Pereiti į pagrindinį turinį

Žvilgsnis į Kauno nepilnamečių koloniją

2016-03-15 09:55
DMN inf.
E. Butkevičiaus nuotr.

Kovo 16 d. 17.30 val. „Prospekto“ fotografijos galerijoje (Gedimino pr. 43, Vilnius) atidaroma kauniečio Evaldo Butkevičiaus fotografijų paroda „Bespalvis dangus“. Atidaryme dalyvaus parodos autorius.

Fotografo, menininkų asociacijos bei žurnalistų sąjungos nario E. Butkevičiaus fotografijų ciklas „Bespalvis dangus“ Kauno nepilnamečių kolonijoje buvo kuriamas nuo 1995 iki 1996 m. Šiuo metu ji tapo tik spygliuota viela apraizgyta mūrine uždara teritorija, į kurią atviru žvilgsniu galima pažvelgti tik iš tuo laiku sukurtų fotografijų. Gyvenimo sąlygos, vienoda apranga ir tvarka priminė dar išlikusius sovietinius laikus. 1995 m. dar nebuvo draudimo fotografuoti tokiose ir panašiose įstaigose, todėl buvo galima patekti į jų patalpas, parodyti, kaip atrodė reali buitis, kokiomis sąlygomis ir nuotaikomis gyveno nuteistieji. O ir jie patys neketino slėptis prieš objektyvą.

„Iš pažiūros tie jaunuoliai nėra baisūs, bet mane labiausiai sukrėtė vienspalviškumas, tuo metu aprangoje vyravusios pilkos šimtasiūlės, spec drabužiai – net dangus virš kolonijos atrodė pilkas. Stengiausi įsigilinti ne tik į kolonijos gyventojų išorę, bet ir į jų gyvenimą; juk jie dar vaikai, pokštauja, išdykauja, net įkalinti už niūrių sienų“, – komentavo parodos autorius, fotožurnalistas E. Butkevičius („Laikinoji sostinė" (1995)).

Tai tarsi vienos dienos pasakojimas apie vidinį šios įstaigos ir joje bausmę atliekančių paauglių gyvenimą, atspindintį jų tarpusavio santykius, buitį, laisvalaikį, darbą, šventes, mokymąsi, artimųjų apsilankymus. 

Kaip rašė Kristina Civinskaitė („Repotražinės fotografijos atspalviai ir niuansai", „Kauno diena" (1995)), „parodoje eksponuojami E. Butkevičiaus nepilnamečių kolonijoje sukurti darbai atspindi lyg ir tarpinį variantą tarp dokumentinės ir kūrybinės fotografijos, čia nėra maišto, sumaišties. Kita vertus, kolonija nėra ramus, stabilus objektas. Visa jo energija ir vyksmas glūdi tarp uždarų kolonijos sienų gyvenančiuose žmonėse, jų veiduose. Emocinę kolonijos būseną įtaigiausiai perteikia atšiauri ir niūri juodai balta spalva“.

Šis autoriaus fotografijų ciklas konkurso Lietuvoje „Fujifilm Europressphoto 95" įvertintas didžiuoju prizu.

Paroda bus eksponuojama iki balandžio 9 dienos. Parodos lankymas nemokamas.

E. Butkevičius – buvęs dienraščio „Kauno diena" fotografas, pelnęs daug apdovanojimų ir surengęs kūrybos parodų ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų