Valdovų rūmų muziejus sulaukė įspūdingos pinigų ir medalių kolekcijos

  • Teksto dydis:

Šią savaitę Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai sulaukė įspūdingų pinigų. Deja, už juos įsigyti nieko negalima, nes tai – vertybės, kurios papildys muziejaus rinkinius.

Daugiau kaip 300 monetų, medalių, banknotų, vertingų numizmatikos leidinių padovanojo vienas Valdovų rūmų paramos fondo steigėjų ir ilgametis jo vadovas Edmundas Kulikauskas. Tai pats gausiausias vieno asmens dovanotas muziejinių vertybių rinkinys Valdovų rūmų muziejaus istorijoje.

„Šią kolekciją rinkau bemaž 50 metų, gyvendamas JAV, ten vis pavykdavo įsigyti lietuviškų ir kitokių senųjų monetų. Žinau jų vertę ir manau, kad būtų labai savanaudiška jas pasilikti sau ir laikyti kur nors stalčiuje. Tegul tai, kas vertinga mūsų visų istorijai, būna pasiekiama plačiajai visuomenei. O tokiems tikslams nėra geresnės vietos nei Valdovų rūmų muziejus“, – sako kolekciją dovanojęs E. Kulikauskas.

Pasak jo, daugiau nei pusšimtį metų skaičiuojančios kolekcijos pradžia – 1965 metai. Čikagoje (JAV) už tuo metu solidžią sumą įsigyta vertinga istorinė moneta – 1562 m. datuojamas Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Augusto trigrašis. Itin vertingos ir kitos padovanotos šio valdovo valdymo laikais kaldintos monetos: dvidenaris, pusgrašiai ir keturgrašiai. Su jais Valdovų rūmų muziejaus rinkinius papildė ir Prahos grašiai, Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Jogailos denarai, Lietuvos didžiojo kunigaikščio ir Lenkijos karaliaus Žygimanto Senojo valdymo metais nukaldinti pusgrašiai ir grašiai, Lietuvos ir Lenkijos valdovų Vazų laikotarpio monetos: paltarokai, šilingai, grašiai, trigrašiai, šeštokai, ortai ir kt.

Iš viso Valdovų rūmų muziejui padovanotos 335 monetos, nukaldintos XIV a. – XX a. pradžioje. Su jomis ilgametis Valdovų rūmų paramos fondo vadovas nusprendė dovanoti ir 16 medalių, 22 banknotus bei vertingą retų knygų apie numizmatiką kolekciją, ji papildys Valdovų rūmų muziejaus biblioteką.

Keliasdešimčia tūkstančių eurų įkainotos E. Kulikausko dovanotos vertybės šiuo metu bus saugomos Valdovų rūmų muziejaus rinkinių saugyklose, jas peržiūrės restauratoriai, vėliau monetos ras savo vietą nuolatinėje Valdovų lobyno ir iždinės ekspozicijoje, o kiti eksponatai bus rodomi šį rudenį planuojamoje surengti įsigytų ir dovanotų vertybių bei kitose teminėse parodoje.

Iki šiol, be E. Kulikausko dovanotos vertybių kolekcijos, iš viso Valdovų rūmų muziejui, tiksliau – visos šalies žmonėms, arba nacionaliniam kultūros paveldo vertybių fondui, 2003–2016 m. bemaž 40 dosnių mecenatų, kultūrininkų, kolekcininkų, mokslininkų, taip pat organizacijų padovanojo ar perdavė net 204 eksponatus. Vienas dosniausių dovanotojų – Valdovų rūmų paramos fondas.

Visi eksponatų dovanotojai ir kiti Valdovų rūmų muziejaus rėmėjai bei mecenatai įamžinami specialioje Rėmėjų salėje – joje jau yra ir bus įrengiama marmuro lentų su geradarių vardais ar įstaigų pavadinimais. Ši salė užbaigs Rūmų istorinės ir architektūrinės raidos ekspoziciją, o joje įamžinti Valdovų rūmų atkūrimo rėmėjai bei muziejaus rinkinių gausintojai stos į vieną gretą su Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijos Vilniaus Žemutinėje pilyje statytojais: Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovais Gediminu, Vytautu, Žygimantu Senuoju ir Žygimantu Augustu bei Vazų dinastijos atstovais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių