Pereiti į pagrindinį turinį

Sąmoningumas prie vairo suprantamas ne visiems

2024-01-28 13:34
DMN inf.

Ekologiškas vairavimas gali ne tik mažinti degalų sąnaudas, bet ir tausoti automobilį ir žmonių sveikatą. Tačiau toli gražu ne visi supranta tokio vairavimo naudą ir moka ja pasinaudoti. O be reikalo – keli sutaupyti procentai gali tapti apčiuopiamu indėliu į šeimos ar įmonės biudžetą.

Nauda: ilgalaikėje perspektyvoje tai leidžia bent 5–8 proc. sumažinti degalų sunaudojimą.
Nauda: ilgalaikėje perspektyvoje tai leidžia bent 5–8 proc. sumažinti degalų sunaudojimą. / V. Balkūno / BNS nuotr.

Lėtesni netampa

Ekologiškas vairavimas plačiai apibūdinamas kaip atsakingas ir protingas vairavimas. Vairuotojas sąmoningai formuoja įpročius, kurie padeda ne tik reaguoti į jau susidariusias eismo aplinkybes, bet padeda jas iš anksto nuspėti.

„Ekovairavimas leidžia sumažinti eismo įvykių skaičių. Jei incidentas vis dėlto įvyksta, dažnu atveju jo techninės pasekmės būna daug lengvesnės, o vairuotojo ir kitų eismo dalyvių sveikatai padaryta žala – mažesnė. Atitinkamai mažėja ir dėl eismo įvykių patiriamos išlaidos“, – sakė „Ecodriving LT“ direktorė Vaida Balčiūnienė.

Įvaldžius ekovairavimo stilių, mažiau pavargstama kelionėse. Ypač tai aktualu, kai ilgiau važiuojama tamsoje ar sudėtingomis eismo sąlygomis.

Anot V. Balčiūnienės, šis būdas padeda sumažinti ir suvartojamų degalų kiekį. Praktinių mokymų metu, padedant profesionaliam treneriui, vairuotojai išmoksta išbandytą maršrutą nuvažiuoti per tą patį laiką, bet vidutiniškai 10–15 proc. mažiau sunaudodami degalų.

Sutaupo tūkstančius

Priklausomai nuo pradinių vairavimo įpročių ir gebėjimų, užsiėmimo metu galima sutaupyti net iki 25 proc. degalų. Galbūt tam, kas automobiliu naudojasi nedaug, tai išlaidų labai nesumažins, bet didelėms įmonėms ir jų transporto parkams gali padėti žymiai sutaupyti degalų.

Tai lygiai tas pats, kaip norėti suvalgyti penkis tortus, bet nepriaugti svorio.

„Vairavimo treneris kasdien nesėdi šalia, tad negalima tikėtis, kad po ekovairavimo mokymų visos įmonės parko degalų sąnaudos sumažės ketvirtadaliu. Tačiau ilgalaikėje perspektyvoje tai leidžia bent 5–8 proc. sumažinti degalų sunaudojimą. Jei transporto parke yra kelios dešimtys ar šimtai vienetų, kurie kasmet „prisuka“ dideles ridas, susidaro reikšminga sutaupyta suma“, – skaičiavo pašnekovė.

Bendrovės „Philip Morris International“ įmonės Lietuvoje jau kurį laiką rengia darbuotojų vairavimo įgūdžių tobulinimo mokymus, į kuriuos įeina sudėtingų ir ekstremalių situacijų valdymas ir ekonomiškas vairavimas.

„Įmonės darbuotojai vidutiniškai sutaupė 14,8 proc. degalų. Žinoma, išlaikyti tokį aukštą rodiklį nėra paprasta, tačiau, žinodami į ką reikia atkreipti dėmesį, išlaidas degalams tikimės sumažinti bent keliais procentais. Prie bendro mūsų poveikio gamtai mažinimo prisideda ir mūsų transporto parko atnaujinimas į hibridines, iš tinklo įkraunamas, ir elektrines transporto priemones“, – pasakojo bendrovės atstovė Laima Staknytė-Patinskienė.

Sklaido mitus

Vairavimo instruktorius Artūras Pakėnas pasakojo, kad daugelis žmonių nori vairuoti ekologiškai, tačiau retai patys imasi konkrečių veiksmų.

„Dauguma mūsų norime, kad automobilis naudotų mažiau kuro, tačiau pageidaujame, kad tai įvyktų savaime. Vairuotojai nori lėkti kaip lenktynininkai, važiuoti dinamiškai, agresyviai, bet kuro sunaudoti nedaug. Tai lygiai tas pats, kaip norėti suvalgyti penkis tortus, bet nepriaugti svorio. Be specialių mokymų žmonės neperpranta ekovairavimo principų, jiems atrodo, kad vairuoti ekonomiškai tolygu riedėti lėtai, tačiau tai ne tiesa. Ekovairavimo tikslas – tą patį atstumą nuvažiuoti per tą patį laiką, leistinu greičiu, bet su mažesnėmis sąnaudomis ir saugiau“, – atskleidė A. Pakėnas.

Pašnekovas pastebi, kad net ir turint naujausią automobilį su pažangiausia „Eco“ važiavimo funkcija, tai nepadės, jeigu vairuotojas neturės tinkamai suformuotų įpročių. Anot jo, efektyviausiai praktikoje yra pritaikomi trys ekovairavimo principai. Pirma – prognozuokite judėjimą eismo sraute, laikykitės didesnio atstumo, išnaudokite automobilio inerciją. Antra – kaip galima ilgiau važiuokite tolygiu greičiu, varikliui dirbant mažomis apsukomis. Trečia – jeigu vairuojate automobilį su mechanine pavarų dėže, pavaras perjunkite anksti.

Ekovairavimo patarimai

Venkite transporto spūsčių, kad kuo mažiau reikėtų stabdyti ir greitinti. Norėdami sumažinti greitį leidžiantis nuo kalno ar artėjant prie šviesoforo, neišjunkite pavaros, tik nukelkite koją nuo greičio pedalo. Jeigu nėra būtinybės, venkite važiuoti didesniu nei 90–100 km/val. greičiu.

Reguliariai tikrinkite padangų slėgį.

Oro kondicionierių ir kitus elektrinius prietaisus automobilyje naudokite tik kai tai būtina.

Nesivežiokite automobilyje nebūtinų daiktų. Kai nereikalinga, nuimkite stogo bagažinę ir jos laikiklius – tai ypač dideli degalų „vagys“, važiuojant dideliu greičiu.

Jei sustojate ilgiau kaip 2–3 min., išjunkite variklį (jei jūsų automobilyje yra „Start & Stop“ sistema, ji padarys tai už jus).

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų