„Kultūros naktį“ sotinėje – gyvoji archeologija

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerijoje ir galerijos kiemelyje „Kultūros naktį“ bus pristatomas jau dešimtmetį Lietuvoje veikiantis eksperimentinės archeologijos klubas „Pajauta“.

Klubas vienija daugiau nei 25 amatų meistrus, kurie, remdamiesi archeologine medžiaga ir eksperimentuodami, atkuria įvairius proistorės laikotarpio žmonių gyvenimo aspektus. Galerijos kiemelyje veiks laikinos atviros senųjų amatų dirbtuvės.

Geležies tvirtumą bandys kalvis, vilnos vėlimo paslaptimis dalinsis veltinio meistrė, kaulo dirbiniais stebins kauladirbys, medžio dirbinių meistras pademonstruos, ką iš tiesų reiškia, kai „byra pjuvenos“, su „anų laikų“ avalynės mados tendencijomis supažindins batsiuvys. Klubas „Pajauta“, ir Kernavės archeologinė vietovė –  neatsiejami dalykai.

Galerijoje vyks parodos „Gyvoji archeologija“, skirtos Kernavės archeologinės vietovės įrašymui į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą dešimtmečiui, atidarymas. Fotografijos bei archeologinių radinių rekonstrukcijos,  video medžiaga ir muzikinis folkloras padės suprasti, kokia savita baltų kultūra ir kaip svarbu puoselėti senąsias tradicijas. Senuosius amatus pristatys vienas garsiausių Lietuvos archeologų doc. dr. Aleksiejus Luchtanas, koncertuos folkloro grupė „Sedula “.

Programa „Gyvoji archeologija Vilniuje“

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos galerija ir vidinis kiemas (Šv. Jono 11, Vilnius)
Birželio 20 d., penktadienis

17.00 val. - Eksperimentinės archeologijos klubo „Pajauta“ meistrų parodos „Gyvoji archeologija“, skirtos Kernavės archeologinės vietovės įrašymo į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą 10-mečiui, atidarymas.

18.00 val. - Senųjų amatų (kalvystė, medžio apdirbimas, batsiuvystė, kaulo apdirbimas, vilnos vėlimas, rūbų siuvimas ir modeliavimas, puodų žiedimas) kiemo pristatymas. Su eksperimentinės archeologijos istorija bei senosiomis amatų tradicijomis supažindins doc. dr. Aleksiejus Luchtanas. Lankytojai turės galimybę ne tik pabendrauti su meistrais, bet ir išbandyti pristatomus amatus.

19.00 val. - Folkloro grupės „Sedula“ pasirodymas.

18.00-20.00 val. - Senųjų amatų kiemas „Gyvoji archeologija Vilniuje“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių