Pereiti į pagrindinį turinį

Aferistų pinklės atėmė norą gyventi

2012-06-13 14:00
Aferistų pinklės atėmė  norą  gyventi
Aferistų pinklės atėmė norą gyventi / Artūro Morozovo nuotr.

Kauno apylinkės teismas atvertė stambaus masto sukčiavimo bylą. Trys aferistai iš 25 gyventojų išviliojo pinigų ir turto už 647 tūkst. litų. Šioje byloje teisiamiems sukčiams jau pareikšti įtarimai ir kitoje byloje, kurioje padaryta žala viršija 2 mln. litų, o nukentėjo apie 100 asmenų.

Sukčiavimo menas

Teismo koridoriuje vakar prieš posėdį lūkuriavo būrys žmonių. „Jie milijonus išviliojo. Juk negalėjo tiek išleisti, kažkur tie pinigai turi būti“, – šnabždėjosi dvi nukentėjusiosios. „Mano sesuo kelis kartus net bandė žudytis. Laimė, vyras spėjo atgriebti. Ji visus pinigus prarado“, – guodėsi Vanda Korsakovienė.

Ji pati prarado daugiau nei 12 tūkst. litų. Moteris nesigynė – ji paprasčiausiai neatsispyrė pagundai lengvai užsidirbti. „Žadėjo, kad 50 proc. įdėtos sumos atgausiu jau per pirmą mėnesį. Tai kaip nenorėsi“, – atsiduso nukentėjusioji.

Viena aferistė prisistatė banko darbuotoja, kita jos padėjėja ir taip suko galvas patikliems „klientams“. Teismo koridoriaus prieblandoje laukdami susitikimo su juos apšvarinusia kompanija, nukentėjusieji tvirtino, kad tikėjo sukčiais. Laukė pinigų padidėjimo, aferistų raginami ieškojo kitų aukų.

Pristatyta iš Panevėžio

Atrakinta teismo salė bemat buvo užpildyta. Tik suolas pirmoje eilėje liko pustuštis. Prie pat lango atsisėdo tamsiaplaukė moteris, o kitos dvi per atstumą nuo jos. Kaip vėliau paaiškėjo, juodaplaukė buvo viena iš teisiamųjų – 43-ejų Virginija Čaplikienė.

Netrukus Konvojavimo tarnybos pareigūnai įvedė suimtuosius – 41 metų Ričardą Navicką ir 37-erių Sonatą Stonkutę. Pastaroji jau su trijų teistumų patirtimi teismo posėdžiui pasiruošė tarsi kino žvaigždė – dideli akiniai nuo saulės dengė beveik pusę S.Stonkutės veido, galvą buvo apsigobusi marga skarele.

Ši teisiamoji slėpėsi ne tik nuo fotografų objektyvų. Visą laiką, kol vyko procesiniai, parengiamieji teismo posėdžio veiksmai, ji nė karto neatsisuko pasižiūrėti į nukentėjusiuosius.

Pirmą kartą už sukčiavimą S.Stonkutė buvo nuteista 1995 m. 3,5 metų nelaisvės. Atlikusi šią bausmę, moteris netruko grįžti į Panevėžio moterų koloniją. Šiuo metu ji atlieka beveik 7 metų laisvės atėmimo bausmę, skirtą dviem nuosprendžiais 2008 ir 2009 m. Beje, taip pat už sukčiavimą.

Aferos butais

S.Stonkutė prisistatydavo ne tik banko darbuotoja. Viena nukentėjusioji pasakojo, kad mėgino iš aferistės nebrangiai nusipirkti butą. „Dirbau turguje. Ji apsipirkdavo pas mane. Taip ir įsišnekėjome, kad man reikėtų pasigerinti gyvenimo sąlygas. Pasakiau, kad naujam būstui galėčiau skirti 50 tūkst. litų“, – teismui išklojo Daiva Tamošiūnienė.

Moteris neslėpė, kad per daug nesigilinusi, kokios 2006 m. buvusios butų kainos. Pirmas S.Stonkutės pasiūlytas būstas Kaune, Saulės gatvėje, buvo įvertintas 43 tūkst. litų. Nukentėjusioji pasakojo, kad aferistė aiškino, jog šis butas parduodamas iš varžytinių. Užsiminusi, kad tokie sandoriai greitai neįvyksta, S.Stonkutė iš nukentėjusiosios paėmė 31 tūkst. litų avanso.

Vėliau paimtos sumos buvo įvairios: 4,4 tūkst. litų, 800 eurų, 13 tūkst. litų. Taip suma išaugo iki 50 tūkst. Teko netgi paskolą imti, nes aferistė teigė, kad trūksta dar 10 tūkst. litų. Siūlė moteriai S.Stonkutė ir kitų butų, netgi namą. Apžiūrint nekilnojamąjį turtą dalyvaudavo dar vienas vyras. „Paskui ji vis dingdavo. Atsiradusi ramindavo, kad viskas bus gerai. Galiausiai visai prapuolė“, – maždaug metus trukusį pinigų melžimą prisiminė nukentėjusioji.

Kaltę pripažįsta

Pagal nukentėjusiųjų reakcijas buvo galima susidaryti įspūdį, kad aferistams vadovavo S.Stonkutė. Šį jos vaidmenį iš dalies galėtų patvirtinti teistumai už analogiškus nusikaltimus. „Gerbiamas teisme, aš pripažįstu visus padarytus nusikaltimus, tik reikės patikslinti“, – mandagiai tarė S.Stonkutė.

Kaltu prisipažino ir šalia jos pasodintas kitas teisiamasis R.Navickas. Trečia teisiamoji V.Čaplikienė kalta prisipažino iš dalies. Visi kaltinamieji sukčiai pasirinko parodymus teisme sakyti po nukentėjusiųjų ir liudytojų apklausų.

S.Stonkutė baigusi tik vidurinę mokyklą, jos bendrai įgiję aukštesnįjį išsilavinimą. Nė vienas nedirbo ir nedirba. Iš teisiamos trijulės tik S.Stonkutė su kriminaline praeitimi. V.Čaplikienė ir R.Navickas iki šiol nebuvo teisti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų