Pereiti į pagrindinį turinį

Alkoholiu kavinės dar prekiaus

2009-02-05 09:00
Alkoholiu kavinės dar prekiaus
Alkoholiu kavinės dar prekiaus / Mindaugas Ažušilis

Vakarais parduoti alkoholį – draudžiama, tačiau spragų apeiti įstatymą apstu. Kaip jas užkamšyti, vakar vykusiame posėdyje Ūkio ministerijoje atsakymo rasta nebuvo, tačiau Seimas nusiteikęs griežtai.

Išnaudoja įstatymo spragas

"Problema tokia, kad reikia sustabdyti alkoholio prekybą, kai jis išsinešamas per viešojo maitinimo įstaigas. Tai lyg ir draudžiama, tačiau, matyt, yra tam tikrų spragų. Kauno meras Andrius Kupčinskas iškėlė šį klausimą ir šiandien posėdyje jį svarstėme. Tačiau kol kas jokių sprendimų nepadarėme, tik apsikeitėme nuomonėmis", – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius.

Kadangi alkoholio parduotuvėse po dešimtos valandos vakaro įsigyti dabar negalima, tie, kurie trūks plyš įsigeidžia pratęsti linksmybes naktį, ieško jo kavinėse, baruose ar restoranuose. Viešojo maitinimo įstaigoms išduodamos dviejų rūšių licencijos prekiauti alkoholiu: tik vartoti vietoje arba ir išsinešti. Todėl dalis kavinių ar barų parduodami alkoholį įstatymams nenusižengia. O ir tie, kuriems licencija parduoti išsinešti neleidžia, kartais pažiūri į tai pro pirštus: pardaviau, o kas toliau, ne mano reikalas.

Atsirado ir gudraujančių. Mažos parduotuvėlės ar net kioskai pasistato po porą stalų ir sako, kad tai kavinė, todėl prekiauti alkoholiu jie gali nors ir visą parą. "Tačiau tokie atvejai kol kas pavieniai. Tikslių statistikos duomenų dar neturime, bet ryškios tendencijos, kad būtų daug parduotuvių, norinčių transformuoti savo veiklą, nėra", – užtikrino Z.Stanevičius.

Savivaldybėje tokia padėtis kelia nuostabą. "Kai Seime buvo priimtas įstatymas, ribojantis prekybą alkoholiu, matėme, kad jame yra spragų ir tikėjomės apgulties. Tačiau kol kas tik keturios įmonės pasikeitė licencijas. Sutarėme su Maisto ir veterinarijos tarnyba, kad jie labai atidžiai žiūrės išduodami maisto tvarkymo pažymėjimą, kokia tai įstaiga iš tikrųjų: parduotuvė, užkandinė, ar restoranas. Jeigu tai iš tikrųjų viešojo maitinimo įstaiga ir jie paprašo licencijos išsinešti alkoholį, mes neturime teisinio pagrindo jos neišduoti", – aiškino savivaldybės Verslo ir paslaugų skyriaus vedėjas Marius Skarupskas.

Išlaidaujančių nedaug

Kavinių tinklo Panevėžyje, Klaipėdoje ir Palangoje vadovas pasakojo, kad pasikeitus įstatymams pradėjo keistis ir kavinių lankytojai. Anksčiau vakarais daug žmonių ateidavo pavalgyti su šeimomis, dabar vis dažniau lankytojai čia ateina pratęsti namie pradėto vakarėlio. Ankstesnė situacija, kai žmonės linksmindavosi baruose, o vėliau tęsdavo linksmybes namie, visiškai pasikeitė.

Vilniaus kavinių, barų savininkai tikina, kad sostinėje tokių pokyčių kol kas nėra. "Mūsų įstaigos orientuotos į tai, kad žmogus būtų pavalgydintas, o ne pagirdytas. Todėl nepastebėjome, kad būtų pasikeitę klientai ar jų įpročiai. Pas mus galima įsigyti alkoholio ir išsinešti, tačiau norinčių tai daryti labai nedaug. Parduodame gėrimus restorano kainomis, jos, žinoma, kur kas didesnės nei mažmeninėje prekyboje ir žmonės, kuriems aktualu įsigyti alkoholinių gėrimų, matyt, geriau apsirūpina jais iš anksto", – sakė picerijų tinklo "Can can pizza" vykdomasis direktorius Gintaras Rutkauskas.

Jo nuomonei pritarė baro "Transilvanija" direktorius Vytautas Mineikis: "Nėra pas mus tokio dalyko, kad skirtume gėrimus išsinešti ar ne. Mes parduodame klientui gėrimą, jis tampa jo nuosavybe, su kuria žmogus gali daryti ką tik nori. Nors neštis namo ir į tualetą pilti. Tačiau nepastebėjome, kad pakeitus įstatymą būtų daug norinčių pirkti alkoholį naktimis. Vis dėlto tai brangu. Nėra gal tie lietuviai tokie ištroškę."

Bijo prekybos padarinių

Naudotis įstatymo spragomis skuba ne visi. "Pas mus kaip būdavo didelis gėrimų pardavimas, taip ir liko. Tik vakarais tenka "atmušinėti" tuos, kurie bando įsigyti alkoholio išsinešti po dešimtos valandos", – pasakojo baro "Būsi trečias" savininkas Romualdas Dacius.

Tai gal reiktų tiesiog pasirūpinti licencija ir užsiimti prekyba? "Turime reikalingas licencijas, bet paskambinome į Alkoholio ir tabako kontrolės tarnybą ir mums pasakė, kad tai jau būtų mažmeninė prekyba ir tai daryti draudžiama. Nors, pavyzdžiui, "Čili" picerijose tai traktuojama kaip viešasis maitinimas. Tačiau mes esame turėję bėdų su minėta tarnyba, nenorime jokių rūpesčių, todėl kol aiškiai nepasakys, kad tikrai galime prekiauti, mes to ir nedarysime. Suprantame, kad įstatymas buvo priimtas su ta intencija, kad neprekiautų ir barai, mes iš to nesipelnome", – kalbėjo R.Dacius.


Neleis išsinešti alkoholio

Seimas imasi lopyti Alkoholio kontrolės įstatymo spragas, leidžiančias verslininkams vykdyti naktinę prekybą alkoholiniais gėrimais. Siūlomame įstatymo projekte numatyta, kad maitinimo įstaigos alkoholį išsinešti galėtų parduoti tik nuo 8 iki 22 val. kaip ir parduotuvės. Po 22 val. klientai alkoholį vartoti galėtų tik maitinimo įstaigoje.

Už šios normos pažeidimą siūloma taikyti baudą nuo 500 iki 2000 litų, o už pakartotinį pažeidimą – nuo 2000 iki 5000 litų.

Vienas pataisų iniciatorių Antanas Matulas dienraščiui teigė, esą tokiems žingsniams Seimo narius įkvėpė verslininkų gudrybės, pavyzdžiui, kaip degalinėse esančių parduotuvių ar mažesnių parduotuvėlių pervardijimas į maitinimo įstaigas, "Čili" tinklo pasiūlymas alkoholį vėlyvu paros metu pristatyti į namus ir t. t.

A.Matulas viliasi, kad taip aplopytas įstatymas neleis verslininkams vykdyti naktinės prekybos alkoholiu. Tačiau politikas teigė negalįs garantuoti, kad verslininkai neras naujų landų įstatyme.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų