Vilniuje – išskirtinė galimybė išgirsti kompozitorės Z. Bružaitės dainas

  • Teksto dydis:

Vasario 6 d. Vilniaus muzikos klube „Tamsta“ vyks koncertas „Penktame aukšte“, kuriame skambės Zitos Bružaitės dainos. Tai išskirtinė galimybė išgirsti pačios kompozitorės gyvai atliekamas savo dainas. Koncerte taip pat dalyvaus dainininkė Vytautė Pupšytė ir instrumentinis ansamblis – Kęstutis Pavalkis (klavišiniai), Eglė Janauskaitė (fleita), Chrisas Ruebensas (gitara), Denis Murašovas (kontrabosas), Gediminas Augustaitis (perkusija). Vakaro programą pristatys ir kompozitorę kalbins muzikos kritikė, renginių ir radijo laidų vedėja Rasa Murauskaitė.

Z. Bružaitė šiais metais pelnė Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją už muzikos universalumą ir emocinį atvirumą. Tai kompozitorė, kurianti įvairiausių žanrų muziką. Parašyti ji gali viską – operą, simfoniją, muziką teatro spektakliui ar tiesiog dainą. Vienos dainos yra puošnios ir tai atsispindi fortepijono partijoje, kitos – asketiškos, kurių melodiją gali sudaryti keturi garsai. Klausant jos kūrinių galima išgirsti džiazo, liaudies, romantinės, šiuolaikinės ir net Tolimųjų Rytų muzikos motyvų.

Visai neseniai Lietuvos muzikos informacijos centras išleido kompozitorės Z. Bružaitės dainų rinkinį „Penktame aukšte“ – natas bei kompaktinę plokštelę. Leidinio pavadinimas „Penktame aukšte“ – ne veltui toks. Keletas dainų iš tikrųjų buvo sukurtos kompozitorei gyvenant penktame aukšte. „Nesvarbu, kad tikslių sukūrimo metų nepamenu, bet nutuokiu, kokios dainelės buvo tuomet apsilankiusios penktame aukšte. Tai – „Vyturėlis“, „Bus ruduo“ ir kitos. Be to, leidinio pavadinimas dar atspindi ir tam tikrą atsiplėšimą nuo žemės kuriant. Gal iki dangaus ir nepakylama, bet iki penkto aukšto – beveik visada“, – taip savo mintis apie leidinio pavadinimą pristato jų autorė.

Koncerto metu „Tamstos“ scenoje išgirsite dainas iš šio leidinio bei jį papildančios kompaktinės plokštelės. Tarp jų ir visiškai naujos, 2019 m. sukurtos, kompozicijos: „O koks dangus gilus“ (ž. M. Martinaičio), „Gervės“ (ž. M. Vainilaičio), „Popieriniai žmogeliai“ (ž. S. Gedos), „Pienės“ (ž. L. Degėsio), „Miglotas vakaras“ (ž. M. Vainilaičio). Vienose dainose kompozitorė naudoja vaikams skirtus eilėraščius, kitose – sudėtingesnę poeziją, kuri labiau suprantama suaugusiųjų pasauliui, tad koncertas skirtas įvairaus amžiaus klausytojams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sonata

Sonata portretas
Būtų labai šaunu išgirsti ir Kaune.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių