Sostinėje – kūrybinės dirbtuvės: mokys fotografuoti senąja technika

  • Teksto dydis:

Kas yra šeimos portretas? Dažnas šiuolaikinis fotografijos vartotojas gali nesuprasti tokio termino, nes per dieną išmaniuoju įrenginiu padaro daugybę savo, savo artimųjų, augintinių ar aplinkos fotografijų. Kadaise tai reiškė visos šeimos išvyką išskirtine proga į fotoateljė arba mugės metu įrengtą laikiną fotografijos studiją.

Kiekviena tokia išvyka visiems šeimos nariams žadėjo neišdildomą įspūdį, viena ar keliomis fotografijomis papildytą negausų šeimos fotoalbumą ar išskirtiniu rėmeliu su portretinėmis fotografijomis papuoštą namų interjerą.

Du šeštadienius Nacionalinė dailės galerija kviečia šeimas, artimuosius praleisti galerijoje – dalyvauti Ginto Kavoliūno vedamose kūrybinėse dirbtuvėse „Šeimos albumas“, apžiūrėti parodą ir namo parsinešti senąja technika atliktą jūsų portretą. Rugpjūčio 21 d. ir rugsėjo 18 d. galerijos ekspozicinėje erdvėje įrengtoje specialioje fotostudijoje galėsite nusifotografuoti praėjusiame amžiuje įprastu didelio formato fotoaparatu. Jeigu nejudėsite ir sėkmingai išsėdėsite keletą sekundžių, gausite šio įvykio liudininką – šeimos portretą, atspaustą fotopopieriuje. Tam, kad jis ilgiau išliktų, čia pat siūlysime nuotraukai pasigaminti rėmelį pagal senąjį rėmelio pavyzdį iš XX a. pr. Kauno apskrities. Tikėtina, kad anuomet jį naudojo vienas iš vietinių fotografijos meistrų.

Renginio metu lankytojai turės progą iš arčiau susipažinti su NDG veikiančia paroda „Čiabuvių pasakojimai“ ir jos veikėjais: Aniceta, Stasiu, Terese ar Jonu, bei mus pasiekusiais šimto metų senumo unikaliais jų pasakojimais. Lankydamiesi parodoje ir susipažindami su jos herojų istorijomis, fotografuodamiesi bei dalindamiesi atsiminimais edukacinio renginio dalyviai galės iš naujo apmąstyti, kodėl jiems svarbi šeima, bendruomenė, ką apskritai reiškia bendrumo jausmas.

G. Grigėnaitės nuotr.

G. Kavoliūnas – fotografas, Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys, Vilniaus dailės akademijos dėstytojas bei Fotografijos ir medijų meno laboratorijos vedėjas, vienas iš „Atvirosios fotografijos dirbtuvių“ steigėjų.

Išankstinė registracija nereikalinga. Dalyvavimas renginyje – įsigijus galerijos bilietą. Dalyvauti kviečiami visų amžiaus grupių lankytojai.

G. Kavoliūno kūrybinės dirbtuvės „Šeimos albumas“: 2021 m. rugpjūčio 21 ir rugsėjo 18 d., 12–16 val. Nacionalinėje dailės galerijoje, Konstitucijos pr. 22, Vilnius.

Paroda „Aniceta, Stasys, Teresė, Jonas, Janė, Petras, Mykolas, Uršulė, Anupras ir kiti. Čiabuvių pasakojimai“ Nacionalinėje dailės galerijoje veikia iki rugsėjo 26 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių