Advento vakaras su augančiais muzikantais

  • Teksto dydis:

Choras "Vilnius" ir Vilniaus Broniaus Jonušo muzikos mokyklos pučiamųjų instrumentų orkestras kviečia vilniečius kartu praleisti prasmingą Advento vakarą. Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje skambės šventinė programa "Šv. Kalėdų belaukiant".

Prie dirigento pulto stos net trys dirigentai – Latvijos J.Vytuolio muzikos akademijos profesorius, dirigentas Janis Purinš, anksčiau  minėtos B.Jonušo muzikos mokyklos kolektyvo vadovas, mokytojas ekspertas Rimantas Valančauskas bei choro "Vilnius" dirigentas Giedrius Pavilionis.

Renginys taps trečiuoju valstybinio choro "Vilnius" (meno vadovas ir vyr. dirigentas Artūras Dambrauskas) edukacinio projekto "Choras "Vilnius" ir jaunieji talentai" koncertu.

Projekto metu skirtingų miestų vaikų chorai ir orkestrai rengia bei atlieka bendrus kūrinius kartu su profesionaliais Lietuvos solistais ir kolektyvais. Jaunieji atlikėjai, būdami scenoje su patyrusiais choro dainininkais, orkestro muzikantais ir solistais, turi puikią galimybę lavinti kūrybiškumą bei įgyti neįkainojamos patirties.

"Šv. Kalėdų belaukiant" skambės keturi unikalūs kūriniai – tarptautinį pripažinimą pelniusio olandų kompozitoriaus Jacob‘o de Haan‘o "Lietuvos širdis" ir "La Storia", latvių kompozitorės Anitros Tumševicos "Missa Brevis" ir koncerto kulminacija tapsiantis lietuvių kompozitorės Kristinos Vasiliauskaitės "Magnificat".

"Magnificat" pagrindinė idėja – šventė ir džiaugsmas – atskleidžia esminę kompozitorės vidinę pasaulėjautą. Jos optimistiška, aiškios struktūros, universali emocinė kalba suprantama visiems, nepriklausomai nuo amžiaus, profesijos ar geografijos, o kartu – savita. Kompozicijoje nėra nesuprantamų galvosūkių, manierizmo, išraiškos priemonės pasirenkamos tikslingai, lyg nukreiptų žmogaus mintis į Kūrėją ir garsais perteiktų svarbiausias jo Kūrinijos savybes – darną, grožį, tikėjimą, šviesą, dėkingumą ir meilę. Todėl kūrinyje vyrauja ilgos natos, kompaktiškos formos, išbandytos amžių, ir modernų žmogų veikiančios lygiai taip pat, kaip prieš šimtmečius – harmonizuojančiai ir gydančiai sielas" – mintimis apie kūrinį dalijosi muzikologė Daiva Tamošaitytė.

Renginys prasidės iškilmingomis šv. Mišiomis, kuriose skambės choro "Vilnius" ir B.Jonušo muzikos mokyklos pučiamųjų instrumentų orkestro atliekama latvių kompozitorės A. Tumševicos kompozicija "Missa Brevis". Kūrinys įprasmins religijos ir muzikos sintezę bei kvies prisiminti tikrąją advento prasmę – susikaupimo, dvasios, kūno apsivalymo laikotarpį ir Jėzaus Kristaus gimimo laukimą.

Kas: Koncertas "Šv. Kalėdų belaukiant".

Kur: Vilniaus Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčioje (Sėlių g. 17).

Kada: Gruodžio 11 d. 18 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių