Pereiti į pagrindinį turinį

Vilniuje svečiuojasi „Paryžiaus mokyklos dailininkai iš Baltarusijos“

AFP nuotr.

Vilniuje, Paveikslų galerijoje veikia paroda „Paryžiaus mokyklos dailininkai iš Baltarusijos“. Nuo pirmadienio per LRT Kultūros kanalą pradedami rodyti baltarusių režisierių filmai sukurti kaip šios paveikslų kolekcijos dalis.

Paryžiaus mokyklos dailininkai iš Baltarusijos – tai paroda iš Baltarusijos „Belgazprombank“ kolekcijos, muziejinių ir privačių rinkinių. Vilniuje ji atidaryta rugsėjį ir tai pirmas kartas kai kolekcija iškeliavo iš Baltarusijos.

Parodoje eksponuojama XX amžiaus pradžios Paryžiaus mokyklos menininkų, gimusių Baltarusijoje, tapybos, grafikos, skulptūros kūriniai. Viso 69 darbai. Tai Marko Šagalo, Chaimo Sutino, Mišelio Kikoino, Osipo Cadkino, Pinko Kremenio, Šragos Carfino darbai.

Baltarusijos režisierių Aleho Lukaševičiaus ir Aliaksandro Aliaksejevo sukurti  filmai tuo pačių parodos pavadinimu pasakoja apie šiuos dailininkus. Devyni pusvalandžio trukmės filmai, kuriuos autoriai įvardija kaip švietėjiška dokumentinį serialą.

„Tarp jų ir žinomi vardai ir mažiau žinomi, būtent mums svarbu buvo skirti dėmesį tiems mažiau žinomiems, nes jie ne mažiau reikšmingi menine prasme, bet ne taip išreklamuoti kaip C. Sutinas ar M. Šagalas.

Svarbu buvo ne šiaip parodyti paveikslus, bet sekti dailininkų gyvenimo ir kūrybos kelią, žinoma, reikėjo aplankyti vietas, kur jie gyveno ir kurios juos įkvėpė. Tai ir Prancūzija, ir Lietuva, nes ir C. Sutinas, ir M. Kikoinas ir P. Kremenis čia mokėsi piešimo mokykloje, taip pat ir Rusija, Baltarusija.

Svarbu buvo ištyrinėti archyvus, ypač Prancūzijos. Nacionaliniame Minsko kino foto archyve radome unikalų dokumentą, nuotrauką, kurioje M. Šagalas žygiuoja per 1918 spalio revoliucijos metines Vitebske ir archyve buvo pažymėta, kad tai 1923 metai, bet jis 1922 paliko Rusiją, o Vitebską dar anksčiau, neatitiko, tada Maskvos archyvuose patikslinom, kad tai 1918 metų balandžio 3 diena“, – kalbėjo  režisierius, scenarijaus autorius Alehas Lukaševičius.

Filmai per LRT Kultūros kanalą pradedami rodyti pirmadienį – 21:30 pirmoji dalis – „Gimę Baltarusijoje“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų