Nacionalinis muziejus atveria etnografinių buities daiktų saugyklą

  • Teksto dydis:

Lietuvos nacionalinis muziejus ketvirtadienį Istorijų namuose pradeda eksponuoti iki šiol saugykloje saugotus tūkstančius kasdienių lietuvių buities ir gyvensenos daiktų.

Anot muziejaus, Istorijų namuose pradedanti veikti etnografinių eksponatų saugykla-ekspozicija kol kas Lietuvoje vienintelė tokia – atvira ne tik mokslininkams, bet ir specialių teminių ekskursijų dalyviams.

„Į saugyklą-ekspoziciją perkėlę muziejaus saugomus etnografinius eksponatus baigėme įgyvendinti sumanytą Istorijų namų koncepciją. Saugykloje saugome ir eksponuojame prieš 200 ir daugiau metų kasdienybėje naudotus lietuvių buities daiktus. Čia – vienoje vietoje – sudaryta išskirtinė galimybė ne tik mokslininkams, bet ir lankytojams išvysti kai kurių eksponatų rinkinių visumą, pamėginti aprėpti ją žvilgsniu ir suvokti mastą bei vertę“, – sakė Nacionalinio muziejaus direktorė Rūta Kačkutė.

Anot Etninės kultūros ir antropologijos rinkinių skyriaus vedėjos Miglės Lebednykaitės, saugykloje saugomi eksponatai byloja apie lietuvių valstiečių gyvenimo būdą, neatsiejamą nuo jų anuometinės pasaulėžiūros.

„Tai buitį ir būtį atspindintys reliktai, konstravę lietuvio tapatybę, bet išnykę natūralioje laiko kaitoje. Šiandien jie verti naujos pažinties, kad papasakotų mums, kokie prasminiai kodai juose buvo užkoduoti“, – tvirtino muziejininkė.

Lankytojai galės išvysti visą Lietuvos nacionaliniame muziejuje saugomą verpsčių ir prieverpsčių kolekciją, verpimo ratelių, tradicinių baldų. Taip pat bus rodomos skrynios, kuparai, spintos, indaujos, rankšluostinės, laikrodinės, spintelės, indai, žaislai ir kt. Eksponuojama ir meistrų naudotų įrankių kolekcija.

Saugyklą suprojektavo architektas Alfredas Trimonis, įrengė dailininkas Eimantas Ludavičius ir muziejaus etnografai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių