Nemokamą sekmadienį Valdovų rūmų muziejus kviečia į svečius

  • Teksto dydis:

Nors pastarosiomis dienomis bendra pandeminė situacija negerėja, atsivėrę muziejai per kelias savaites įrodė, kad juose lankytis saugu: čia kol kas nebuvo fiksuotas nė vienas užsikrėtimo atvejis. Tad jei planuojate saugiai leisti šį savaitgalį sostinėje, tęsdamas nemokamų sekmadienių tradiciją, Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai maloniai kviečia į svečius.

„Šios dvi savaitės išties parodė, kad tiesioginio santykio su paveldu, istorija, kultūra gyvo bendravimo su menu niekas negali pakeisti: nors lankytojų skaičius ankstesnių laikų nepasiekė, tačiau viršijo mūsų lūkesčius. Įprastai pavasarį kultūros įstaigoms dar tekdavo konkuruoti ir su atšilusiu oru, tačiau šiais metais šioje kovoje kultūra neabejotinai laimi“, – teigia Valdovų rūmų muziejaus direktorius dr. Vydas Dolinskas, pridurdamas, kad ir šį, nemokamą, sekmadienį tūkstantinių srautų nesitikima, bet Valdovų rūmų muziejus yra pasiruošęs užtikrinti žmonių saugumą: tai leidžia padaryti tiek funkcionali logistika, įdiegtos saugumo priemonės, tiek ir didelės erdvės – vienu metu visose Valdovų rūmų muziejaus ekspozicijose gali lankytis iki 500 žmonių.

Valdovų rūmų muziejaus nuotr.

Nemokamą sekmadienį lankytojai turės galimybę aplankyti tris atnaujintus muziejaus ekspozicinius maršrutus, pristatančius unikalų archeologinį paveldą, atkurtus istorinius reprezentacinius interjerus, ginkluotę, dvaro kasdienybę ir muzikinę kultūrą, taip pat – net keturias išskirtines parodas bei staigmena tapusią dr. Prano Kiznio paveikslų galeriją.

Ketvirtame maršrute, kuriame veikia Muziejaus parodų centras, esančioje parodoje „Istorija ir atmintis. Romano Borisovo akvarelės“ bus galima išvysti žinomo dailininko, keliautojo, Rytų Prūsijos ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės architektūros paveldo metraštininko Romano Borisovo tapytas akvareles ir eskizus, kuriuose užfiksuotas nykstantis architektūros palikimas – senosios bažnyčios ir koplyčios, rūmų ir pilių griuvėsiai, skersgatviai ir kiemai. Tuo metu kitoje, tarptautinėje, parodoje „Kariauti pratusi tauta. Lietuvių karinis elitas XIII–XIV a.“ bus galima pamatyti itin reikšmingą ir savitą lietuvių karinės kultūros paveldą, pristatantį karinį elitą, esmingai prisidėjusį prie Senosios Lietuvos valstybės kūrimosi ir stiprėjimo. Šioje unikalioje parodoje eksponuojami net 500 niekada nerodytų, itin vertingų, dažnai pasidabruotų ar net paauksuotų archeologinių vertybių, atkeliavusių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Baltarusios, Vokietijos, Italijos, Estijos muziejų.

Antrame maršrute „Atkurti istoriniai interjerai“ yra integruotos dvi vieno šedevro parodos. Tarptautinė paroda „Šlovingas, didis ir neregėtas įvykis: 1611 m. Maskvos caro priesaika“ bei joje eksponuojama Tomaso Dolabellos drobė primins reikšmingą jungtinių Lietuvos ir Lenkijos pajėgų pergalę prieš Maskvą XVII a. pradžioje. Tuo metu tarptautinėje parodoje „Vilniaus pilių išvaduotojas. Boguslavo Radvilos portretas“ pirmą kartą viešai pristatomas neseniai kunigaikščio Motiejaus Radvilos įsigytas Lietuvos arklidininko ir Prūsijos vietininko, kunigaikščio Boguslavo Radvilos portretas, galbūt sukurtas garsaus olandų dailininko Vilemo van Honthorsto (Willem van Honthorst, 1594–1666). Šiame ekspoziciniame maršrute lankytojų laukia ir dr. Prano Kiznio paveikslų galerija – 23 kūriniai, pristatantys įvairias XIV–XVII a. italų tapybos mokyklas. Muziejus atnaujino ir archeologijos maršruto ekspoziciją. Naujienų galima rasti net keturiolikoje muziejaus salių, kurioje karantino metu atsirado apie 250 naujų eksponatų.

Per maždaug dvi savaites muziejų gyvai jau aplankė beveik 3 tūkst. lankytojų. Tačiau nenorintieji išeiti iš namų Valdovų rūmų muziejų gali ir toliau lankyti virtualioje erdvėje: į ją ir toliau keliasi gidų ekskursijos, edukaciniai užsiėmimai, eksponatų duomenų bazės ir pasivaikščiojimai skaitmeninėse galerijose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių