Aistros dėl „Laisvės kalvos“ maketo: teismas atmetė Vyčio šalininkų prašymus

Vilniaus apygardos teismas penktadienį atmetė Vyčio skulptūros šalininkų prašymus užkirsti kelią Lukiškių aikštėje eksponuoti memorialo „Laisvės kalva“ maketą.

Kūrybines dirbtuves prieš dvejus metus laimėjusio Andriaus Labašausko kūrinio maketą kitą savaitę planuojama eksponuoti Lukiškių aikštėje. Antrojoje vietoje likusio Vyčio memorialo autoriai prašė teismo „uždrausti Lukiškių aikštėje statyti bet kokius statinius, susijusius su trečiojo asmens A. Labašausko projekto įgyvendinimu“, taip pat neatlikti jokių kitų su kūrybinėmis dirbtuvėmis susijusių veiksmų.

Pagrindinio sprendimo dėl pačios „Laisvės kalvos“ statymo teismas dar nėra priėmęs.

„Ieškovai nenurodė pagrįstų argumentų, dėl kurių būtų pagrindas taikyti laikinąsias apsaugos priemones, taip pat neįrodė, kad nesiėmus laikinųjų apsaugos priemonių teismo sprendimo įvykdymas gali pasunkėti arba pasidaryti nebeįmanomas, todėl jų prašymas netenkinamas“, – teigiama teismo sprendime.

Atšaukti kūrybinių dirbtuvių sprendimus teisme siekė Vyčio memorialo autoriai architektai Kęstutis Akelaitis, Gintaras Čaikauskas ir Linas Naujokaitis, dailininkas Rimantas Dichavičius bei pačios skulptūros autorius Arūnas Sakalauskas. Jų kūrinys prieš dvejus metus skelbtame konkurse visuomenės ir komisijos balsais liko antras ir užleido pirmąją vietą skulptoriaus A. Labašausko idėjai.

S. Žiūros nuotr.

Tiek A. Labašauskas, tiek Vilniaus savivaldybės administracija sveikina šį sprendimą.

„Teisingas ir racionalus teismo sprendimas, tokio ir tikėjomės. Deja, ne visi susitaiko su tautos valia ir teisėtu konkursu, todėl esame tikri, kad tai nebus paskutinis pagalys į ratus. Mes turime įsipareigojimą vilniečiams užbaigti Lukiškių aikštės atnaujinimą, todėl tą ir darysime“, – BNS sakė savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

A. Labašauskas BNS teigė, kad maketas jau parengtas seniai ir bus atvežtas antradienį.

Byloje ieškovai reikalauja panaikinti konkurso rezultatus, užkirsti kelią A. Labašausko skulptūros atsiradimui aikštėje ir toliau tęsti kūrybines dirbtuves vertinant pateiktus darbus. Jų teigimu, pastačius minėtą skulptūrą būtų pažeistas viešasis interesas. Ginčą teismas toliau nagrinės kitą savaitę.

Kultūros ministerija yra įsipareigojusi skirti kūriniui 0,5 mln. eurų – pinigus pervesti žadėta pasibaigus teismams, taip pat suderinus projektą paveldosauginiais aspektais.

Diskusijos dėl reprezentacinės valstybės Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo vyksta nuo nepriklausomybės atkūrimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žemaitis

Žemaitis portretas
Jeigu jau tokį paminklą, tai siūlau pasikviesti jaunimą(kuris paišo paveiksliukus ant sienų) - tai bent linksmesnį nulipdys. O nepastatę molio gabalo - tai bent žaliavą sutaupysim.

Marius

Marius portretas
Partizanų vardai ir slapyvardžiai labai tinkamai surašyti buvusių KGB rūmų sienoje anapus gatvės. Tai ir vėl rašys ant "kalvelės' medžių "kamienų"? Argi Lietuva - vien tik žeminės??? O kur visa Valstybės istorija, kur sostinės Vilniaus šlovė nuo pat Gedimino laikų? Gal tik mūsų skulptoriai bejėgiai tai išreikšti?

Ateivis

Ateivis portretas
Lukiskiu aiksteje turi stoveti Vytis. Baikite su kazkokiomis kalvomis aiksteje! Cia aikste ar zaidimu aikstele?
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių