Mušamųjų grupė „Giunter Percussion“ surengs koncertą Nacionalinėje filharmonijoje

  • Teksto dydis:

Lietuvos mušamųjų grupė „Giunter Percussion“ ruošiasi koncertui. Spalio 28 d. Nacionalinės filharmonijos salėje ansamblis pateiks garsių kompozitorių kūrinius, dauguma jų Lietuvoje nuskambės pirmą kartą. Koncerto programą vainikuos JAV gyvenančio kinų kompozitoriaus Tan Dun kūrinys „Snow in June“ perkusininkų ansambliui ir violončelei, solistas – violončelininkas Gleb Pyšniak.

Ansamblį „Giunter Percussion“ (anksčiau „Vilniaus mušamieji“) 1995 m. įkūrė Pavel Giunter. Lietuvoje tai buvo pirmasis tokio pobūdžio perkusijos ansamblis. Per 26 veiklos metus muzikantai sulaukė publikos pripažinimo ir tapo populiarūs Lietuvoje ir užsienyje. Ansamblis dažnai dalyvauja festivaliuose Vokietijoje, Italijoje, Vengrijoje, Lenkijoje, Latvijoje, Baltarusijoje, Rusijoje, Danijoje.

Kompozitoriai skiria savo kūrinius šiam ansambliui. „Giunter Percussion“ grojo kartu su Sergejumi Krylovu ir Lietuvos kameriniu orkestru, Petru Vyšniausku, Leonidu Šinkarenko ir „Jazz 4“, Fredericu Macarezu (Prancūzija), Linda Maxey (JAV), Michaelu Udow (JAV), Nebojsa Zivkoviciumi (Vokietija) ir daugeliu kitų solistų. Visi grupės nariai yra aukšto lygio profesionalai, ansamblis groja klasikinę, šiuolaikinę, folkloro, pop ir džiazo muziką. Ansamblio „Giunter Percussion“ įkūrėjas ir lyderis P. Giunter – vienas žymiausių Lietuvos perkusininkų, solistas, atliekantis klasikinę, moderniąją, „world“ ir džiazo muziką. Jam dedikuota daug lietuvių autorių kūrinių, jis nuolat dalyvauja klasikinės ir šiuolaikinės muzikos projektuose kartu su Lietuvos kameriniu orkestru, Lietuvos valstybiniu ir Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestrais, kameriniais ansambliais ir solistais.

Organizatorių nuotr.

Drauge su „Giunter Percussion“ spalio 28-ąją pasirodys ir vienas ryškiausių šiandienos violončelininkų G. Pyšniak. Anksti pradėjęs sceninę karjerą, Glebas jau spėjo koncertuoti garsiausiose pasaulio koncertų salėse: Vienos „Musikverein“, Amsterdamo „Concertgebouw“, Maskvos konservatorijos Didžiojoje salėje ir kitur. Legendinės Natalijos Gutman Vienoje ir vieno žymiausių Lietuvos violončelininkų Rimanto Armono Vilniuje auklėtinis, G. Pyšniak aktyviai reiškiasi ir kaip solistas, ir kaip ansamblių narys. Jis grojo solo su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, Lietuvos valstybiniu simfoniniu, Lietuvos kameriniu, Šv. Kristoforo kameriniu, Maskvos konservatorijos simfoniniu, Porto simfoniniu orkestrais, Rygos „Sinfonietta“ ir daugeliu kitų ryškių kolektyvų. Savo profesiniame kelyje jam teko susidurti su tokiais violončelės meistrais kaip Yo-Yo Ma, Mstislavas Rostropovičius, David Geringas, Philippe Muller, Heinrichas Schiffas ir kt.

Aukščiausius įvertinimus muzikas pelnė reikšminguose nacionaliniuose ir tarptautiniuose konkursuose, o sceninę karjerą pradėjo dar būdamas keturiolikos metų, kai debiutavo su Sauliaus Sondeckio diriguojamu Lietuvos kameriniu orkestru. G. Pyšniak atlieka labai įvairų repertuarą – nuo klasikos iki šių dienų muzikos.

Šiame koncerte kartu su „Giunter Percussion“ violončelininkas atliks kinų kompozitoriaus Tan Dun didelės apimties kūrinį „Snow in June“. Taip pat koncerte nuskambės kūriniai mušamiesiems, kuriuos sukūrė užsienio perkusinės muzikos kūrėjai Tomer Yariv, John Psathas, Keiko Abe bei lietuvių kompozitoriaus Mantauto Krukausko naujo kūrinio premjera, kuriama specialiai šiam koncertui.

„Giunter Percussion“ koncertas su violončelininku G. Pyšniaku – spalio 28 d. 19 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių