Kultūros mylėtojams – šokio ir parodos duetas: sugrįžta festivalis „Naujasis Baltijos šokis“

  • Teksto dydis:

Jau už dešimties dienų startuojančio festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ organizatoriai šiemet pasirinko netradicinę kryptį – šiuolaikinį šokį pristatyti ne įprastose teatro salėse, o muziejų ir galerijų erdvėse. Tai – šansas ne tik išvysti šokio pasirodymus kitokioje aplinkoje, bet ir patirti neįprastą skirtingų meno sričių sinergiją – vienam vakarui rinktis šokio spektaklio ir parodos duetą.

Tarptautinio šiuolaikinio šokio festivalio „Naujasis Baltijos šokis“ aikštelėmis tapusiuose MO muziejuje ir Nacionalinėje dailės galerijoje (NDG) žiūrovai galės išvysti užsienio ir Lietuvos atlikėjus, mėgautis ne tik spektakliais bet ir šokio instaliacijomis.

Festivalio startas Nacionalinėje dailės galerijoje

Nacionalinėje dailės galerijoje „Naujasis Baltijos šokis“ pristatys penkis skirtingus šokio kūrinius: dvi šokio instaliacijas ir tris spektaklius. Iš viso – net keturiolika pasirodymų.

„Šių dienų muziejuje žiūrovus pasitinka ne tik artefaktai – klasikiniai ir nauji dailės kūriniai – bet ir plačiau į kultūros vyksmą įtraukiančios kitos meno formos: muzika, teatras, kinas, šokis, cirkas. Džiugu, kad šią vasarą, bendradarbiaudama su tarptautiniu šiuolaikinio šokio festivaliu „Naujasis Baltijos šokis“, Nacionalinė dailės galerija taps ir eksperimentinių, tarpdisciplininių šokio projektų aikštele. Neabejoju, kad ši sinergija suteiks ypatingų įspūdžių ir dailės, ir šokio publikai“, – sako NDG vadovė Lolita Jablonskienė.

Liepos 2–3 d. iš Liuksemburgo atvykstanti choreografė ir atlikėja Anne-Mareike Hess NDG pristatys dviejų valandų trukmės šokio instaliaciją „Nepertraukiama karžygė“, adaptuotą specialiai šios galerijos erdvei. NDG savo darbą „Šokių kūrimo menas“ taip pat pristatys pirmą kartą Lietuvoje pasirodysiantis šokėjas Dovydas Strimaitis. Po mokyklos baigimo Lietuvą palikęs šiuolaikinio šokio menininkas šiuo metu dirba Marselio baleto teatre Prancūzijoje ir asmeninių savo kūrinių dar niekada nėra pristatęs gimtojoje šalyje.

Neabejoju, kad ši sinergija suteiks ypatingų įspūdžių ir dailės, ir šokio publikai.

Liepos 20 ir 21 d. NDG bus galima išvysti „Airos“ šokio teatro instaliaciją „Nėščia tyla“, kurioje atsispindės jo įkūrėjos, choreografės Airos Naginevičiūtės kūrybos 30-metis. Liepos 22 d. galerijoje pasirodys vieni įdomiausių festivalio svečių iš užsienio – portugalų duetas Jonas ir Lander. Charizmatiški kūrėjai pristatys šokio spektakliu virstančią instaliaciją „Atsiskaitymas tik grynais“. Liepos 23 ir 24 d. festivalyje pasirodys dar viena lietuvių šokio menininkė, savo kūrybą Lietuvoje pristatanti pirmą kartą. Tai – Šveicarijoje kurianti Anna-Marija Adomaitytė ir jos šokio spektaklis „workpiece“.

Šokio aikštelė MO muziejaus terasoje ir festivalio dovana miestui

MO muziejus ir jo terasa „Naujojo Baltijos šokio“ aikštele tampa ne pirmą kartą. Šiemet čia taip pat vyks dalis programos, prie muziejaus lauks ir didelė festivalio dovana miestui – nemokamai rodoma Šeiko šokio teatro premjera „Audros akis“.

Organizatorių nuotr.

„MO muziejuje dialogas tarp skirtingų meno sričių mezgamas nuo pat atidarymo – šokio pasirodymai ir spektakliai yra to dalis. Praėjusiais metais džiaugėmės įvietintais ir muziejaus lauko erdvėms skirtais „Naujojo Baltijos šokio“ pasirodymais. Tikiu, kad ir šiemet lankytojai bus maloniai nustebinti. Liepos mėnesį MO terasoje vyks daugiau nei dešimt šokio spektaklių“, – teigia Milda Ivanauskienė, MO muziejaus vadovė.

Liepos 13–15 d. čia savo kūrinį „TANZANWEISUNGEN (tai nesitęs amžinai)“ pristatys iš Vokietijos atvykstantis choreografas Moritz Ostruschnjak, o liepos 16-17 d. MO terasoje įvyks Šeiko šokio teatro premjera – prancūzų choreografo Rachid Ouramdane šokio spektaklis „Audros akis“. Liepos 21-22 d. žiūrovų laukia dvigubi šokio spektaklių vakarai – su vienu bilietus bus galima pamatyti Šeiko šokio teatro, choreografo Niels Claes darbą „Paženklintas“ ir iš Lenkijos atvykstančios Martos Wołowiec kūrinį „Tens“.

Liepos 27–28 d. „Naujojo Baltijos šokio“ organizatoriai MO muziejaus terasoje kviečia susipažinti su lietuvių kūrėjais ir apie tai, kas Lietuvos šokio scenos laukia artimiausiu metu, sužinoti šokio eskizų programoje. Liepos 29-30 d. festivalį uždarys lietuvių kūrėjos Vilmos Pitrinaitės premjera „Tai ne tavo sapnas“ – pirmą kartą gyvai pristatomas spektaklis, iki šiol turėjęs tik virtualiam formatui pritaikytą versiją.

Nacionalinėje dailės galerijoje vykstančioms šokio instaliacijoms „Nepertraukiama karžygė“ ir „Nėščia tyla“ galios įprastas NDG bilietas. Šokio eskizų programa ir spektaklis „Audros akis“ – nemokami. Kitų NDG ir MO muziejuje vykstančių spektaklių bilietus platina „Tiketa“. Daugiau informacijos apie „Naująjį Baltijos šokį“: www.newbalticdance.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių