Jubiliejinių „Literatūrinių slinkčių“ programa: poezijos grandai, naujokai ir svečiai iš Sakartvelo

  • Teksto dydis:

Dešimtasis jaunųjų rašytojų ir dailininkų festivalis „Literatūrinės slinktys“ prasidės jau netrukus – rugsėjo 14–18 dienomis sostinėje ir uostamiestyje.

Jubiliejinis festivalis duris atvers rugsėjo 14 d. 18 val. Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus bibliotekoje. Renginyje bus pristatyti šiųmečiai „slinktininkai“ – jaunųjų rašytojų ir dailininkų penketukas, kuriuos festivaliui atrinko dailininkų ir rašytojų komisija.

Atidarymas: jaunieji kūrėjai, kartvelai ir Žygimantas Kudirka-Mesijus

Literatų gretose šiemet – penkios jaunos autorės: prozininkės Ieva Marija Sokolovaitė, Augustė Jasiulytė, Nomeda Griškevičiūtė ir poetės Uršulė Toleikytė bei Alina Borzenkaitė. Į dailininkų ir skulptorių penketuką pateko šie menininkai: Agota Bričkutė, Domas Mykolas, Felicija Dudoit, Greta Šležaitė ir Karolina Latvytė Bibiano.

Kaip ir kasmet, jaunųjų menininkų kūryba nugulė iš penkių knygučių sudarytame festivalio rinkinyje, kurį šįkart papuošė jubiliejinė šeštoji knygutė. Joje publikuojami ankstesnių almanachų, rinkinių tekstai ir buvusių „slinktininkų“ mintys apie šį festivalį.

Per festivalio atidarymą svečius elektroniniais skambesiais ir avangardiniu repu džiugins senasis „slinktininkas“ – Žygimantas Kudirka-Mesijus, savo kūryba pasidalins kviestiniai autoriai iš Sakartvelo – Nika Lašchija ir Giorgis Šonija. Tai – du iš dešimties autorių, kurių kūryba nugulė šiemet išleistoje jaunųjų Sakartvelo poetų antologijoje „Aidintys“.

Poezijos mohikanai Rašytojų klube

Kitą dieną po atidarymo poezijos gerbėjai kviečiami užsukti į puošnius Lietuvos rašytojų sąjungos rūmus. Rugsėjo 15-ąją 18 val. Rašytojų klube įvyks poezijos vakaras, skirtas „Literatūrinių slinkčių“ dešimtmečiui atminti. Jame dalyvaus daugybė žinomų autorių, kurie kitados taip pat buvo jaunieji „slinktininkai“: Mantas Balakauskas, Žygimantas Kudirka, Aivaras Veiknys, Aistis Žekevičius, Simonas Bernotas, Haroldas Baubinas, Indrė Valantinaitė, Dovydas Grajauskas, Laura Kromalcaitė, Tomas Taškauskas, Mindaugas Kirka, Tomas Petrulis, Edvinas Valikonis, Greta Ambrazaitė ir kiti poetai bei poetės, pasidalinsiantys savo kūryba.

Kūrybinės dirbtuvės su meistrais ir proza „Paviljone“

Rugsėjo 16-oji skirta dviems svarbiems festivalio renginiams. 15 val. Adomo Mickevičiaus bibliotekoje jaunieji poetai ir prozininkai susirinks į kūrybines dirbtuves, kurių vairą perims rašytoja, prozininkė, literatūros kritikė Reneta Šerelytė ir poetas Aivaras Veiknys.

Tos pačios dienos vakare, 19 valandą, sostinės „Paviljone“ skambės proza – įvyks prozos vakaras festivalio keliui atminti. Jame dalyvaus senieji „slinktininkai“ – prozininkai Aurimas Novikovas, Laura Švedaitė, Augustas Lapinskas, Monika Baltrušaitytė, Dainius Vanagas.

Festivalio vizitas uostamiestyje ir uždarymas

Kitą dieną – rugsėjo 17-ąją – festivalis išsikraustys į uostamiestį. Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės bibliotekoje 17 val. įvyks festivalio rinkinio ir parodos pristatymas, kuriame dalyvaus šiemet atrinkti autoriai ir dailininkai, kartvelų kūrėjai.

Paskutinę festivalio dieną, rugsėjo 18 d. „slinktininkai“ žengs į tiesioginį LRT Klasikos eterį – 21 val. poetė, vertėja Dovilė Kuzminskaitė kalbins šiųmetes literates ir ragins jas pasidalinti savo kūryba su radijo klausytojais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių