Universitetų teatrų forume – spektakliai ir kūrybinės akcijos

  • Teksto dydis:

Gegužės 4–9 dienomis jau 16-ą kartą vyks Tarptautinis universitetų teatrų forumas, organizuojamas Vilniaus Gedimino technikos (VGTU) ir Vilniaus universitetų (VU). Šiemet žiūrovų laukia ne tik 16 nemokamų spektaklių, bet ir teatro konferencija, skirta pirmo studentiško spektaklio Lietuvoje 445 metų sukakčiai paminėti, bei kūrybinės studentų akcijos Vilniaus vienuolynuose.

Pagrindine forumo tema pasirinktas lotyniškas posakis „Locus standi“, reiškiantis atramos tašką. Taip siekiama atkreipti jaunimo dėmesį į studentų teatro pradžią Lietuvoje – į pirmąjį spektaklį „Hercules“, pastatytą prieš 445 metus, ir studentiškų spektaklių iniciatores – Vilniaus vienuolijas.

„Organizuodami forumą siekiame suburti studentus bendrai teatrinei veiklai ir taip geriau vieni kitus pažinti, bendrauti, keistis patirtimi, kurti ir savo kūryba paliesti primirštas, bet vis dėlto aktualias temas. 2015-ieji yra paskelbti Pašvęstojo metais, o vienas ryškiausių pasišventimo pavyzdžių – vienuolystė, tad savo kūrybiniuose procesuose jai skirsime ypatingą dėmesį“, – sakė vienas forumo organizatorių, VGTU teatro studijos „Palėpė“ vadovas Olegas Kesminas.

Studentų kūrybos rezultatus bus galima pamatyti Vilniaus vienuolynuose vyksiančiose viešose akcijose – kūrybinėse dirbtuvėse. Jų metu aktoriai bandys atskleisti, kaip vienuolijos prisidėjo prie kultūros ir švietimo suklestėjimo ir išsaugojimo bei suteiks galimybę susipažinti su jų veikla šiuolaikiniame pasaulyje.

Forumo metu vyks ir dviejų dienų konferencija „Pradžia“, kurioje Tarptautinės universitetų teatrų asociacijos (AITU-IUTA) valdybos nariai iš Meksikos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Belgijos, Prancūzijos, Turkijos, Pietų Korėjos, Rusijos ir Kolumbijos dalysis savo įžvalgomis apie tai, kaip universitetų teatrai kūrėsi jų šalyse. Pranešimus skaitys ir Lietuvos teatrologai bei mokslininkai, kurie pasakos apie vienuolynų įtaką Lietuvos kultūriniam gyvenimui.

Tarptautiniame universitetų teatrų forume spektaklius rodys VGTU ir kitų Lietuvos universitetų teatrai bei svečiai iš užsienio – trupės iš Ispanijos, JAV, Prancūzijos, Slovėnijos, Šveicarijos, Kanados. Iš viso žiūrovai galės išvysti 16 pasirodymų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių