Pereiti į pagrindinį turinį

Veteranai gelbsti ralį

2009-09-02 13:23
Sentimentai: į pirmąsias veteranų lenktynes susirinko 8 buvę ralio meistrai, o šįkart susigrumti ketina net 31 ekipažas.
Sentimentai: į pirmąsias veteranų lenktynes susirinko 8 buvę ralio meistrai, o šįkart susigrumti ketina net 31 ekipažas. / DMN archyvo nuotr.

Rugsėjo 4-ąją prasidės tradicinis ralis "Aplink Lietuvą 2009" laimėti Lietuvos Respublikos Prezidentės taurę, sutampantis su Lietuvos automobilių ralio čempionato V ir B lygos IV etapų varžybomis. Ralį, padedamas VšĮ "Nemuno žiedas", rengia Lietuvos automobilių klubas.

Lenktynes smaugia krizė

Nors ralis "Aplink Lietuvą" laikomas vienu rimčiausių ir prestižiškiausių tokio pobūdžio renginių, nuo 1996-ųjų kasmet vykstančios lenktynės šiemet atrodo tik kaip ankstesniais metais vykusių šešėlis. Likus savaitei iki starto Kauno Rotušės aikštėje vadinamojoje profesionalų įskaitos dalyvių sąraše buvo vos 18 ekipažų, t. y. beveik triskart mažiau nei pernai ar užpernai. Jei ne B lygos atstovai, sporto meistrai veteranai, visureigių vairuotojai ir sportininkai, turintys negalią, ralis atrodytų tiesiog graudžiai.

Lenktynių organizatoriai spėliojo, kad galbūt dalyvių skaičiui įtakos turėjo itin mažas laiko tarpas tarp dviejų čempionato etapų. Aukštaitijos ralis vyko vos prieš dvi savaites (pernai ralis "Aplink Lietuvą" buvo spalio viduryje), todėl dalis sportininkų nespėjo prieš startą susitvarkyti technikos. Tačiau įtikinamesnis tokios nelinksmos padėties paaiškinimas – krizė. Rasti lėšų tiek lenktynininkų automobiliams parengti, tiek svarbiausioms organizacinėms problemoms spręsti dabar ypač sunku. Antai taupydami lėšas teisėjams, ralio strategai nutarė tradicinius laiko kontrolės punktus pakeisti... čekiais iš degalinių. Pasiekę tam tikrus maršruto punktus sportininkai turės trumpai stabtelėti degalinėje ir įsipilti bent keletą litrų degalų. Iš čekiuose užfiksuoto šios operacijos laiko bus sprendžiama, ar ekipažas laiku įvykdė visas užduotis. Tiesa, tokią procedūrą atliks tik veteranai, kurie važiuos pagal kitokią programą nei profesionalai.

Pirmyn į praeitį

Ši ralio organizatorių idėja verčia prisiminti patarlę, jog nėra to blogo, kuris neišeitų į gera. Varžybose sutiko dalyvauti net 31 ralio veteranų ekipažas, tarp kurių yra kone visa anuometės SSRS ralio rinktinė. Akį traukia ne vien garbus šios kategorijos ralio dalyvių amžius (jauniausiam prie starto linijos stovėsiančiam – 50, o vyriausiam – 85 metai), bet ir mašinos, kuriomis jie ketina įveikti trasą. Šįkart į 820 km žygį aplink Lietuvą veteranai leisis tokiais pat automobiliais, kuriais yra pelnę sportinę šlovę: pobedomis, volgomis, moskvičiais, zaporožiečiais. Dalis šių mašinų jau peržengusios ribą, paprastas transporto priemones skiriančią nuo "oldtaimerių", ir jauniesiems ralio gerbėjams greičiausiai matytos nebent nuotraukose.

Įdomu, kad į kvietimą dalyvauti ralyje"Aplink Lietuvą 2009" atsiliepė net Australijoje gyvenantis tautietis Manfredas Gocentas. Lig šiol aktyviai sportuojantis vyras šiose lenktynėse važiuos su buvusiu ilgamečiu Lietuvis automobilių sporto federacijos vadovu Sigitu Alesiumi. Po daugelio metų Lietuvos keliais vėl rungtyniaus estai Jolas Tammekas ir Georgas Valdekas, iš Graikijos atvyksta Eduardas Singurindis, kuriam talkins latvis Andris Zvingevicas, o su Eugenijumi Tumalevičiumi važiuos Aleksandras Chaimskis, dabar gyvenantis JAV. Vieną ekipažą sudarys Michailas Ivanovas ir Michailas Titovas iš Vokietijos, o iš Didžiosios Britanijos atvyks Andrejus Krijakovas ir Vitalijus Dobroliubovas.

Ralyje matysime ir variklių profesoriumi tituluojamą Zbignevą Kyvertą, kadaise buvusį tituluočiausio šalies lenktynininko Stasio Brundzos mechanikų komandoje.

Be to, šiais metais gerokai didesnės ir sportininkų, turinčių negalią, gretos. Varžyboms parengtą techniką pasirengę išvairuoti net 18 šios įskaitos ekipažų. Tarp jų – ir tėvas su sūnumi Valerijus ir Andrius Korolkovai, kurie ne kartą yra tapę šios įskaitos nugalėtojais ir iškovoję Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos taurę. Šioje kategorijoje varžysis ir du ekipažai iš Baltarusijos.

Laukiama, kad prie ralio "Aplink Lietuvą 2009" starto linijos išsirikiuos apie 90 ekipažų, besivaržysiančių penkiose ralio įskaitose.

Asfaltinės lenktynės

Iškilmingas varžybų atidarymas ir ralio startas (profesionalių sportininkų) tradiciškai bus duotas Kauno Rotušės aikštėje šeštadienį, 10.30 val. Veteranai savo batalijas pradės dar anksčiau – penktadienį, rugsėjo 4 d., 11 val. Kačerginės Nemuno žiedo trasoje, kur po prologo varžybų bus atidaryta Lietuvos automobilių ir motociklų sporto meistrų veteranų šlovės alėja. Jos stendai ne tik garsiausių lenktynininkų nuotraukomis, bet ir jų laimėjimų aprašais primins veteranų sportinę jaunystę. Po lenktynių čia žadama pasodinti ąžuoliukų alėją.

Profesionalai pirmiausia rungsis Nemuno žiedo trasoje – turės įveikti keturis greičio ruožus. Čia jie kovas pradės 11.30 val. Pirmos dienos batalijas jie baigs Rukloje, o antros dienos kovas su B lygos pirmenybių dalyviais 10.03 val. jie pradės šalia Ukmergės esančioje "Versmės" trasoje. (Beje, B lygos dalyviai varžysis tik sekmadienį, o jų, kaip ir profesionalų, greičio ruožai drieksis Ukmergės ir Anykščių rajonų keliais.)

Iš viso sportininkams per dvi dienas teks įveikti 309,45 km maršrutą, iš kurių 85,3 km – greičio ruožai. Iš viso ralyje jų bus vienuolika. Bene pirmą kartą didžioji greičio ruožų dalis – 51,6 km – drieksis asfalto keliais, o 33,7 km – žvyro. B lygoje besivaržantys sportininkai lenktyniaus tik žvyro keliais.

Veteranai ir sportininkai, turintys negalią, varžysis specialiose slalomo rungtyse ir kartodromuose Šakiuose, Tauragėje, Telšiuose ir Šiauliuose, o rugsėjo 6-ąją – Rokiškyje ir Anykščiuose.

Iškilminga ralio finišo ceremonija vyks rugsėjo 6-ąją 17 val. Vilniuje, S.Daukanto aikštėje šalia prezidentūros.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų