M. K. Čiurlionio namai pradeda naują renginių ciklą: interpretuos menininko laiškus mylimajai

  • Teksto dydis:

M. K. Čiurlionio namai Vilniuje 2022 metų sezoną pradeda nauju kultūrinių renginių ciklu „Vaizdavausi laimę...“, skirtu praverti duris į bendrą Mikalojaus Konstantino ir Sofijos Čiurlionių dvasinį pasaulį.

Žodis ir muzika. Kūryba ir refleksija. Bendri siekiai ir skirtingos saviraiškos. Šių kultūros renginių metu pinsis abiejų menininkų žodinė kūryba ir Čiurlionio muzikos puslapiai, sujungiant viską į nenuspėjamą teksto, garso ir judesio ekspresiją.

Visus metus truksiančio kultūrinio-meninio ciklo „Vaizdavausi laimę...“ ašis – tai dvasinis Sofijos ir Konstantino ryšys, atsiskleidžiantis per jų intymius susirašinėjimus, pasakojimus ir išgyvenimus, aprašytus juos stebėjusių akių. Ciklas pristatys mažiau girdėtus, žinomus ar net iki tol dar nepažintus Čiurlionio ir Sofijos kūrybinės raiškos aspektus.

Teatralizuotuose muzikiniuose renginiuose aktoriai, šokėjai, muzikai atliks ir interpretuos Čiurlionio ir jo mylimosios Sofijos tekstus, lydimus Čiurlionio muzikos akcentų, taip primindami menininko talento daugiaplaniškumą, darbų dialogiškumą ir jo Vilniaus aplinkos spalvas, kurios vis dar mažai pažįstamos didžiajai visuomenės daliai.

„Pasitelkiant skirtingų sričių menininkus – aktorius tekstų skaitymui ir išpildymui, režisierę meninių idėjų vystymui ir novatoriškui jų pateikimui, muzikus, atstovaujančius įvairius muzikinius stilius, apšvietimo bei garso efektų profesionalus – stengsimės šiuos kultūros vakarus išauginti iš jau pabodusių ir nusistovėjusių muzikos ir tekstų renginių taisyklių. Sieksime juose darnaus tarpdiscipliniškumo, teatrališkumo, ieškosime performatyvių sprendimų. Šiuo ciklu norime žiūrovus nukelti į Čiurlionio laikmetį, nepamiršdami šiuolaikinio žiūrovo poreikių“, – pasakoja ciklo bendraautorė, režisierė Livija Krivickaitė.

K. Pleitos nuotr.

Ciklo „Vaizdavausi laimę...“ pristatomasis renginys „Čiurlionio laiškai į Vilnių“ vyks vasario 23 d. 18 val. Renginio metu jaunosios kartos aktorius Povilas Jatkevičius skaitys Čiurlionio Peterburge rašytų laiškų Sofijai Kymantaitei į Vilnių, Uosto gatvę, ištraukas, kurias papildys pianisto Roko Zubovo atliekami Čiurlionio Peterburge sukurti fortepijoniniai kūriniai.

Režisierė Livija Krivickaitė meninį vyksmą „Čiurlionio laiškai į Vilnių“ apibūdina kaip „dviejų Čiurlionių“ – rašytojo ir muziko – sintezę, patikint skirtingas jo saviraiškas profesionalams – žodinę dalį aktoriui Povilui Jatkevičiui, o muzikinę – pianistui Rokui Zubovui. „Šiuo renginiu siekiame supažindinti žiūrovus su buvusia Vilniaus Uosto gatve bei vieno ypatingo jos namo istorija, parodyti, jog pastarasis namas, kuriame gyveno ir mylimojo Čiurlionio laiškų laukdavo pati Sofija Kymantaitė-Čiurlionienė, vis dar tvirtai tebestovi dabartinėje Pamėnkalnio gatvėje”, – teigia Livija Krivickaitė.

Renginys nemokamas. Viso renginio metu vyresni nei 6 metų amžiaus asmenys privalo dėvėti ne žemesnio kaip FFP2 lygio respiratorius, priglundančius prie veido ir visiškai dengiančius nosį ir burną.

Šiuo ciklu M. K. Čiurlionio namai taip pat prisideda prie kvietimo švęsti 700-ąjį Vilniaus gimtadienį jau dabar, nes, kai gimtadienis 700-asis, pradėti švęsti nebus per anksti!



NAUJAUSI KOMENTARAI

Faktas

Faktas portretas
Tikrai faina kad interpretuoti muziko pasikorusio dėl psichikos sutrikimo laiškus! Super!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių