Investicija į meną: prioritetas – saugumas

  • Teksto dydis:

Pirmą kartą nuotoliniu būdu vykusiame LXI Vilniaus aukcione audrų nepavyko išvengti: nors dalyviai rinkosi gana saugų investavimo į meno kūrinius būdą, dėl kai kurių autorių darbų vyko įtemptos varžytuvės. Aršiausiai kautasi dėl Algimanto Švėgždos, Vilmanto Marcinkevičiaus ir Petro Kalpoko kūrinių.

Naujos tendencijos

Aukciono organizatoriai sako šiuo ypatingu laikotarpiu didelių iliuzijų nepuoselėję – rengdami LXI Vilniaus aukcioną nuotoliniu būdu, siekę tik išlaikyti jo gyvavimo ritmą. Vis dėlto, anot Vilniaus aukciono vadovės dr. Simonos Skaisgirytės-Makselienės, išryškėjo tam tikros tendencijos, susijusios su saugiu investavimu.

"Dalyviai gana kruopščiai rinkosi meno kūrinius iš pasiūlytos kolekcijos, atkreipė dėmesį į kai kuriuos jau pamirštus arba dar savo šlovės akimirkos nesulaukusius autorius. Atkreiptinas dėmesys ir į tai, kad didžioji dalis rinkosi galimybę aukcione dalyvauti ne virtualioje platformoje, o paliekant anketą arba telefonu kaip saugesnius ir jau patikrintus patikimo dalyvavimo būdus", – sakė ji.

5 200 – tiek eurų kainavo brangiausiai aukcione parduotas kūrinys: J.Čeponio "Parke".

Populiariausi autoriai

Iš viso aukcione parduota daugiau kaip 30 proc. kolekcijos lotų, o jų kainos vidutiniškai kilo apie 10 proc.

Tarp brangiausiai įvertintų ir parduotų LXI Vilniaus aukciono kūrinių triumfavo tapybos darbai: spalvingas Jono Čeponio (1926–2003) kūrinys "Parke" (1996) parduotas už 5,2 tūkst. eurų, vienos geriausių Adomo Galdiko (1893–1969) drobės "Miške" (XX a. 3–4 deš.) kaina kilo 28 proc. – ji parduota už 3,2 tūkst. eurų, o P.Kalpokui (1880–1945) priskiriamo 1939 m. aliejumi tapyto pradinio eskizo kompozicijai Lietuvos banko Kretingos skyriaus centrinėje operacijų salėje kaina kilo net 72 proc. – jis įsigytas už 3,1 tūkst. eurų.

Įtempta kova vyko ir dėl dar dviejų kūrinių. Itin vertinamo ir išskirtinio autoriaus A.Švėgždos (1941–1996) oforto "Belkino tiltelis" (1986) pradinė kaina pakilo bemaž 1,7 karto ir šis kūrinys buvo parduotas už 700 eurų.

Kitas aistras kurstęs ir ne vieną meno mylėtoją dėl pastarojo meto aktualijų privertęs nusišypsoti lotas – dailininko V.Marcinkevičiaus "Keliautojas | Traveler" (2000). Jo pradinė kaina kilo 80 proc., iki 900 eurų.

Populiariausiu aukciono autoriumi galima vadinti prieš karantiną Nacionalinėje dailės galerijoje parodą "Raudona krisdama virsta balta" atidariusį Liną Leoną Katiną: lygiai pusė visų specialioje aukciono rubrikoje "In focus" pasiūlytų lotų patraukė meno gerbėjų dėmesį. Tarp jų – ir didžiausią pradinę kainą turėjusi šios rubrikos pažiba – kūrinys "10" (1968), parduotas už 2,2 tūkst. eurų.

Kaina nepakilo

Be jau paminėtų lotų, LXI Vilniaus aukciono dalyviai atkreipė dėmesį ir į kitas rinkinio vertybes – įsigyti Rafaelio Chwoleso, Kazio Šimonio, Antano Gudaičio, Alfonso Motiejūno, Juzefos Čeičytės-Jutos, Viačeslavo Jevdokimovo-Karmalitos, Prano Gailiaus ir kitų gerai žinimų autorių kūriniai.

Pigiausias LXI Vilniaus aukciono lotas – iki 1903 m. išleistas fotoatvirukas "Cathédrale, Place de l’Hôtel de Ville et Monument Commémoratif de 1812. W. Zatorsky. Kowno", kuriame vaizduojama Kauno Rotušės aikštė, kainavo 20 eurų. Jis tapo pigiausiai parduotu aukciono lotu.

44,6 proc. aukcione parduotų lotų sudarė dailės kūriniai, 32 proc. – grafikos darbai.

Aukciono dalyvių dėmesio nesulaukė įspūdinga Vilniaus kolekcija: sostinės vaizdus fiksuojantys tarpukario lenkų kūrėjų, Broniaus Uoginto, Vytauto Viktoro Banaičio ir kitų žinomų tapytojų, grafikų darbai, Antano Sutkaus, Sauliaus Paukščio fotolakštai. Neparduotųjų sąraše – Antano Martinaičio "Vakaras prie ežero", Adomo Galdiko "Nemuno peizažas", pluoštas Jono Buračo kūrinių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

okey .......

okey ....... portretas
..... pagaliau katinas sočiai užkrims pelių negaudydamas
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių