Aleksote apkarto gyvenimas šalia dvokiančio upelio

„Man gėda kažką į svečius pasikviesti, baisu ir į lauką išeiti“, – piktinosi Aleksoto Mokolų gatvės gyventojas Valdas Vainilavičius. Jis daugiau nei dešimt metų siekia, kad savivaldybė pažabotų nelegaliai kanalizaciją įsirengusius kaimynus ir išvalytų upelį.

Nelegali kanalizacija

V.Vainilavičius ne vienus metus savivaldybės prašo išvalyti ir apsaugoti šalia tekantį upelį nuo fekalijų, kuris yra Semaškos upelio intakas, II forto drenažo sistemos dalis.

„Prie du dešimtmečius vanduo dar buvo švarus. Kažkada jame veisėsi žuvys, vandenį semdavo pagirdyti gyvuliams. Pamažu tas upelis prisipildė fekalijų“, – pasakojo V.Vainilavičius.

Šalia Mokolų gatvės yra Naugardiškių regioninis parkas. Kitapus šio parko dauguma gyvenamųjų namų savo kanalizacijų ir lietaus nutekamąsias sistemas įsirengė nelegaliai.

„Juk niekam nėra paslaptis, kad be jokių leidimų buvo paklotas vamzdis per visą parko teritoriją. Tas vamzdis baigiasi griovyje, šalia kurio ir teka upelis. Taip visas kanalizacijos turinys patenka į jį“, – atviravo kaunietis.

Rinkimų pažadai

Pasak V.Vainilavičiaus, Mokolų gatvės gyventojų rūpesčiai žinomi ir seniūnijos, ir savivaldybės atstovams.

„Prieš trejus metus Civilinės saugos tarnybos posėdyje buvo priimtas sprendimas įpareigoti savivaldybę ir „Kauno vandenis“ parengti projektą grioviui ir upeliui išvalyti“, – prisiminė vyras.

Prieš pusantrų metų, kai vyko savivaldybių rinkimai, Mokolų gatvės gyventojai džiaugėsi politikų vizitais, nes jie žadėjo padėti.

„Kalbėjo, kad išasfaltuos visą gatvę, nusausins teritoriją, išvalys upelį ir griovius. Rinkimai praėjo, postus išsidalijo, o mus duotus pažadus pamiršo“, – piktinosi V. Vainilavičius.

Šią vasarą jis vėl surinko daugelio gyventojų parašus ir kreipėsi į savivaldybės Miesto tvarkymo skyrių.

„Atsakymas buvo lakoniškas – po biudžeto perskirstymo, jeigu bus rasta lėšų, upelį išvalys“, – raštą citavo V.Vainilavičius.

Neseniai kaunietis nusprendė apsilankyti savivaldybėje ir išsiaiškinti, ar pavyko rasti lėšų.

„Prieš dvi savaites apsilankiau pas savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoją Remigijų Skilandį. Norėjau pasiteirauti, ar pajudėjo mūsų upelio reikalai. Deja, likau nesuprastas, nes R.Skilandis pirmą kartą išgirdo mūsų problemą“, – stebėjosi V.Vainilavičius.

Kauniečiui tai pasirodė keista, nes raštą, kurį gavo iš savivaldybės, pasirašė būtent R.Skilandis.

Taršos šaltinis

Kad žmonės gyvena nuolat kęsdami smarvę, įsitikino ir žurnalistai. Tik išlipus iš automobilio, pasijuto gana aštrus fekalijų kvapas.

„Visai neseniai Naugardiškių regioniniame parke vyko šventė. Jūs neįsivaizduojate, kaip jautėsi šventės dalyviai", – savo pasakojimą tęsė V.Vainilavičius.

Anot vyro, aštriausias kvapas yra nuo 18 val. „Man net gėda kažką į svečius pasikviesti, baisu ir į lauką išeiti“, – teigė kaunietis.

Mokolų gatvės gyventojas nustebo sužinojęs, kad valdininkai artimiausiu metu žada valyti nedidelį tvenkinį, esantį parke.

„Pinigų tokiai balai valyti yra, o panaikinti infekcijos židinį neatsiranda. Argi valdžia logiškai mąsto? Jiems visai nesvarbu, kad gyvename apsupti fekalijų“, – stebėjosi V.Vainilavičius.

Kaltina gyventojus

Savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis, neseniai apsilankęs Mokolų gatvėje, tik konstatavo tai, kas aplinkiniams žinoma seniai: į upelį subėga fekalijos iš nelegaliai įrengtos kanalizacijos.

Pasak jo, Aleksoto seniūnija turi patikrinti visus namus ir surašyti sąrašą tų gyventojų, kurie nėra prisijungę prie bendrovės „Kauno vandenys“ buities nuotekų tinklo.

„Reikia nubausti gyventojus, kurie ten teršia. Kai bus išspręsta ši situacija, upelis vėl bus švarus ir problemos neliks“, – tikino valdininkas.


Šiame straipsnyje: Aleksotasfekalijoskanalizacija

NAUJAUSI KOMENTARAI

tomas

tomas portretas
truksta zodziu, bet nieko nuostabaus, Aleksoto seniune megsta tik i sventes vazineti

gaila

gaila portretas
savininkas nesugeba kardinaliai išspręsti to reikalo-paėmei ir užkimšai tą vamzdį,,kas ateis,tą ir nufotografuoti,arba ,jei žmogaus nuosava žemė,neleisti užeiti į privačią valdą,abejoju ar galėtų skųstis,jei nelegaliai.Užkimšus vamzdį,tuoj pradėtų semti pirmus aukštus,į savaitę kartą tą daryčiau,tuoj pasistatytų teršėjai duobes kanalizacijai kiekvienam namui-kokios problemos?Jei nelegalu,nieko nepasiektų ir teisme upelio nuodytojai

pastebejimas

pastebejimas portretas
...panasu ir Garliavoje.....
VISI KOMENTARAI 22

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių