie – mano gyvenimo būdas, profesija, hobis, pusryčiai ir vakarienė", – interviu Italijos sporto dienraščiui "La Gazzeta dello Sport" sakė V.Rossi.

Italas teigė, kad kitą sezoną jo pagrindiniai varžovai bus tie patys kaip ir šiemet – ispanai Jorge Lorenzo ir Danis Pedrosa bei australas Casey's Stoneris. Ar tai reiškia, kad Valentino susitaikė su mintimi, jog žydroji svajonė – artimiausiu metu išmėginti jėgas "Formulės-1" ar "Le Mans" lenktynėse, gal net klasikinio ralio trasose – liks neįgyvendinta?

„Į "Formulę-1" jau pavėlavau, nors buvo metas, kai "Ferrari" man siūlė vietą savo komandoje, tačiau tada aš likau motociklų sporte. Ką gi, kas buvo – pražuvo", – pripažino V.Rossi.

"MotoGP" legenda nepraleidžia progos pasimėgauti "Formulės-1" bolido galimybėmis. "La Gazzetta dello Sport" pranešė, jog "Ferrari" prezidentas Luca Cordero di Montezemolo jau sutiko, kad V.Rossi galėtų pasivažinėti formule 2010-ųjų sausį Mugello trasoje.

Tikisi pagerinti rekordą

V.Rossi, pratęsęs sutartį su "Fiat Yamaha" komanda, tvirtina, kad "MotoGP" lenktynėse dalyvaus dar trejus ar ketverius metus.

"Ką veikčiau, jei dabar baigčiau karjerą? Manau, man dar anksti pradėti vairuoti žoliapjovę po kiemą", – ironizavo Daktaras.

V.Rossi tikisi pagerinti savo tautiečio, 15 kartų pasaulio čempiono Giacomo Agnostini rekordą – iškovoti daugiau nei 122 pergales motociklų žiedinių lenktynių Didžiojo prizo varžybose.

"Jam turėtų pasisekti, nes Valentino turi šachmatininko dovaną – numato kelis ėjimus į priekį. Beje, tai – vienas jo kozirių lenktynėse. Italas mėgsta lyg niekur nieko važiuoti paskui varžovus ir kantriai analizuoti, kaip jie įveikia posūkius, kada didina ar mažina greitį. Jis ilgokai velkasi lyg uodega ir staiga imasi ryžtingų sprendimų bei veiksmų. Įdomiausia, kad jo stilių sėkmingiausiai perkando komandos draugas J.Lorenzo, o V.Rossi kol kas neranda vaistų nuo ispano siurprizų", – apie "MotoGP" pasaulio čempioną ir jo pagrindinį konkurentą kalbėjo žymusis estų motociklų sporto meistras Hanno Veltas.

Iškalbingi šalmai

Pats V.Rossi apie save mėgsta pasakoti "tarp eilučių", daug ką užkoduodamas piešiniais ant motociklininko šalmo.

Per 13-ojo etapo lenktynes San Marine jo šalmą puošė... asilas. "Kai padarai didelę klaidą, Italijoje tave iškart pavadina asilu. Aš suklydau 12-ajame etape Indianapolyje, todėl... Manau, tokiais atvejais naudingiau pajuokauti, nei nukabinti nosį", – iššifravo intrigą lenktynininkas.

16-ajame etape Malaizijoje ant italo šalmo puikavosi višta su užrašu "Gallina Vecchia" ("Sena višta").

"Mano gimtinėje kalbama, kad iš senos vištos galima išvirti puikią sriubą, tačiau kiaušinių neverta tikėtis. "MotoGP" lenktynėse aš esu pakankamai senas, lyg ta višta ant šalmo, tačiau sugebėjau padėti auksinį kiaušinį – tapau pasaulio čempionu!" – paaiškino V.Rossi.


"MotoGP" rikiuotė*

1. V.Rossi Italija 306 tšk.
2. J.Lorenzo Ispanija 261 tšk.
3. D.Pedrosa Ispanija 234 tšk.
4. C.Stoneris Australija 220 tšk.
5. C.Edwardsas JAV 161 tšk.
6. A.Dovizioso Italija 160 tšk.
7. T.Eliasas Ispanija 115 tšk.
8. A.De Angelis San Marinas 111 tšk.
9. L.Capirossis Italija 110 tšk.
10. M.Melandris Italija 108 tšk.

*Pirmasis 2009 m. sezono dešimtukas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų