Pereiti į pagrindinį turinį

Vargonų muzika pasakos Jūratės ir Kastyčio meilės istoriją

2015-07-17 13:22
DMN inf.
Organizatorių nuotr.

Koncertų ciklas „Muzikos valanda VU Šv. Jonų bažnyčioje“ vargonų muzikos mylėtojus šį šeštadienį, liepos 18 d. 18 val. kviečia į vargonininko dr. Vido Pinkevičiaus koncertą „Jūratė ir Kastytis“, kuris yra renginių, skirtų paminėti didžiausių Lietuvos vargonų atstatymo 15 metų sukakčiai (2000-2015), dalis.

Vakaro metu pirmą kartą Lietuvoje skambės vargonų improvizacijos lietuvių liaudies padavimo apie Jūratę ir Kastytį motyvais.

Kaip pasakojo improvizuoti įvairių tautų pasakomis ir legendomis bei biblijinėmis istorijomis mėgstantis Pinkevičius, Jūratės ir Kastyčio meilės istorija jį žavi savo dramatizmu ir nestandartine pabaiga, kuri puikiai tinka piešti vargonų muzikos improvizacijų spalvomis.

„Vargonai gali išgauti neįprastai daug spalvinių niuansų, kurie slypi sumaniai derinant registrus ir jų kombinacijas. Be to, audžiant tokią muzikinę istoriją pasitelkiu plačias melodines, ritmines, harmonines, faktūros ir formos galimybes, kurios padeda klausytojams savaip įsivaizduoti Jūratės, Perkūno, undinėlių ir Kastyčio vilties ir skausmo kupiną veiksmą,“ – pasakojo improvizacijos tradicijas Lietuvoje plėtojantis vargonininkas.

Anot Pinkevičiaus, tikrą improvizaciją visada lydi jausmas jog nežinai, kas išlys už kampo.

„Tai kartu ir baugina, ir traukia. Šią būseną galima palyginti su nežinia prieš šokant naktį į tamsų baseiną. Prieš tai yra tam tikra baimė, o po to džiaugiesi, kad tai padarei,“ – atskleidė improvizatorius ir pridūrė, jog turi būti pasiruošęs bet kokiai staiga pasirodžiusiai galimybei.

Bilietai parduodami prieš koncertą renginio vietoje. Bilieto kaina – 5 Eur; moksleiviams, studentams, neįgaliesiems ir senjorams su pažymėjimais – 3 Eur.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų