Pereiti į pagrindinį turinį

2013-ieji: geri metai Vilniaus savivaldybės klerkams

2014-03-13 04:00
G. Bartuškos nuotr.

Gerėjant ekonominei situacijai šalyje, gerėja ir sostinės savivaldybės bei jai priklausančių įmonių darbuotojų atlyginimai. Nors kai kurių darbuotojų atlyginimai padidėjo nežymiai, o kai kurių netgi šiek tiek sumažėjo, didžiosios dalies kišenes 2013 m. pasipildė.

Savivaldybėje – prieškrizinis lygis

Vilniaus miesto savivaldybėje beveik visų darbuotojų atlyginimai 2013 m. padidėjo. Miesto mero Artūro Zuoko darbo užmokestis paaugo truputį daugiau nei 120 litų iki beveik 5,4 tūkst. litų iki mokesčių. Mero pavaduotojų atlyginimai taip pat padidėjo panašia suma iki 4,6 tūkst. litų, o administracijos direktoriaus uždarbis išaugo beveik trimis šimtais litų ir siekė beveik 7,5 tūkst. litų.
Tiesa, nors alga padidėjo visiems savivaldybėje dirbantiems politikams, politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojams ir karjeros valstybės tarnautojams, tokios malonės nesulaukė pagal darbo sutartis dirbantieji. Daugelio jų darbo užmokestis sumažėjo nuo kelių iki maždaug pusantro šimto litų. Atlyginimai vos aštuoniais litais pakilo tik pagal darbo sutartį dirbančiam skyriaus vedėjui ir 130-čiai specialistų.

Vilniaus miesto savivaldybės viešųjų ryšių skyriaus vyriausiasis specialistas Andrejus Žukovskis tikino, kad valstybės tarnautojų atlyginimai padidėjo, vykdant Konstitucinio teismo nutarimą dėl valstybės tarnautojų atlyginimo koeficientų ir priedų atstatymo į prieškrizinį lygį. Dėl šios priežasties esą ir matomas daugelio savivaldybės darbuotojų atlyginimų padidėjimas.

Jis taip pat patikslino, kad darbuotojų atlyginimai savivaldybėje nebuvo sumažinti, įskaitant ir dirbančiuosius pagal darbo sutartis.
"Tam tikri atlyginimų svyravimai būna pasikeitus darbuotojui, arba, pavyzdžiui, jei darbuotojui buvo skirtas didesnis ar mažesnis priedas, už gerus darbo rezultatus. Suprastėjus darbo rezultatams, priedas gali būti panaikintas", - atlyginimų pasikeitimų priežastis aiškino savivaldybės atstovas.

Didžiausios "Grindos" algos

Bene labiausiai atlyginimai išaugo UAB "Grinda". Šioje įmonėje aukštesnes pareigas užimančių darbuotojų atlyginimai didesni ne tik už miesto mero pavaduotojų algas, bet gerokai lenkia ir paties A.Zuoko uždarbį.

Iš 403 įmonėje dirbančių darbuotojų, atlyginimas nė kiek nepakilo tik 23-ims viešųjų darbų pagalbiniams darbininkams. Kitiems darbo užmokestis mažiausiai pakilo 30 litų. Tačiau kai kuriems aukštesnes pareigas užimantiems darbuotojams išaugo netgi daugiau kaip 2 tūkst. litų. "Grindos" direktoriaus Algimanto Viliūno darbo užmokestis pakilo nuo beveik 10 tūkst. litų iki daugiau kaip 11,5 tūkst. litų. Taip pat ženkliai išaugo ir technikos direktoriaus, direktoriaus pavaduotojo miesto tvarkymui, direktoriaus pavaduotojo MADT ir vyr. buhalterės atlyginimai. Įmonėje dirbantys šeši projektų vadovai 2013 m. uždirbo beveik tiek pat, kiek Vilniaus miesto meras – 5,1 tūkst. litų.

Kitur taip pat augo

Didžioji dalis UAB "Vilniaus gatvių apšvietimo elektros tinklai" darbuotojų irgi neturėtų skųstis. Atlyginimai mažiau nei šimtu litų sumažėjo inžinieriams ir inžinieriams-IT specialistams, kurių įmonėje yra vos penki. Visiems kitiems darbuotojams atlyginimai pakilo nuo kelių litų iki daugiau kaip tūkstančio.

Labiausiai alga išaugo direktoriaus padėjėjai, buhalterei-kasininkei ir meistrams. Vietoj daugiau kaip 2,5 tūkst. litų, jų algalapiuose atsirado 3,7 tūkst. litų.

Viešojoje įstaigoje "Vilniaus turizmo ir informacijos centras ir konferencijų biuras" atlyginimai taip pat rodo gerėjančią finansinę situaciją. Daugeliui darbuotojų atlyginimas padidėjo bent pora šimtų litų. Įstaigos direktorės uždarbis ūgtelėjo net tūkstančiu. Tiesa, kai kurių darbuotojų darbo užmokestis liko toks, koks buvo 2012 m.

Nepakito arba sumažėjo

Nė kiek atlyginimai nepakito tik UAB "Start Vilnius", kurioje dirba šeši darbuotojai. Įmonė užsiima Vilniaus miesto nekilnojamojo turto vystymu, palankios investicinės aplinkos kūrimu, investicijų pritraukimu ir inovacijų bei aukštųjų technologijų verslo plėtra.
Direktorius čia uždirba 7,5 tūkst. litų per mėnesį. Jo trys pavaduotojai tiek 2012 m., tiek 2013 m. per mėnesį gaudavo 6,9 tūkst. litų atlygį, o du projektų koordinatoriai – 2,8 tūkst. litų.

Darbuotojams, dirbantiems VšĮ "Vilniaus senamiesčio atnaujinimo agentūra", darbo užmokestis 2013 m. netgi sumažėjo. Vyriausioji architektė čia uždirbo 720 litų mažiau nei 2012 m. Kitų darbuotojų atlyginimai taip pat sumažėjo maždaug 150-200 litų. Tik vyriausiosios finansininkės uždarbis paaugo 200 litų ir 2013 m. siekė 3600 litų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų