Pereiti į pagrindinį turinį

Tapybos trienalės kuratorius: tapyba – ne vien keturkampės drobės ir dažai

Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje Vilniuje pristatyta Vilniaus tapybos trienalė „Nomadiški vaizdai“.

D. Schnellio „Pjūvis“
D. Schnellio „Pjūvis“ / vilniustriennial.lt nuotr.

Šiemet trienalė susideda iš trijų dalių: tarptautinės parodos, kurios kuratorius Linas Liandzbergis, lietuvių autorių darbų ir personalinės ukrainiečių menininko kūrybos ekspozicijos.

Kuratoriaus L. Liandzbergio parodoje pristatomi kviestiniai menininkai, kurių darbus organizatoriai atrinko remdamiesi keliais kriterijais: kas šiandien svarbu tapytojams, kaip keičiasi vienas seniausių meno žanrų, kas įdomaus vyksta tapybos erdvėje.

Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje – žinomi, pripažinti ir visai nauji vardai. Pasak kuratoriaus, jam buvo svarbu parodyti, kad tapyba šiandien susideda ne vien iš keturkampės drobės ir dažų, o iš įvairių daiktų, netikėtų sprendimų. Pavyzdžiui, jau „ArtVilnius“ mugėje matytas latvis Kristaps Gelzis paveikslus dėlioja iš lipnios juostelės. Suomė Alma Heikkila dažus augina kaip grybus. Rumunui Mircea Susiu tapyba yra fotografija. Vokietijoje populiarią Leipcigo mokyklą atstovauja Davidas Schnellis.

Tarp 12 šalių menininkų nemažai lietuvių: Jonas Gasiūnas, Žygimantas Augustinas, Jolanta Kyzikaitė ir kiti.

„Bandome parodyti visą šiuolaikinės tapybos lauką. Tai yra ne tik tapyba, tai yra ir tapybinė instaliacija, ir naujos technologijos, yra dalis darbų, atliktų specialiai šitai erdvei“, – pasakoja parodos kuratorius L. Liandzbergis.       

Po savaitės dar viena trienalės paroda bus atidaryta Kauno paveikslų galerijoje. Joje bus eksponuojama įdomiausia Lietuvos tapytojų kūryba.

Jau penktadienį galerijoje „Cechas Vilnius“ bus pristatoma ukrainiečių tapytojo Rustamo Mirzoevo paroda „Beveik realybė“.

Tarptautinė Vilniaus tapybos trienalė – tęstinis, nuo 1969 m. kas trejus metus Lietuvos dailininkų sąjungos organizuojamas renginys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų