Pereiti į pagrindinį turinį

Virtualiai kolekcijai milijonų nereikia

2008-12-03 09:00
Virtualiai kolekcijai milijonų nereikia
Virtualiai kolekcijai milijonų nereikia / Asmeninio archyvo nuotr. Nauda: kurdamas virtualią kolekciją Karolis, be kita ko, gerokai praplėtė savo kompiuterinio raštingumo žinias.

Enciklopedijose nurodoma, kad "kolekcionavimas – kurių nors, dažniausiai vienarūšių daiktų, nenaudojamų pagal pirminę paskirtį, turinčių mokslinę, istorinę, meninę, komercinę arba kitokią vertę, tikslingas rinkimas". Ar šiuos kriterijus atitinka automobilių valstybinių numerių nuotraukų kolekcija galima ginčytis, tačiau dvyliktokas vilnietis Karolis Matusevičius dėl to jau keletą metų pametęs galvą. Vaikinas kuria virtualią vardinių numerių kolekciją ir pagal trofėjų skaičių yra neabejotinas šios srities lyderis.

www.vn-kolekcija.com – kas tai?

– Tai interneto svetainė, kurioje yra bene didžiausia automobilių valstybinių numerių galerija. Savo malonumui bei smalsumui renkame vardinius ir gražius ar įdomius valstybinius numerius iš Lietuvos bei užsienio. Šiuo metu turim daugiau nei 1000 nuotraukų, kurių vis daugėja. Aš pats fotografuoju, bet didžiąją dalį atsiunčia lankytojai. Jau susipažinę ir spėję pamėgti tokią kolekciją portalo svečiai taip pat medžioja vardinius numerius.

– Per kiek laiko pavyko sukaupti tokį kiekį valstybinių numerių?

– Rinkti nuotraukas pradėjau 2006-ųjų gegužę, o mano tinklaraštis atsirado kiek daugiau nei po metų — 2007-ųjų spalį. Kolekciją pildau ne vienas. Man padeda žmogus, slapyvardžiu Orangen. Dedam automobilio su valstybinių vardinių numerių nuotrauką, parašom markę, modelį ir pagaminimo metus (jei žinome). Dedame ne tik lietuviškus, bet ir užsieninius. Taip pat ne tik vardinius, bet ir, mūsų manymu, gražius, pavyzdžiui, TTT 444.

– Koks buvo pirmasis vardinis numeris, nuo kurio pradėjai kolekciją? Gal dar jį tebeturi?

– Žinoma turiu, tai GURU2. Kai kartą važiuodami pamatėme automobilį su tokiu valstybiniu numeriu, jį persekiojome tarsi detektyvai, kol pavyko nufotografuoti. Ilgai ieškojau numerio SVAIKA. Dairiausi į prabangias mašinas, maniau, kad bus kokio naujojo lietuvio automobilis, bet sykį visai netyčia viename "Volkswagen" centre pamačiau senutėlę "Škodą", kurią ir puošė vardinis numeris.

– Ant kokio seniausio arba naujausio automobilio matei prabangius numerius?

– Ant maždaug 24 metų senumo "VW Scirocco" numerius PITBUL. Šiaip absoliuti dauguma vardinių numerių pritvirtinti prie pačių naujausių automobilių.

– Kaip sekėsi kurti interneto puslapį?

– Iš pradžių nuotraukas perkeldavau naudodamas HTML kodą, tačiau netrukus jų prisirinko tiek, kad teko ieškoti kitokių techninių sprendimų. Tada sukūriau galeriją, kuri "vartėsi" puslapiais. Vėliau atsirado tinklaraštis, kur dabar ir renku bei skelbiu nuotraukas. Čia galima užsiprenumeruoti RSS srautą, komentuoti, naudotis paieška.

– Iš kur lėšos projektui išlaikyti?

– Iš savo kišenės, kurgi daugiau. Kadangi svetainę savo serveryje priglaudė draugas, tai beveik nieko nekainuoja. Moku tik 30 litų per metus už domeną (www.vn-kolekcija.com). Dabar man brangiau kainuoja laikas, o ne išlaikymas. Vieną nuotrauką, skenuoti, maketuoti, įkelti, aprašyti, įtraukti į sąrašą trunka apie 5–10 min. Kadangi pastaruoju metu atsirado sekėjų, užsiimančių ta pačia veikla ir dažnai kopijuojančių nuotraukas, tai prireikė dėti vandens ženklus (logotipus) ant nuotraukų. Tai atima dar daugiau laiko.

– Kaip dažnai tau siunčia nuotraukas?

– Kartais išvis negaunu, kartais net po dešimt ar dvidešimt per dieną. Dabar turiu jau per tūkstantį nuotraukų.

– Kaip namiškiai reaguoja į tokį tavo pomėgį?

– Labai gerai, visi tik palaiko. Mano mergina nė kartelio nepriekaištavo. Priešingai, neretai sulaukiu skambučio iš jos: klausia ar turiu tokį ar anokį numerį. Nufotografuoja telefonu, paskui persiunčia man.

– Domėjimasis numeriais yra vis dar nerealizuotos svajonės padarinys turėti nuosavus numerius?

– Na nežinau, neturiu tokios svajonės turėti nuosavus vardinius numerius. Kažkaip manęs netraukia taip išsiskirti iš minios, labiau norėčiau savo merginai padovanot RUTA1 arba RUT3LE.

– Ką tau reiškia automobilių valstybinių numerių nuotraukų kolekcionavimas?

– Praradęs tikrai nepulčiau žudytis, bet tai jau tapo gyvenimo dalimi, atsirado refleksas nuolat sekti prabangių automobilių numerius akimis, visada nešiojuosi fotoaparatą.

– Ačiū už pokalbį!

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų