Pereiti į pagrindinį turinį

Abejingumo šarvai sunkiai pramušami

2008-05-15 09:00

Kuo baigėsi vakar „Vilniaus dienoje“ aprašyta istorija, kai pareigūnų buvo prašoma apginti girtos kompanijos įkaitu tapusį vaiką? Kaip ir visuomet, pagalbos šauksmas nebuvo išgirstas, o paskui atsitokėta ir pradėta ieškoti kaltų.

Abejingumas klesti. Vakar „Vilniaus diena“ pranešė apie sostinės centre lėbavusią kompaniją, kurios pašonėje vežimėlyje sėdėjo mažametis vaikas. Įžūlūs triukšmadariai elgėsi itin agresyviai. Bet čia dar pusė bėdos. Jie tyčiojosi ir kankino bejėgį vaiką – jam tarp pirštų įkišo smilkstančią cigaretę.
Mažyliui pradėjus verkti, girta motina garsiai klausinėjo, kaip užčiaupti vaiką. Ši siaubo scena policijos pareigūnų nesudomino – nuviję girtuoklius jie išvažiavo.

Pagalbos kreiptasi ir į vaikų teises ginančias organizacijas. Vaiko teisių apsaugos tarnybos Vilniuje vedėjo pavaduotoja Greta Zvolinskienė dienraščiui teigė, kad gavę informaciją įstaigos darbuotojai iškart nuvyko į Labdarių ir Totorių gatvėje esantį kiemą, tačiau ten nieko nerado.
„Iškart apie tai buvo pranešta ir policijai, tačiau šie taip pat patvirtino, kad atvykęs ekipažas nieko nematė, nieko neužfiksavo“, – tvirtino G.Zvolinskienė.
Tarnybos darbuotoja teigė, kad policijos patruliai pasielgė visiškai atmestinai.
„Jeigu buvo pranešta, kad tarp girtaujančių yra vaikas, pareigūnai turėjo patikrinti visų ten buvusių asmenų tapatybę ir jų gyvenamąsias vietas, apgirtusius piliečius pristatyti į komisariatą, o apie netinkamai auginamą vaiką pranešti mūsų tarnybai“, – pareigūnų darbo klaidas išdėstė specialistė.

Nežino, kur ieškoti vaiko

Atsainus pareigūnų elgesys tik sustiprino norą išgelbėti vaiką. Vidury baltos dienos girtaujančios kompanijos nuotraukas redakcija nusiuntė į Vyriausiąjį policijos komisariatą ir Vaikų teisių apsaugos tarnybą. Ar tai padės išaiškinti lėbavusius vaikelio tėvus ir išvaduoti mažametį iš pavojingos aplinkos, paaiškės vėliau.
Policija girtuoklius paleido net neužsirašiusi jų duomenų, tad dėl vaikų gerovės kovojantiems specia-listams tapo itin sudėtinga surasti vaikelį ir jam padėti – nežinoma tėvų gyvenamoji vieta. Tarnybos darbuotojai tikisi, kad paieškas gali palengvinti išplatintos nuotraukos, kuriose matomi puotos dalyviai.
Vaikų teisių apsaugos tarnyba panašių skambučių apie smurtą ar netinkamai auginamus vaikus sulaukia labai mažai – vos keleto per mėnesį.
„Dažniausiai skambina lėbautojų kaimynai ar šalia gyvenantys ir realią grėsmę matantys žmonės, tad ir girtuoklių ilgai ieškoti nereikia. Tačiau kyla problemų jau nuvykus į vietą – dauguma tarnybos darbuotojų yra moterys, kurioms drausminti girtus tėvus pavojinga, tad neretai į pagalbą tenka kviestis policijos pareigūnus“, – pasakojo G.Zvolinskienė.

Patrulių veiksmai bus tiriami

Dar įvykio dieną, antradienį, sostinės Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) viršininko pavaduotojas Raimundas Dervinskas dienraščiui pripažino, kad patruliai pasielgė itin neprofesionaliai.
Vakar VPK atstovai atsisakė komentuoti šį įvykį, mat 3-iajame policijos komisariate pradėtas tarnybinis patikrinimas dėl patrulių veiksmų. Jį atlikus turėtų paaiškėti, ar policininkai teisingai elgėsi susiklosčiusiomis aplinkybėmis ir ar priėmė teisingą sprendimą.
VPK pareigūnai tik patikino, kad gautos fotografijos paspartins įvykio tyrimą. Policija prašo nuotraukose esančius asmenis atpažinusius ar žinančius jų gyvenamąją vietą žmones tai pranešti telefono numeriu 112.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų