Jaunųjų tautodailininkų konkurse – tekstilė, karpiniai ir skudurinės lėlės

  • Teksto dydis:

Lietuvos moksleivių liaudies dailės konkurso „Sidabro vainikėlis“ balandžio mėnesio regioninių atrankų maratoną Lietuvos edukologijos universiteto galerijoje „Verdenė“ baigė Vilniaus miestas.

Birželio 3 d. jaunieji tautodailės meistrai rinksis Trakų kultūros rūmuose, kur vyks konkurso „Sidabro vainikėlis“ laureatų apdovanojimai.

Nedidelėje „Verdenės“ galerijos erdvėje sutilpo 77 moksleivių darbai – tokie skirtingi, visiškai netikėti, stebinantys. Šiemet parodoje pirmu smuiku griežė karpiniai ir tekstilė. Siužetines bei ornamentais karpytas kompozicijas konkursui pateikė tiek jaunesnieji, tiek ir vyresnieji konkurso dalyviai. Stiliumi ir religiniu siužetu, būdingu senajai liaudiškajai grafikai bei tapybai, ypač išsiskyrė mokytojos Laimos Kantakevičienės ruoštų merginų darbai.

Tekstilės dirbiniuose dominavo siuvimas ir spalvotas siuvinėjimas: servetėlės, staltiesėlės, pagalvėlės, skiautinys, aplikacija, pintos juostos ir kiti dirbiniai. Šiemet maloniu siurprizu tapo itin žaisminga skudurinių lėlių kolekcija, puošta skirtingų Lietuvos etnografinių regionų tautiniais kostiumais, sukurta kelių Vilniaus Vasilijaus Kačalovo gimnazijos auklėtinių.

Dominuojantį karpinių ir tekstilės foną paįvairino kitos liaudies dailės šakos: medžio drožyba, paprotinės dailės kūriniai – margučiai, sodai ir Vilniaus kraštą reprezentuojančios sausų gėlių verbos. Pora dalyvių pristatė kalinėtus kūrinius, įkvėptus baltiškų papuošalų pavyzdžių.

Iš gausaus būrio dalyvių buvo išrinkti šeši laureatai, vyksiantys į baigiamąjį konkurso etapą Trakuose. Iš tekstilininkių tarpo buvo atrinktos dvi dalyvės – Saulė Česnakavičiūtė (16 m.) ir Laima Plėšnytė (17 m.). Karpytoja Julija Aleksaitytė (16 m.) taip pat užsitikrino vietą finalinėje parodoje. Įspūdingą kalinėtą žalvarinį papuošalą pristatęs Arminas Sodeika (14 m.) iškopė į finalą kartu su Anastasija Grigorjeva (14 m.), skudurinių lėlyčių autore, bei Justina Juchnevič (14 m.), surišusia tradicinių Vilniaus krašto verbų kolekciją.

Lietuvos liaudies kultūros centro sumanytas moksleivių liaudies dailės konkurso ,,Sidabro vainikėlis“ parodų ciklas skatina talentingus vaikus ir jaunuolius domėtis liaudies dailės tradicijomis, o savo sukurtus darbus parodyti visuomenei. Jaunieji kūrėjai ne tik varžosi dėl geriausiųjų vardo, simbolinių ,,Sidabro vainikėlio“ prizų, bet ir yra skatinami tobulinti savo žinias, meninius gebėjimus, dailiųjų amatų įgūdžius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių