Minint 700-ąjį gimtadienį, Vilniaus muziejuje pristatomi sostinei skirti suvenyrai

Minint 700-ąjį sostinės jubiliejų, Vilniaus muziejuje penktadienį atidaroma paroda, skirta miesto suvenyrams.

Čia eksponuojama apie 450 objektų, kurie skiriasi tiek dydžiu, tiek paskirtimi – nuo katalikiško medalikėlio iki sieninio kilimo ar magnetuko ant šaldytuvo.

„Pilies gatvėje ar kitose sostinės vietose parduodami Vilniaus suvenyrai gyventojams yra savotiškas miesto gatvių vizualinis triukšmas, tad vienas iš mūsų parodos siekių – vilniečiams pasakoti miesto istorijas, kurios galbūt nėra girdėtos“, – žurnalistams sakė ekspozicijos kuratorė, istorikė Rūta Miškinytė.

„Suvenyrai yra tai, kas įdomu, bet miesto gyventojų ne visada būna matomi“, – pridūrė ji.

Kuratorės teigimu, tai – didžiausia iki šiol Vilniaus muziejaus paroda.

„Laikotarpis eksponatų yra nuo XVIII a. vidurio iki realiai vakar dienos Pilies gatvėje. Magnetukai – patys šviežiausi eksponatai“, – sakė R. Miškinytė.

Parodos pavadinimas „Vilkas, bokštas ir bažnyčia. Vilniaus suvenyrai“, pasak kuratorės, iš esmės atspindi dažniausiai vaizduojamą miesto simboliką: geležinį vilką, Gedimino pilies bokštą, Šv. Onos bažnyčią.

Tik įėjus į muziejų pasitinka ir šią bažnyčią delne vaizduojanti Julijaus Balčikonio mažoji skulptūra ant sienos.

Ji įamžina miesto legendą, jog žygiuodamas pro Vilnių prancūzų karvedys ir imperatorius Napoleonas Bonapartas norėjo Šv. Onos bažnyčią išsinešti ant delno.

Parodoje taip pat pasakojama, kaip atsiranda Vilniaus suvenyrai: kalbama apie masinę suvenyrų pramonę tiek sovietmečiu, tiek šiais laikais.

Eksponatus parodai skolino ne tik įvairūs muziejai iš visos Lietuvos, bet ir privatūs, į kuratorių kvietimą atsiliepę asmenys bei kolekcininkai.

Vilniaus muziejus taip pat kviečia sostinės gyventojus ir svečius dalintis savo Vilniaus suvenyrais bei jų istorijomis – kas savaitę bus eksponuojamas vis kitas parodos lankytojų atneštas daiktas.

„Mes pabandysime juos pristatyti iš to, ką jau esame sužinoję apie Vilnių“, – sakė Vilniaus muziejaus vadovė Rasa Antanavičiūtė.

Vienas iš Vilniaus muziejaus siekių – tapti draugiškiausiu Lietuvoje muziejumi šeimoms su vaikais, tad parodos erdvėse vaikų ir jų tėvelių lauks įvairios užduotys, užsiėmimai ir pramogos.

Šeimos bus kviečiamos dalyvauti meduolių marginimo, atvirukų kūrimo dirbtuvėse.

Paroda apie Vilniaus suvenyrus bus eksponuojama iki liepos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių