A. Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“ albumo pristatymą pavertė žemaitiška roko opera

  • Teksto dydis:

Aistė Smilgevičiūtė ir grupė „Skylė“ festivalyje „Untold City“ pristatė savo pirmąjį žemaitiškąjį albumą „Gervaza dūzgės“. Pusantros valandos trukęs koncertas Vilniaus universiteto didžiajame kieme virto įspūdingu reginiu: teatralizuotu šou, kurį galima drąsiai vadinti pirmąja žemaitiška roko opera arba kaip jie patys sako, „žemaitišku vesternu“.

Pasirodymui specialiai sukurta choreografija, kostiumai, šviesų spektaklis. Nei naujos renginių taisyklės dėvėti kaukes, nei prapliupęs lietus neišgąsdino grupės gerbėjų – išskirtinio grožio programa buvo rodoma vienintelį kartą ir neaišku, ar kada bus pakartota.

Albumo idėjos autoriai – tikra žemaitė A. Smilgevičiūtė ir pirmą sykį žemaitiškai uždainavęs Rokas Radzevičius. Kultūros paveldu besidominti muzikantų pora iš pasakojimų, atsiminimų ir padavimų apie Žemaitijoje tyvuliuojantį Platelių ežerą sukūrė vientisą istoriją. Ji ne tik sugulė į albumą, bet ir buvo papasakota festivalio „Untold City“ scenoje.

Istorijos veikėjai – iš Žemaičių Kalvarijos atlaidų grįžtantys ubagai, kilmingoji panelė Zifrina ir Platelių ežero skenduolis Gervazas, turėjęs priežasčių nusitempti šią kompaniją pas save į dugną ir užtaisyti jiems apokaliptines dūzges.

Kūrinio autoriai A. Smilgevičiūtė ir R. Radzevičius scenoje įkūnijo Zifriną ir Gervazą, ubago Rimkūno rolė patikėta aktoriui Irmantui Jankaičiui. Ir jis, lydimas šokančių ubagų kompanijos (Lauro Smilgevičiaus ir Dariaus Padago), ją atliko išties uždegančiai ir įtikinamai.

Aktoriais vienam vakarui virto visi grupės „Skylė“ muzikantai: Enrikas Slavinskis (elektrinė, solinė gitara), Salvijus Žeimys (mušamieji), Gediminas Žilys (bosine gitara), Mantvydas Kodis (klavišiniai), Kęstutis Drazdauskas (fleita), Eglė Jačauskienė (pritariantis balsas).

Pasirodyme dalyvavo ir pučiamųjų grupė. „Žemaitijoje tebėra išlikusi itin stipri grojimo pučiamaisiais instrumentais tradicija. Ligi šiol tame krašte nereta „triūbomis“ groti per laidotuves, Vėlines“, – sako A. Smilgevičiūtė.

„Gervaza dūzgių“ kostiumų dailininkė – Agnė Rimkutė, grimo dailininkė – Eglė Mikalauskaitė-Gricienė, choreografas – Rapolas Radzevičius. Garso režisierius – Valdas Karpuška, šviesų dizainas – Marius Selevičius.

Visos albumo „Gervaza dūzgės“ dainos sukurtos ir atliekamos žemaitiškai – originalius tekstus joms parašė Aistė Smilgevičiūtė. Kas nesupranta žemaitiškai (o tokių išties nemažai), Aistė nuramina: dainų žodžiai aprašuose išversti į lietuvių kalbą.

Naujausią „Skylės“ albumą „Gervaza dūzgės“ jau galima pasiklausyti muzikos platformose ir įsigyti fiziniu formatu. Ilgokai dvejoję, ar verta leisti albumo kompaktinį diską, Aistė Smilgevičiūtė ir Rokas Radzevičius vis dėlto pasiryžo ir nutarė ištikimiausiems gerbėjams pagaminti ribotą jo tiražą, kurio dalis papuošta rankų darbo Zifrinos ir Gervazo įmautėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Savo sniaukrojantį

Savo sniaukrojantį portretas
ir erzinantį balsą tegu pasitaupo uošvei ar diedui

giedre

giedre portretas
viena is graziausiu Lietuvos moteru

kaunietis

kaunietis portretas
kokie Jus saunus
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių