Renginys J. Mekui atminti: tai – meno kalbėjimas

  • Teksto dydis:

Vilniaus dailės akademija (VDA) siekdama įprasminti ir paminėti pasaulyje žinomo XX amžiaus menininko ir VDA garbės daktaro Jono Meko kūrybinio palikimo gyvybingumą bei tęstinumą kviečia į atminimo vakarą „Jonas Mekas: Iš <...> atminties“.

J. Meko eilėraščių rinkinyje „Dienų raštai“ viename eilėraštyje suskamba: „iš <...> atminties“. Neatsitiktinai pasirinktas renginio pavadinimas atspindi jo turinį – žymūs ir pradedantieji lietuvių menininkai atsigręžia į J. Meko praeitį ir kūrybą, ją savaip interpretuoja ir kuria su juo savitą santykį.

Renginio svečius pasitiks vaizduojamojo meno kūrėjos Audros Vau (Audros Vaupšienės) 2017 m. sukurta videoinstaliacija – J. Meko videoportretas „Poetai niekada nemiega“ (angl. poets never sleep).

Lankytojai turės galimybę pirmieji išgirsti J. Meko audioknygą „Semeniškių idilės“. „Tai buvo geriausia interpretacija, geriausiai pagavo kaimo balsą, niuansus“, – audioknygos projekto idėjos autorei Indrai Drevinskaitei, likus 20-čiai dienų iki mirties rašė J. Mekas.

Knygų sudarytojas, „Passport Journal“ kūrėjas Kęstas Pikūnas pakvies pasivaikščioti po dar nepublikuotos knygos turinį, tarsi pereiti knygos paruošimo spaudai užkulisius. Kruopščiai atrinktos fotografijos ir niekur nepublikuoti asmeniniai laiškai motinai Elzbietai Mekienei, nugulę ant metalinių spaudos formų, meninėje K. Pikūno knygos instaliacijoje „Jono Meko gyvenimo lai(š)kai:  iš Niujorko į Semeniškes ir atgal“ atskleis intymiąją jautraus menininko asmenybės pusę ir pakvies kelionei laiku prie J. Meko kūrybos ištakų.

Videomenininkas Henrikas Gulbinas pakvies stebėti jo sukurtą filmą „3 dienos Paryžiuje – atsakymai be klausimų“. Tai 2018 metais prancūzų filmotekoje „La Cinémathèque Française“ (Paryžius) vykusios lietuvių kino retrospektyvos metu užfiksuoti J. Meko susitikimai ir pokalbiai apie kiną, kūrėjo laisvę, istorinius kontekstus, vaikystės rojaus Lietuvoje ilgesį ir šalies bei asmenybės laisvę.

Tarpdisciplininio meno kūrėjas ir VDA Skulptūros programos trečio kurso studentas Denisas Kolomyckis pristatys J. Meko vizionieriško projekto „365 dienos“ įkvėptą videoinstaliaciją – šokio dienoraštį „10:01 Dance Story“.

Renginio erdvę užpildys VDA studenčių individualūs ir bendri performansai, sukurti vadovaujant menininkei Dainai Pupkevičiūtei. „Kažkur galvūgalyje lieka tam tikri J. Meko poezijos atgarsiai ir motyvai, kurie pasąmoningai veikia kūrybinius procesus. Tai tampa kalbėjimu „Iš <...> atminties“, – apie darbą pasakoja performanso ir garso menininkė, viena „CREATurE Live Art“ performanso meno festivalio įkūrėjų ir kuratorių, D. Pupkevičiūtė.

Renginys avangardinio kino pradininkui, poetui ir publicistui, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatui, VDA garbės daktarui J. Mekui atminti – tai savotiškas kalbėjimas iš atminties į ateitį. „Visi jūs esate ateityje ir didžiausias darbas yra dirbti su savimi. Menininkas turi būti „instrumentu“, kuris kauptų visa tai, kas siunčiama, kas ateina, kad eitume subtiliai į priekį ir kad visa žmonija prisidėtų prie to augimo <...> Mes turime iš praeities pasiimti viską, kas padaryta“, – 2018 m. dėkodamas už suteiktą VDA garbės daktaro vardą ir sveikindamas Akademijos menininkų bendruomenę 225 metų jubiliejaus proga kalbėjo J. Mekas.

Renginys vyks gruodžio 12 d. 18 val. VDA Vilniaus fakulteto Naujųjų rūmų Šachmatinėje salėje, Malūnų g. 5, Vilnius.

Į renginį kviečia Vilniaus dailės akademija ir Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija. Renginys nemokamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ina

Ina portretas
SEMENISKIAI,o NE SemenisKES!!!!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių