Paralelės tarp miesto erdvės ir kosmoso – K. Franaszek parodoje „Pagautieji paviršiai“

  • Teksto dydis:

Galerija (AV17) gruodžio 2 d. 18 val. kviečia į lenkų menininko Krzysztof Franaszek parodą „Pagautieji paviršiai“.

K. Franaszek – Lenkijoje gerai žinomas konceptualiosios skulptūros menininkas, kurio darbai priklauso ne vienai privačiai ir institucinei kolekcijai. Kurdamas skulptūrinius objektus, vaizdo įrašus ir instaliacijas, Krzysztof nagrinėja žmogaus ir jį supančios erdvės sąveikas. Menininko darbuose dažnas ir miesto motyvas – tyrinėdamas žmogaus būtį ir santykį su dirbtinai sukurta aplinka, Krzysztof kuria totemus, instaliacijas ir abstrakcijas. Jose atsispindi žmogiškosios prigimties ir prisitaikymo skirtingose erdvėse temos.

Parodoje „Pagautieji paviršiai“ galerijoje (AV17) K. Franaszek pristato naujai sukurtus kūrinius ieškodamas paralelių tarp miesto erdvės ir kosmoso. Parodos pavadinimas „Pagautieji paviršiai“ – tai kosmologijos terminas, apibūdinantis juodosios skylės paviršių, kuris dėl savo fizikinių savybių neatspindi šviesos. Kurdamas menininkas svarsto, ar kosminė erdvė, dėl ją sudarančių elementų ir medžiagų, turi panašumų su dirbtinėmis, žmogaus sukurtomis struktūromis, tokiomis kaip miestai. „Viena vertus, šie statiniai yra tarsi nuolat pulsuojantis, gyvas organizmas, kurio kraujotaką sudaro šviečiančių ekranų virtinės ir paviršių apraizgę keliai. Tačiau žvelgiant iš gamtos perspektyvos, uždaros miesto erdvės ir tą erdvę kuriančios konstrukcijos tarsi suspaudžia, įkalina medžiagas skirtingose formose, taip tapdamos paralele kosminei erdvei ir joje esantiems dariniams“, – teigia K. Franaszek, nagrinėdamas iš pažiūros dvi kontrastingas erdves.

Galerijos nuotr.

Pasitelkdamas mieste rastas medžiagas, tokias kaip asfaltas, aliuminis bei šviesa, menininkas konstruoja skulptūrinius objektus ir instaliacijas, savo formomis primenančias neįprastas, sunkiai atsipažįstamas figūras. Blausiai apšviesti objektai galerijos erdvėje sukuria alternatyvų pasaulį, erdvę, artimą kosmosui.

K. Franaszek (g. 1981) 2013 m. Varšuvos dailės akademijoje įgijo vaizduojamojo meno daktaro laipsnį. Nuo 2006 m. Varšuvos Alma Mater lektorius, o nuo 2013 m. Taikomųjų IT ir vadybos universiteto Grafinio dizaino fakulteto erdvės kompozicijos, skulptūros ir piešimo studijos vadovas. Menininkas iki šiol dalyvavo daugiau nei dešimtyje kolektyvinių parodų ir projektų visame pasaulyje: Vokietijoje, Olandijoje, JAV, Bangladeše, Indijoje bei kitose šalyse. K. Franaszek savo darbus pristatė tokiose vietose kaip Šiuolaikinio meno centras Varšuvoje, Naujasis šiuolaikinio meno muziejus Niujorke bei galerija „Le Guern“ Varšuvoje.

Ši K. Franaszek personalinė paroda – dvišalio (AV17) galerijos Vilniuje ir Le Guern galerijos Varšuvoje mainų projekto dalis. Lapkričio 20 d. galerijoje Le Guern Varšuvoje atidaryta Vilniuje gyvenančio ir kuriančio konceptualaus skulptoriaus Rafal Piesliak paroda „Įžvalga“. Joje prikeldamas senus porcelianinius indus naujam gyvenimui bei suteikdamas jiems skulptūrinį kūną, autorius analizuoja ir performuoja istorinius artefaktus bei netekties ir atgimimo reikšmes.

K. Franaszek paroda „Pagautieji paviršiai“ galerijoje (AV17) veiks iki 2022 m. sausio 13 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių