Pereiti į pagrindinį turinį

Unikali kryptis turistams – į Borneo džiungles pas B.Galdikas

2013-02-02 19:20
Unikali kryptis turistams – į Borneo džiungles pas B.Galdikas
Unikali kryptis turistams – į Borneo džiungles pas B.Galdikas / Scanpix nuotr.

Visą savaitgalį sostinėje vykstanti turizmo, laisvalaikio ir sporto paroda „Adventur“ lankytojus vilioja pramogomis, nuolaidomis ir pristato paskutiniąsias turizmo tendencijas.

Laimėti poilsį atgimimą išgyvenančiame Druskininkų mieste, išgerti kavos Paryžiaus kavinukėje, atrasti slidinėjimo rojų Baltarusijoje, pasigrožėti capoeira – brazilų kovos šokiu, išbandyti masažą vantomis, atostogauti net su 60 proc. nuolaida, - tai ir kur kas daugiau siūlyta parodos lankytojams. Tačiau unikaliausiu kelionių maršrutu neabejotinai pavadinti galima Borneo džiungles Indonezijoje pas vieną žymiausių šimtmečio mokslininkių, lietuvių kilmės profesorę Birutę Galdikas.

Gausybę apdovanojimų  už išskirtinę veiklą gamtosaugos srityje pelniusi orangutanų tyrinėtoja tik išskirtiniais atvejais priimdavo turistus, norinčius savo akimis pamatyti nykstančio rojaus realybę ir kovą už orangutanų išlikimą laukinėje gamtoje. Tarptautinis orangutanų fondas OFI pradėjo tokių vadinamųjų eko turų programą tik nuo 2004-ųjų, o lietuviams šią galimybę tik 2012-aisiais suteikė B. Galdikas fondas ir kelionių organizatorius „Superturas“.

Į žygį Borneo išsirengę keliautojai turės progą apsistoti Tanjung nacionaliniame parke, kur stebės laukinius gyvūnus jų natūralioje aplinkoje, aplankys B.Galdikas įkurtas stovyklas, Orangutanų priežiūros centrą ir karantiną, kuriame gyvena daugiau nei 330 orangutanų našlaičių, ir, žinoma, grožėsis džiunglėmis. Pačios B.Galdikas, kuri ir bus tokios kelionės vadove, prašymas – 1000 JAV dolerių auka jos fondui, remiančiam mokslinius tyrinėjimus aplinkosaugos srityje, garsinančiam profesorės darbus ir suteikiančiam galimybę Lietuvos studentams su ja bendradarbiauti.

Anksčiau viešėdama Lietuvoje B.Galdikas sakė labiausiai norinti, kad žmonės suprastų, jog miškai Borneo nyksta, nyksta daug gyvūnų, jog orangutanai nėra tik gyvūnai, - jie beveik žmonės. „Žmonės, kurie dirba su orangutangais, grįžta namo ir pasikeičia. Tai dvasinė kelionė“, – sakė antropologijos profesorė. Reikia pridurti, kad kelionė unikali ir tuo, kad ji rengiama tik porą kartų per metus, o grupelėje gali būti tik 13 asmenų.

B.Galdikas kviečia ir į dar vieną tokią dvasinę kelionę – tris savaites trunkančią savanorystės programą Indonezijoje. Jos metu savanoriai (beje, specialios savanoriavimo patirties nereikia) padeda statyti įrenginius ir pastatus centriniame Kalimantane. B.Galdikas fondas prie programos kviečia prisijungti rugpjūtį, o kaina lietuviams yra 600 JAV dolerių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų