Pirmą kartą Lietuvoje – viso S. Reicho šedevro „Drumming“ atlikimas

  • Teksto dydis:

Pirmą kartą Lietuvoje šį rudenį nuskambės ištisą epochą ženklinantis ir vienas pačių ryškiausių kūrinių perkusijai pasaulinėje muzikos literatūroje – Steve’o Reicho „Drumming“ („Būgnijimas“).

Spalio 25 d. Lietuvos nacionalinės filharmonijos Didžiojoje salėje įspūdingu perkusijos šedevru vadinamą kūrinį atliks tarptautinė mušamųjų kolektyvų komanda iš Didžiosios Britanijos, JAV ir Lietuvos. Šis koncertas žada tapti išskirtiniu meniniu įvykiu, mat legendinis amerikiečių minimalistas Steve Reich yra tas kūrėjas, su kurio pavarde modernaus meno gerbėjai bene labiausiai sieja įdomią ir įtraukiančią muziką mušamiesiems instrumentams.

Iki šiol Lietuvoje yra skambėjusi tik pirmoji Steve’o Reicho kūrinio „Drumming“ dalis, tačiau visas, bene pusantros valandos trunkantis 4 dalių ciklas dar niekuomet nebuvo atliktas mūsų koncertų salėse. Taigi, kaip žada organizatoriai, koncerto publikos laukia neeilinis mušamųjų muzikos seansas.

Žymus amerikiečių kritikas K. Robertas Schwarzas yra sakęs, kad Steve’o Reicho „Drumming“ yra „pirmasis minimalizmo šedevras“ muzikos istorijoje. Jį kompozitorius kūrė 1970-1971 m., grįžęs iš kelionės Ganoje, kur stebėjo vietos būgnų muzikos meistrus ir tyrinėjo jų atliekamą muziką. Jo mokytojas buvo garsus vietos būgnininkas Gideonas Alorwoyje. Nors viešnagę Afrikoje kompozitoriui teko nutraukti užsikrėtus maliarija, grįžęs jis ne tik sukūrė „Drumming“, kur remiamasi jo afrikietiška muzikine patirtimi, bet ir subūrė vėliau visame pasaulyje išgarsėjusį ansamblį „Steve Reich and Musicians“. O ansamblis, savo ruožtu, ne tik pasitarnavo S. Reicho kūrinių atlikimui ir populiarinimui – nuo tol kompozitorius ypač susikoncentravo į muzikos perkusijai rašymą, bet ir paties ansamblio populiarumas paskatino kurtis naujus perkusijos kolektyvus, atliekančius naująją muziką.

„Drumming“ premjera įvyko 1971 m. gruodžio mėnesį Niujorko Modernaus meno muziejuje. Netrukus po to „Steve Reich and Musicians“ kūrinį atliko Bruklino muzikos akademijoje ir Bruklino rotušėje. Pastarasis istorinis atlikimas yra įamžintas garso albume, o iš viso „Drumming“ yra įrašytas net šešiuose albumuose, ir iki šiol išlieka vienu dažniausiai klausomų amerikietiškojo minimalizmo kūrinių. Kritikai S. Reicho „Drumming“ vadina šedevru ir ode perkusijai bei apibūdina kaip progesyvų kūrinį, kuriame kompozitorius sujungė minimalistinės kompozicijos ir elektroninės šokių muzikos principus.

„Drumming“ atikime dalyvauja ne mažiau kaip 12 atlikėjų. Pirmoje dalyje grojama keturiomis poromis suderintų bongų, užgaunant būgnus medinėmis lazdelėmis. Antroje dalyje skamba trys marimbos ir du arba trys moterų balsai, trečioje dalyje – trys varpelių rinkiniai ir pikolo fleita, o ketvirtoje dalyje į bendrą skambesį įsitraukia visas ansamblis. Kūrinio trukmė gali įvairuoti nuo vienos iki pusantros valandos. Įdomu, kad visas kūrinys grindžiamas viena ritmine formule, kuri, įvairiai pateikiama, leidžia išauginti didžiulį, klausytojus į muzikos tėkmę įtraukiantį kūrinį.

„Tai Reicho stulbinamas šedevras, inspiruotas afrikietiškų būgnų. Ritminės formulės čia yra tokios paveikios ir hipnotizuojančios, kad, jei jau įsitraukiate, būnate sukrėstas, kai po valandos visa tai pasibaigia. Didžiausio džiaugsmo man suteikė kūrinio klausymasis koncerto metu, kai Reicho ansamblis atliko maksimalų numatytą pakartojimų skaičių. Ir būna labai gaila, kai įrašuose šis kiekis ribojamas“, – rašo kitas žymus JAV kritikas Leslie Gerberis. Koncerte Vilniuje kaip tik numatomas atlikti maksimalus pakartojimų skaičius.

Būgnai ir perkusija Lietuvoje nepaprastai populiarūs. Apie tai liudija kad ir gatvių šventėse vykstantys jaunimo pasirodymai, tačiau – paradoksas – koncertų salėse perkusininkų koncertai nėra tokie dažni, kaip galima būtų tikėtis. Tad „Drumming“ atlikimas bus ypatinga šventė visiems muzikos gerbėjams, juolab jog atlikimą rengia tarptautinį pripažinimą pelniusios, bene geriausios mušamųjų grupės iš JAV, Jungtinės Karalystės ir Lietuvos, šiam projektui susijungsiančios į vieną tarptautinį kolektyvą.

Legendinis Steve’o Reicho kūrinys „Drumming“ – spalio 25 d. Nacionalinėje filharmonijoje, bilietai platinami www.filharmonija.lt ir Filharmonijos kasoje. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Vilniaus miesto savivaldybė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių