Pereiti į pagrindinį turinį

Nepažymėta salelė prospekte – tarsi spąstai

2012-05-09 19:25
Nepažymėta salelė prospekte – tarsi spąstai
Nepažymėta salelė prospekte – tarsi spąstai / Tomo Raginos nuotr.

Netikėtai gatvėje išnirusi duobė – ne vienintelis siurprizas vairuojantiesiems Kaune. Vairuotojai sėkmingai gadina savo transporto priemones užlėkę ant nepažymėtos ir ne visuomet pastebimos salelės.

Nei dažų, nei ženklų

Salelė – tai paaukštintais bortais atskirta gatvės dalis. Viena tokių netaisyklingos formos, smailiais galais užsibaigianti salelė įrengta Karaliaus Mindaugo prospekte netoli M.K.Čiurlionio tilto.

Tamsiu paros laiku nuo M.K.Čiurlionio gatvės į Karaliaus Mindaugo prospektą Žemųjų Šančių link pasukusi kaunietė netikėtai rėžėsi į gana aukštą bortą. Jos automobilio apatinė dalis buvo sumaitota. Patyrusi apie 5 tūkst. litų nuostolį, kaunietė laukia, kokią baudą skirs policija. Mat kol kas kaltininke laikoma ji – nes tiesiog nematė, nebuvo atidi.

Merginos tikinimu, salelės tamsoje tiesiog nesimatė. Mat nuo tos pusės, iš kurios ji važiavo, salelė nebuvo pažymėta jokiais kelio ženklais ar šviesą atspindinčiais elementais. Be to, ir punktyrinis gatvės ženklinimas, padedantis išlaikyti teisingą posūkio kryptį, buvo nusitrynęs. Tad sukant į kairę nebuvo jokio aiškesnio orientyro, kur važiuoti.

Kaltė – paties vairuotojo

Kelių eismo taisyklės skelbia, kad gatvės bortus pavojinguose ruožuose bei iškilias saugumo saleles žymi horizontalios brūkšninės baltos ir juodos linijos, tačiau minėta salelė tokio ženklinimo niekada neturėjo.

Kauno kelių policijos valdybos Tarnybos organizavimo skyriaus vyresnysis specialistas Linas Gudonis pripažino, kad salelė tapo prasčiau matoma dėl to, kad išsitrynė eismą gatvėje žyminčios baltos punktyrinės linijos.

„Kalbėjau su savivaldybės atstovais, horizontalus gatvės ženklinimas po kelių savaičių bus atnaujintas. Be to, ant salelės kraštų bus papildomai uždėti šviesą atspindintys segmentai. Užmiestyje tokios salelės žymimos baltai ir juodai, mieste tokio ženklinimo nenaudojame, nes gatvės apšviestos. Be to, mieste savivaldybė turi pasirašiusi sutartis tik horizontaliam ženklinimui, o tai jau būtų vertikalus ženklinimas“, – aiškino L.Gudonis.

Vis dėlto dabartinė salelės išvaizda, pareigūnų nuomone, vairuotojo neišteisina. „Vairuotojas turi pasirinkti tokį greitį, kad galėtų saugiai pastebėti kliūtis, jas apvažiuoti. Reikia atidumo“, – dėstė kelių policijos atstovas.

Minėta salelė, pasak jo, įrengta todėl, kad joje stovi šviesoforo stulpai – jie negali būti važiuojamojoje dalyje. Tiesa, vienas iš dviejų šviesoforų jau kuris laikas numuštas – tai irgi įrodymas, kad salelės nesimato. „Projektuotojai, matyt, taip suprojektavo gatvę, salelė iškarpyta pagal posūkius“, – pridūrė L.Gudonis.

Turėtų pakakti apšvietimo?

Kiek eismo įvykių įvyksta šioje sankryžoje, statistikos L.Gudonis neturi. Jo spėjimu, nemažai įvykių gali būti traktuojami kaip techniniai, kai policija nėra kviečiama.

Kauno miesto savivaldybės Transporto skyriaus vedėjas Paulius Keras patvirtino, kad vienas iš dviejų šviesoforų yra numuštas per eismo įvykį.

„Dėl salelės nematomumo problemų nebuvo, neturėjome jokių signalų nei iš žmonių, nei iš policijos. Matyt, kažkam iškilo problema, tai ir nuvažiavo su visu šviesoforu“, – svarstė Transporto skyriaus vedėjas.

P.Kero nuomone, šviesoforas ir yra salelę pažymintis ženklas. „Tai gerai apšviesta sankryža. Važiuojant normaliu greičiu, nepamatyti salelės neįmanoma. Bet, jei yra poreikis, tikrai paženklinsime ją papildomais ženklais“, – pažadėjo savivaldybės atstovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų