Pereiti į pagrindinį turinį

Akibrokštas: prisidirbę policininkai palepinti dosniomis išmokomis

2012-10-18 10:05
Akibrokštas: prisidirbę policininkai palepinti dosniomis išmokomis
Akibrokštas: prisidirbę policininkai palepinti dosniomis išmokomis / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Kauno Centro policijos komisariato pareigūnai įtariami pavasarį padarę labai sunkų nusikaltimą, tačiau oficialūs įtarimai jiems pareikšti tik rudenį. Per tą laiką pareigūnai, gavę dosnias išmokas, pasitraukė iš tarnybos.

Piniginės gerokai pasipildė

Kauno Centro policijos komisariato darbuotojai Linas Kurilavičius ir Andrejus Riamzinas įtariami padarę nusikaltimą, už kurį gresia kalėjimas, tačiau tai nesutrukdė įtariamiesiems pasitraukti iš tarnybos ir kartu pasipildyti pinigines. Jiems išmokėtos keturių mėnesių vidutinio darbo užmokesčio išmokos. L.Kurilavičius gavo 11 748 litus, A.Riamzinas – 13 792.

Policijos atstovai aiškina, kad kitaip pasielgti nebuvo galima, nes abu pareigūnai pristatė Centrinės medicinos ekspertizės komisijos išvadas, kad jie negali toliau dirbti dėl sveikatos būklės. Išmokas teko mokėti, nes policininkų atleidimo dieną jokie oficialūs įtarimai nei L.Kurilavičiui, nei A.Riamzinui nebuvo pareikšti.

Įtartini vingiai byloje

Įdomu tai, kad nuo pavasario pradėtame tyrime ryškūs posūkiai prasidėjo po to, kai apie skandalą sužinojo „Kauno diena“. Dienraščiui pradėjus domėtis šia istorija, A.Riamzinas iš tarnybos atleistas po kelių dienų. Dar po mėnesio, paskutinėmis rugpjūčio dienomis, su išeitine išmoka kišenėje atleistas ir L.Kurilavičius. Tik tada jiems pareikšti įtarimai.

„Jau buvo seniai aišku, kad taip bus“, – nesistebėjo „Kauno dienos“ šaltinis Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate (VPK).

Jau vasaros viduryje buvo aišku, kad bylos tyrimas vyksta labai lėtai. Oficialios to priežastys: L.Kurilavičiaus ir A.Riamzino sveikatos būklė ir bylą tiriančių pareigūnų atostogos.

„Negaliu detaliai komentuoti, kodėl įtarimai pareikšti tik rudenį. Galiu pasakyti tik tiek, kad tai padaryta iškart, kai atsirado galimybė“, – teigė Kauno apylinkės prokuratūros prokurorė Virginija Vigelienė.

Gelbėjo kolegos sūnų?

Centrinė bylos figūra yra Operatyvaus valdymo skyriaus Centro grupės vyresniojo postinio pareigas ėjęs L.Kurilavičius.

„Kauno dienos“ šaltinių teigimu, jis, klastodamas dokumentus, bandė išsukti į komisariatą pristatytą su narkotikais įkliuvusį savo kolegos – kito policijos pareigūno sūnų.

Apie šio jaunuolio ir kelių jo draugų sulaikymą, teigia „Kauno dienos“ šaltiniai, Centro PK žurnaluose neturėjo likti jokios žymės. Vis dėlto klastojimo faktą pastebėjo dokumentus tikrinę sąžiningi pareigūnai.

Nepatvirtintais duomenimis, L.Kurilavičiaus kolega A.Riamzinas prie dokumentų klastojimo greičiausiai neprisidėjo, tačiau galėjo žinoti apie klastojimo faktą ir apie tai nieko neinformavo.

Prokurorė nepaneigė

Prokurorė V.Vigelienė nei bylos detalių, nei pareikštų įtarimų buvusiems pareigūnams nekomentavo, tačiau nepaneigė, kad įvykis gali būti susijęs su dokumentų klastojimu.

„Jiems pareikšti įtarimai dėl nusikalstamų veikų padarymo. Situacija yra paini, todėl galutiniai įtarimai gali keistis“, – aiškino prokurorė.

V.Vigelienė teigė, kad bylos tyrime jau pastebimai pasistūmėta į priekį, tačiau reikia atlikti dar daug veiksmų, todėl apie bylos perdavimo teismui datą kalbėti anksti.

Policija stebi abejingai

Sunkiais nusikaltimais įtariamų pareigūnų atleidimas su išmokomis ir socialinio draudimo įmokomis policijai atsiėjo 32,5 tūkst. litų. Vis dėlto atrodo, kad policijos vadovams dėl to širdies pernelyg neskauda. Tyrimų dėl L.Kurilavičiaus ir A.Riamzino atleidimo priežasčių pradėti neketinama.

 

„Įtarimų ar abejonių kilti gali, tačiau tai jau ne mūsų kompetencija, o medikų sąžinės ir kompetencijos reikalas“, – dėstė Policijos departamento Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis.

„Jeigu žmogus nėra nušalintas nuo pareigų, o Centrinė medicinos ekspertizės komisija pateikia išvadą, kad jis netinkamas tarnybai, įstatymas mums neleidžia kitaip pasielgti, kaip tik atleisti tokį žmogų jau kitą dieną“, – aiškino Kauno apskrities VPK viršininkas Algirdas Kaminskas.

„O tyrimo ar jo trukmės aš komentuoti negaliu. Visiems tyrimams vadovauja prokurorai“, – pridūrė komisaras.


Komisariatą krečia skandalai

Šiais metais Kauno Centro policijos komisariato pavadinimas neigiamame kontekste skambėjo ne vieną kartą. Vienas garsiausių skandalų – komisariato pareigūnų Olego Samsono ir Andriaus Alimkino byla.

Kriminalinės policijos skyriaus tyrėjus vasarą sulaikė Specialiųjų tyrimo tarnyba. Įtariama, kad kriminalistai pareikalavo, jog kaunietis susimokėtų už tai, kad nebūtų pradėta išprievartavimo byla, kurioje jis būtų įtariamasis. Abu pareigūnai šiuo metu yra nušalinti nuo pareigų.

Kokia tyrimo stadija šiuo metu, nepavyko sužinoti, nes bylą kuruojanti Kauno apygardos prokuratūros prokurorė atostogauja, o ją pavaduojantis kolega teigia neįsigilinęs į bylos esmę, todėl vakar detalių negalėjo pakomentuoti. Žinoma tik tiek, kad vienas iš įtariamųjų bent dalį jam metamų įtarimų apskundė.

„Kauno diena“ taip pat rašė apie kelis atvejus, kai pareigūnams netinkamu elgesiu Centro policijos komisariato darbuotojus apkaltino nuo pareigūnų patyčių nukentėję piliečiai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų