Valdovų rūmai kviečia paskutinį kartą nemokamai pamatyti baroko skulptūras iš Ukrainos

  • Teksto dydis:

Tradiciškai paskutinį mėnesio sekmadienį į muziejų atėjusiems žmonėms nereikia sukti galvos dėl pinigų – valstybė kartą per mėnesį suteikia nemokamą galimybę visiems, norintiems skirti laiko kultūrai, pažinti išskirtinius meno ar istorijos kūrinius ir kartu sutaupyti šeimos biudžeto dalį.

Valdovų rūmų muziejus šį sekmadienį lankytojus kviečia į įsimintiną pasivaikščiojimą valdovų pėdomis – bus galima apžiūrėti iš Krokuvos Vavelio karališkosios pilies atvežtą šedevrą – Lenkijos ir Lietuvos kronprinco Žygimanto Augusto (1520–1572) vaikiškus šarvus. Jie sukurti prieš 500 metų kaip dviejų valdovų atžalų tuoktuvių dovana ir šiandien vertinami aštuonženkle suma. Vaikiški Žygimanto Augusto šarvai yra unikali istorinė Lenkijos ir Lietuvos paveldo relikvija, juvelyrinis dirbinys, kurio intriguojanti istorija tęsiasi iki pat šių dienų.

Archeologijos ekspozicijoje – naujausi restauruoti radiniai, aptikti per Valdovų rūmų teritorijos archeologinius kasinėjimus. Keletą šimtmečių Rusijos ordų niokotus Valdovų rūmus ir gyvenimą juose tenka atkurti kantriai restauruojant kiekvieną šukę. Šiandien archeologų, restauratorių ir istorikų dėka žinome, kad jau XIII a. pabaigoje ant valdovo ir didikų stalo stovėjo paauksuotos stiklo taurės iš Artimųjų Rytų – greičiausiai iš Sirijos stiklo dirbtuvių. Lietuvos didžiojo kunigaikščio aplinkos žmonės dabinosi papuošalais iš tauriųjų metalų ir brangakmenių (seniausias auksinis žiedas, datuojamas XIII a. aštuntuoju dešimtmečiu), vaikščiojo avėdami elegantiškais, spalvingais batais.

Valdovų rūmų nuotr.

Muziejaus fonduose iš viso sukaupta apie pusę milijono archeologijos artefaktų. Jais remiantis vėliau buvo atkurtos Valdovų rūmų krosnys, grindų plytelės, kitos interjero detalės.

Paskutinį kartą nemokamai galima pasigėrėti ir iš Ukrainos, Lvivo miesto, atvežtomis Johano Georgo Pinzelio bei kitų XVIII a. Lvivo meistrų baroko skulptūromis. Vakarų Ukrainos teritorijoje egzistavusį unikalų vėlyvojo baroko skulptūros fenomeną iliustruoja parodų erdvėse per du aukštus įrengta ekspozicija. Taip pat kviečiame susipažinti su paroda „Ukrainos laisvės simboliai“, kurioje pristatomi pasaulyje itin reti ankstyvieji Ukrainos valstybės ordinai.

Valdovų rūmų nuotr.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių