LRDT spektaklis „Vienišas žmogaus balsas” skambės festivalyje Lenkijoje

  • Teksto dydis:

2019 m. rugpjūčio 25 dieną Lenkijos mieste Žešuve bus rodomas Aleksandros Metalnikovos monospektaklis „Vienišas žmogaus balsas” pagal Svetlanos Aleksijevič knygą „Černobylio malda”. Lietuvos rusų dramos teatras (LRDT) su šiuo spektakliu dalyvaus tarptautiniame festivalyje „Trans/Misje – Meno Rytai”, kurį rengia Žešuvo Vandos Semaškovos teatras.

LRDT savo programoje, be spektaklio, festivalyje taip pat pristato dailininkės Editos Suchockytės paveikslų parodą „Inspiracijos” ir dainininkės Girmantės Vaitkutės bei džiazo trio „Ethnic-Mood” koncertą.

„Labai vertiname ir džiaugiamės užsimezgusiu glaudžiu ryšiu su mūsų partneriais Lenkijoje ir kolegų lenkų kvietimu į šį įdomų ir spalvingą festivalį. Nuoširdžiai dėkojame šio festivalio sumanytojui ir meno vadovui Jan Nowara už nuostabią iniciatyvą sukviesti teatrus iš skirtingų šalių, kad jie ne tik prisistatytų publikai, bet ir pamatytų vieni kitus, pasikeistų meninėmis ir profesinėmis idėjomis, paskatintų bendradarbiauti kultūros institucijas“, – sako LRDT vadovė Olga Polevikova.

Festivalyje spektaklius taip pat rodys Sakartvelas, Ukrainos, Lenkijos teatrai. Nors festivalyje akcentuojamas dramos teatras, šio Lenkijos Pakarpatės regiono mieste žiūrovai galės dalyvauti ir svečių atvežamose parodose, koncertuose.

„Mūsų parengtoje programoje visi trys renginiai yra susiję teatro kontekste – puikios aktorės A. Metalnikovos monospektaklis, teatro dvasios kupini dailininkės E. Suchockytės kūriniai ir lietuvių liaudies dainų aranžuotės džiazo stiliumi, kurias kartu su džiazo trio atliks G. Vaitkutė, beje, šį sezoną kursianti pagrindinį vaidmenį premjeriniame LRDT spektaklyje – miuzikle „Into The Woods“, – atskleidžia O. Polevikova.

Pasak festivalio rengėjų, šis projektas, be meninio svorio, turi ir svarbų idėjinį užtaisą, nes jungia Sakartvelą, Ukrainą ir Europos Sąjungos nares Lenkiją ir Lietuvą, kurios labiausiai remia Sakartvelo ir Ukrainos integraciją į ES. Susitikimas Žešuve taip pat vertinamas kaip gera proga pradėti tolesnį bendradarbiavimą tarp skirtingų šalių meno institucijų.

Festivalyje pristatomas LRDT spektaklis „Vienišas žmogaus balsas“ yra įvertintas 2018 m. Dalios Tamulevičiūtės festivalio prizu už geriausią aktorės vaidmenį. Už šį monospektaklį aktorei A. Metalnikovai įteiktas ir XIV kamerinių spektaklių festivalio Panevėžyje Didysis prizas.

A. Metalnikova sumąstė savo monospektaklį pagal knygą „Černobylio malda“ dar iki tol, kai jos autorė S. Aleksijevič pelnė Nobelio literatūros premiją. Spektaklyje skamba tik vienas šios knygos pasakojimas, jo antrašte pavadintas spektaklis.

Žiūrovai čia neišgirsta faktų apie didžiausią žmonijos istorijoje technologinę katastrofą – Černobylio atominės jėgainės sprogimą 1986 m. balandžio 26 d. Aktorę įkvėpė rusų moters, žuvusio jauno gelbėtojo „likvidatoriaus“ taip pat jaunos našlės, pasakojimas. Tai tarsi himnas judviejų meilei, kurią toji milžiniška katastrofa paskatino suliepsnoti neregėta jėga, nors jiedu – niekuo neypatingi, tik labai tyros ir jautrios sielos žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių