Filmas apie kovotojus su mafija – Vilniuje

  • Teksto dydis:

Gegužės 7-ąją "Multikino" kino salėje (Vilniaus PC "Ozas") po daugiau nei metus trukusio kūrybinio darbo, dokumentikos ir faktų analizės, pokalbių su buvusiais legendinio 6-ojo kriminalinės policijos skyriaus pareigūnais  rašytojas Dailius Dargis Vilniaus kino gerbėjams pristatė dokumentinį filmą "Pirmieji kovotojai su mafija".

Susitiko ir autorius

"Tai daugiau nei filmas. Tai legendinių vyrų istorija, kelias, gyvenimas, drąsa ir kasdienybė, jų dėka mūsų šalis netapo nusikaltėlių oaze ir tarptautine grėsme visai Europai. "Šeštajam skyriui", taip tuomet vadintas elitinius pareigūnus vienijęs teisėsaugos organas, turime būti dėkingi už tai, kaip toli teisėtvarkoje valstybei pavyko nueiti šiandien", – sakė unikalų filmą pristatantis septynių bestselerių autorius D.Dargis.

Prieš filmo pristatymą Vilniaus kino teatre su žiūrovais bendravo ne tik pats pagrindinis filmo kūrėjas D.Dargis, bet ir renginį moderuosiantis plačiai žinomas lektorius, rašytojas bei internetinių projektų garsenybė Vadimas Zizas.

Anot jo, dokumentinis kino pasakojimas "Pirmieji kovotojai su mafija" žiūrovams perteiks Lietuvos nepriklausomybės pradžią, kai užvaldyti valstybę su savo "paniatkėmis" siekė garsiausių nusikaltėlių susivienijimai, bauginę ir drebinę ne tik eilinius gyventojus, bet ir pačius pareigūnus.

Istoriniai skyriai

Dokumentiniame kine debiutuojantis žurnalistas D.Dargis teigė, kad vadinamieji 6-ieji skyriai kadaise veikė Vilniuje ir Kaune, o Klaipėdoje – poskyris.

"Aš iš vaikystės prisiminimų ir gyvenimo Kaune laikų prisimenu, kaip grupuotėms priklausę vyrai tais laikais bijojo, vengė, bet kartu ir gerbė "šeštokais" vadinamus kriminalistus, kurie juos medžiojo ištisomis paromis, – sakė filmo autorius. – Apie tai atvirai į kamerą prašneko ir tame pasaulyje aktyviai dalyvavęs vienas filmo herojų. Alvydas Sadeckas buvo vienas šio skyriaus įkūrėjų ir pirmasis vadovas. Dabar jis yra vienos iš didžiausių Lietuvoje saugos tarnybų "Ekskomisarų biuro" pagrindinis akcininkas."

6-ieji skyriai egzistavimą pradėjo 1989 m. balandžio 11 d. Praėjusį mėnesį sukako 30 metų nuo jų įkūrimo pradžios. Ir jie gyvavo mažiau nei trejus metus – tik iki 1992-ųjų sausio. Tiesa, vėliau buvo įkurti Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos padaliniai, Kriminalinės policijos biuras, kurie ir šiandien vis dar aktyviai veikia bei kovoja su organizuotai ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje veikiančiais mūsų šalies nusikaltėliais.

200 val. įrašų

"Kadangi seniai domiuosi kova su organizuotu nusikalstamumu Lietuvoje, tuo domėjausi ir kaip žurnalistas, ir dabar kaip rašytojas, tai turiu platų asmeninį archyvą, – kiek anksčiau žiniasklaidoje yra minėjęs filmo prodiuseris bei režisierius D. Dargis. – Į savo knygas įdėjau daugybę nuotraukų, kurių esu prikaupęs. Jų gavau iš įvairiausių šaltinių ir fondų. Videomedžiagą pradėjau kaupti prieš daug metų, saugojau ją, nes žinojau, kad vieną dieną kursiu filmą. Be to, jau prieš penkerius metus su kolegomis iš vienos prodiuserių kompanijos esame žiūrovams pristatę 12 dalių televizijos serialą "Mafijos kronikos su Dailiumi Dargiu" (jį galima rasti ir "YouTube" kanale). Taigi nuo seno turiu labai nemažai įrašų  kompaktiniuose diskeliuose, vaizdo medžiagos kitokiose laikmenose. Su visais interviu, su archyvine medžiaga, dengimams skirtais nufilmuotais vaizdais esame sukaupę daugiau kaip 200 valandų filmuotos medžiagos. Filmui atrinkome superperlus. Noriu pabrėžti, kad šis filmas nėra mano vienintelio ilgai puoselėtas darbas – prie jo kūrybos ypač daug prisidėjo originaliais sumanymais garsėjantis kaunietis menininkas Kęstutis Petkevičius, geriau žinomas kaip Riedantis Žmogus, bei visokeriopą pagalbą kuriant filmą suteikė buvę 6-ojo skyriaus viršininkai – Alvydas Sadeckas, Visvaldas Račkauskas."

Kovos su organizuotu nusikalstamumu tarnybos darbuotojų arba tiesiog "šeštokų" veiklos (1989–1992) metais visoje Lietuvoje užregistruota 944 asmenų nužudymų, šimtai be žinios dingusių žmonių, daug sprogdinimų, vagysčių bei turto prievartavimo aktų. Vos keletą metų Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje egzistavusio 6-ojo skyriaus darbuotojai ne tik triuškino šalies gaujas, bet ir atskleidė legendinę "Saulės akmens" vagystę Gintaro muziejuje Palangoje. Šie pareigūnai daug prisidėjo prie Sausio 13-osios ir kitų Lietuvai reikšmingų bei istoriniais tapusių įvykių.

"Galima tik įsivaizduoti, kokie skaičiai būtų nugulę į šalies statistiką, jei nebūtų šių vyrų", – sakė filmo autorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių