Pavojaus signalas: automobiliai maudosi druskoje

  • Teksto dydis:

Šalies kelininkams per pastarąjį mėnesį keliuose išpylus net pusę viso praeito sezono druskos kiekio, vairuotojai perspėjami labiau tausoti automobilius. Drėgna sniego ir druskos košė aplipdo automobilių dugną, užpildo ratų arkas, patenka į durelių apačią ir skatina rūdžių susidarymą bei plitimą.

Jei automobilį rūdys pažeidžia labai stipriai, tokia transporto priemonė gali neįveikti techninės apžiūros.

Vieno degalinių tinklo kategorijų vadovas Jaroslavas Snarskis atkreipia dėmesį, kad oro sąlygos dabar kaip niekad palankios druskingai košei laikytis ant automobilio konstrukcijų.

"Pastaruoju metu eisme dalyvauja nemažai automobilių, kurių viršus, langai ir variklio gaubtas yra nuvalyti nuo sniego, tačiau būtent prie dugno laikosi prikibę druskingo sniego gabalai. Įvertinant, kad vidutinis mūsų šalies automobilių parko amžius svyruoja apie 14–15 metų, tik laiko klausimas, kada neprižiūrimi automobiliai ims trupėti iš apačios ir vidaus", – sako J.Snarskis.

Žiemą automobilį ir, svarbiausia, jo dugną, rekomenduojama automatinėje plovykloje plauti bent kartą per savaitę.

Sunkiausiai pasiekiama transporto priemonės dalis, kurią dažniausiai pažeidžia ant kelių beriama druska – automobilio dugnas. Pastuksenimai ar bandymas rankiniu būdu plauti iš šonų transporto priemonę, deja, nepadės, o vienintelis kelias iš automobilio apačios pašalinti druskos mišinį – plauti iš apačios.

"Žiemą automobilį ir, svarbiausia, jo dugną, rekomenduojama automatinėje plovykloje plauti bent kartą per savaitę. Jeigu dažnai važiuojama sniego ir druskos koše padengtais keliais – net ir dažniau. Svarbiausia nepalikti automobilio aplipusio šiuo pavojingu metalams mišiniu, nes korozija jo tikrai nepagailės", – teigia J.Snarskis.

Jei specialistai rudenį rekomenduoja pagalvoti apie automobilio dugno padengimą antikorozine danga, šiuo metu efektyviausias ginklas yra reguliarus automobilio dugno plovimas, taip pašalinant druskas.

Dėl permainingų orų nulemto milžiniško kelių druskos poreikio, antroje sausio pusėje ekstremalią situaciją bendrovėje paskelbė valstybinės reikšmės kelius prižiūrinti įmonė "Kelių priežiūra". Ji per mėnesį nuo gruodžio vidurio teigia keliuose išbarsčiusi 53 tūkst. tonų druskos, arba pusę viso praeito sezono druskos kiekio.


Šiame straipsnyje: žiemasniegasdruskaautomobiliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių